Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален фестивал на детската книга се открива в Сливен

Снимка: БТА

18-ят национален фестивал на детската книга се открива днес в Сливен, той ще продължи 3 дни, до 11 май. Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" е организатор, а партньори са Министерството на културата, Община Сливен, Асоциация "Българска книга" и най-големите издателства за детски книги у нас. Празникът е под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов и земеделския министър Десислава Танева. 


И тази година водещи в програмата са премиери на книги и срещи с детски писатели, като Ангелина Жекова, Диляна Крусева, Румен Иванчев, Юлия Спиридонова - Юлка, Цанко Лалев, Весела Фламбурари, Петя Кокудева. Ще наградят най-даровитите участници в литературния конкурс „Тайната на един продавач на мечти”, пленера за детска рисунка „Приключение в огледалния свят“ и конкурса за театрални кукли на любими герои. Ще се представят издателски проекти, ще има базар на книги, изложби на илюстратори, уличен детски театър, концерти на открито на малки изпълнители, карнавално шествие. 15 доклада за проблемите на превода на детски книги участват в дискусията на кръглата маса „Националните детски литератури в глобалния свят”. 

Четирима писатели - Атанас Звединов, Величка Настрадинова, Петя Александрова, Благовеста Касабова са номинирани за голямата награда за цялостното творчество „Константин Константинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.