Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественото обсъждане за промените в закона за туризма ще продължи още две седмици

Поради големия обществен интерес и за да бъде намерен баланс в направените предложения, както и за да бъдат прецизирани отделните текстове, общественото обсъждане по Проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма ще бъде удължено с две седмици и ще продължи до 28 март 2016 г. Това разпореди министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Към момента никое от направените предложения като текстове за изменение на нормативния документ не е окончателно, а мнения по тях могат да бъдат направени с изпращане на e-mail на адрес: d.petrova@tourism.government.bg. 

Паралелно с това екипът на Министерството на туризма се ангажира да обсъди всяко едно от направените предложения, както и продължава оперативните срещи с всички заинтересовани страни. През идващата седмица на подобно обсъждане ще бъдат поканени и представители на екологични организации с цел да се дискутират правилата за къмпингуване, които да бъдат заложени в бъдещия нормативен документ, както и предложенията в чл. 207а, с които се прецизират глобите и наказанията за къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън определените за целта места. 

Припомняме, че ограничения за т.нар. “диво къмпингуване” към момента се въвеждат в редица законови и подзаконови нормативни актове, а бивакуването е забранено в националните и природните паркове според Закона за защитените територии, както и на териториите на някои общини. 

Важно е да се подчертае, че както предложението за въвеждане на нов чл. 207а, така и останалите текстове в проекта за изменение и допълнение на Закона за туризма, все още не са окончателни и са обект на обсъждания със заинтересованите страни. 

Законоустановеният срок за обществено обсъждане на предложените промени в Закона за туризма изтичаше на 15 март 2016 г. Преди неговото официално публикуване бяха проведени редица срещи с представители на туристическия бранш и други ангажирани институции. Това е и основният нормативен акт в сектор туризъм, който въвежда регулации и регламентира дейността в отрасъла. Именно по настояване на бранша през последната година се работи усилено за промени в него, които да изчистят допуснатите нормативни несъвършенства и да подобрят работата в сектора. /БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МРРБ финансира изграждането на пет нови обекта в община Несебър

Финансират изграждането на пет нови обекта в община Несебър. Това са: и зграждането на подземен паркинг в Несебър, ремонтът на улица „Резвая“ в с. Равда, създаване на спортни игрища с огради, осветление и паркинг в Свети Влас, ново улично осветление на велоалея от кк „Слънчев бряг“ и изграждане на осветление на голямо игрище с изкуствена настилка до..

публикувано на 23.08.24 в 12:13

Планираните за днес в "Славейков" взривни дейности няма да се състоят

За днес бяха предвидени дейности по извършване на взривни работи на сградата на пазар Пиргос. Тя се намира  до жилищни сгради и покрития басейн в комплекс „Славейков“. Това искане не е уважено от Община Бургас.  Оттам информират, че в представената документация има пропуски. Главният архитект на общината е изразил становище, че територията е гъсто..

публикувано на 23.08.24 в 11:25
Черноморски обикновен делфин - Delphinus delphis ponticus

Първият морски резерват у нас ще е от Созопол до Царево

"Грийнпийс България" започна кампания "Живо Черно море" и има предложение да се създаде първият у нас изцяло морски резерват, с основна цел да се опази екосистемата и да се защитят биологични видове, които са на изчезване. Проектът е за резерват "Маслен нос", изцяло морска акватория, ще обхваща навътре в морето от Созопол до Царева, 570..

публикувано на 23.08.24 в 10:38

Временна реорганизация на движението на автомобили в Царево

Днес от 8:30 до 11 ч. ще бъде затворен за движение участъкът от кръстовището на ул. „Михаил Герджиков“ и ул. „Пенека“ до кръстовището на ул. „Крайморска“ и ул. "Тракия". Това съобщи Община Царево. Затварянето се налага поради извършване на неотложен ремонт на сградата на Районен съд Царево.  За този период може да се използва алтернативния маршрут в..

обновено на 23.08.24 в 08:39

Продължава гасенето на пожара между боляровските села Крайново и Голям Дервент /ОБНОВЕНА/

И днес продължава овладяването на пожара между ямболските села Крайново и Голям Дервент, който пламна вчера следобед. В дейностите ще се включат 12 противопожарни автомобила, както и горски служители и доброволци.  „ Продължава гасенето във вътрешността на пожара. Няма опасност за населени места. Пожарът се развива в труднодостъпна местност -..

обновено на 23.08.24 в 08:34

Поморие остава без вода днес заради авария

Водата ще бъде спряна днес ( 23.08.2024 г.) в град Поморие поради авария на главния довеждащ водопровод, съобщават от ВиК. Очаква се смущения да има  от 8 до 18 часа В случай, че аварията бъде отстранена по-рано, водоподаването ще бъде възстановено преди 18 часа, уточняват от водното дружество.

обновено на 23.08.24 в 08:21

Искат удължаване на бедственото положение в община Стралджа заради безводието

С още месец да бъде удължен срокът на  обявеното  в 20 населени места на община Стралджа бедственото положение, поискаха от общинската администрация. „ В средата на юли, заради безводието и безпрецедентни аварии по водопроводната мрежа, кметът Атанас Киров обяви  извънредна ситуация и от тогава е в сила Общинския план за защита при бедствия...

публикувано на 23.08.24 в 07:55