Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Представители на български училища в чужбина искат възпитаниците им да могат да гласуват

Снимка: българско училище "Св.св Кирил и Методий" Париж

 9 български училища във  Франция, Испания, Италия,Германия, Холандия и Кипър  се обединиха чрез декларация против част от промените в Изборния кодекс.

  Камелия Конакчиева, основател на парижкото училище „Св. Св.Кирил и Методий „  пише декларацията провокирана от решението  на депутатите да се гласува в чужбина само в дипломатически представителства и след разговори в социалните мрежи с други българи извън страната. Според нея неоснователно много хора в България се сърдят на сънародниците ни ,че се месят в решенията ,които се вземат .С ограничението ,което бе одобрено, се лишават български ученици да упражнят правото си на глас, казва Камелия след като 10 години от живота си тя се бори училище „Кирил и Методий“ в Париж да се утвърди като център на българския дух и знание. Родолюбието не се измерва  с времето ,в което  стоиш на опашки, за да гласуваш след като си преминал десетки километри,  то е  да обичаш езика ,културата , да си отдаден на родината , независимо къде си , да я покажеш на чуждестранните си приятелите си ,категорична е Конакчиева.Всяка пречка до урните , намалява броя на гласувалите , къса връзката на България с гражданите й. Електронното гласуване , което вече е факт , не решава проблема , тъй като първо то  все още не е въведено и второ, защото то е и физическо и електронно , обясни българката.

 Асоциацията на българските училища в чужбина също е излязла с декларация , по този начин се представляват хиляди български деца. Години наред  държавата е инвестирала в тях реисурси за образование, а в същото време тя отказва да бъде чут гласът им. Българското общество се подава на манипулации. Може ли то да приеме, че политиците ще си подбират електорат , пита Конакчиева. С ограничения  не може да бъде дискутиран вота в Турция.Тази логика е опасна, според Камелия. За да спре оплакването,че там гласуват хора  ,които не знаят български език ,трябва да бъдат разкрити училища. Семейства в Бурса са настоявали за учебни заведения от години, но в момента има само едно в Истанбул.

Чуйте цялото интервю на Десислава Златева с Камелия Конакчиева  във звуковия файл 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Болярово

Болярово със сондажи за нови водоизточници

В крайграничната община Болярово започнаха сондажи за нови водоизточници. Заради липсата на валежи през последните месеци, количеството на  водата значително се е понижило във всички във вододайни зони, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Село Горска поляна от месец е на режим, като водата се пуска за 24 часа, след това два дни чешмите..

публикувано на 31.05.20 в 15:39

В понеделник сменят зам.-министъра на екологията

Зам.- министър Красимир Живков ще бъде сменен в понеделник, заяви премиерът Борисов . Той обяви срока в Поморие, след като извърши инспекция на строителството на обходния път на града По повод отстраняването от длъжност на Красимир Живков, премиерът заяви, че никой не може да упрекне ГЕРБ в милост: “С Емил Димитров, министъра на..

публикувано на 31.05.20 в 11:58

Арена Бургас трябва да е завършена до края на годината (СНИМКИ)

До края на годината се предвижда да бъде завършена залата „Арена Бургас“. Днес премиерът Бойко Борисов инспектира строителния обект в морския град. Заради извънредното положение се е получило забавяне на монтирането на финишната ламарина на покривната конструкция. С два месеца изостава проектът от планирания график, посочиха от фирмата –..

публикувано на 31.05.20 в 11:33

Плувецът Цанко Цанков в кампания срещу цигарите

Кампания под надслов „Живей здравословно, мисли позитивно“ ще се проведе днес в Бургас. Тя е посветена на Международния ден за борба с тютюнопушенето и се организира от Общинския съвет по наркотични вещества и отдел „Превенции и младежки дейности“ към Община Бургас. Сред посланиците на кампанията е преплувалият Бургаския залив Цанко Цанков. Той..

публикувано на 31.05.20 в 08:15

В Руенско почетоха паметта на загинали партизани и ятаци

76–годишнината от гибелта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук” отбеляза БСП на паметниците край руенските села Добра поляна и Топчийско. За да почетат паметта на загиналите и да припомнят за подвига и героизма им, на поклонението дойдоха председателят на ОбС на БСП – Бургас Живко Господинов, областният председател на партията Стойко Танков,..

публикувано на 30.05.20 в 14:45

Падна забраната за провеждането на конгреси и изложения

Разхлабват мерките и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари и изложения. Днес здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се регламентира реда за протичането им.   Събитията могат да се провеждат при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет и при спазване на въведените противоепидемични мерки. До..

публикувано на 30.05.20 в 12:27

Слагат камери на Поморийското езеро

Видеонаблюдение ще бъде осъществено на поморийското езеро с реализацията на проект. Той е спечелен от общината. Ще бъдат подменени стари канали и изградени нови, така че да не се влива сладководна вода в солената. По този начин ще бъдат запазени микроорганизмите, които произвеждат  лечебната кал. Тя често се краде, обясни кметът Иван Алексиев и..

публикувано на 30.05.20 в 11:01