Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 деца ще вземат участие в националния ученически конкурс "За хляба наш"

Снимка: united-partners.com
Над 1000 деца ще вземат участие в националния ученически конкурс "За хляба наш", който се провежда в Благоевград и е част от годишния календар на Министерството на образованието и науката.

Празникът, превърнал се в една от най-красивите традиции с 18-годишна история, включва редица инициативи, свързани с хляба.

Деца от 106 образователни институции, 61 населени места демонстрират знанието си за пътя на житото до трапезата, приготвят обредни хлябове, питки и погачи, като използват старинни пособия и техники за замесването и изпичането им, изпълняват ритуални танци, възхваляват хляба с песен, рисуват и пишат по темата. Тъй като празникът има състезателен характер, подготовката за участие е впечатляваща.

Тази вечер Обединеният детски комплекс в града ще представи спектакъла "До близката фурна", а преди това ще бъде извършен традиционният ритуал по освещаването на хляба. Националният празник "За хляба наш" продължава до 20 април, когато ще бъдат излъчени и победителите в конкурсната му част . 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44