Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Представители на български училища в чужбина искат възпитаниците им да могат да гласуват

Снимка: българско училище "Св.св Кирил и Методий" Париж

 9 български училища във  Франция, Испания, Италия,Германия, Холандия и Кипър  се обединиха чрез декларация против част от промените в Изборния кодекс.

  Камелия Конакчиева, основател на парижкото училище „Св. Св.Кирил и Методий „  пише декларацията провокирана от решението  на депутатите да се гласува в чужбина само в дипломатически представителства и след разговори в социалните мрежи с други българи извън страната. Според нея неоснователно много хора в България се сърдят на сънародниците ни ,че се месят в решенията ,които се вземат .С ограничението ,което бе одобрено, се лишават български ученици да упражнят правото си на глас, казва Камелия след като 10 години от живота си тя се бори училище „Кирил и Методий“ в Париж да се утвърди като център на българския дух и знание. Родолюбието не се измерва  с времето ,в което  стоиш на опашки, за да гласуваш след като си преминал десетки километри,  то е  да обичаш езика ,културата , да си отдаден на родината , независимо къде си , да я покажеш на чуждестранните си приятелите си ,категорична е Конакчиева.Всяка пречка до урните , намалява броя на гласувалите , къса връзката на България с гражданите й. Електронното гласуване , което вече е факт , не решава проблема , тъй като първо то  все още не е въведено и второ, защото то е и физическо и електронно , обясни българката.

 Асоциацията на българските училища в чужбина също е излязла с декларация , по този начин се представляват хиляди български деца. Години наред  държавата е инвестирала в тях реисурси за образование, а в същото време тя отказва да бъде чут гласът им. Българското общество се подава на манипулации. Може ли то да приеме, че политиците ще си подбират електорат , пита Конакчиева. С ограничения  не може да бъде дискутиран вота в Турция.Тази логика е опасна, според Камелия. За да спре оплакването,че там гласуват хора  ,които не знаят български език ,трябва да бъдат разкрити училища. Семейства в Бурса са настоявали за учебни заведения от години, но в момента има само едно в Истанбул.

Чуйте цялото интервю на Десислава Златева с Камелия Конакчиева  във звуковия файл 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три бургаски села се вдигнаха на протест: Искаме чиста вода!

Със скандирания “Искаме вода“ жители на три бургаски села блокираха кръстовище в село Маринка, което е част от Международния път Бургас - Малко Търново. Причина за недоволството е честото спиране на водата заради аварии, а в две от селата вместо вода от чешмите тече кал. За да се предотврати струпването на коли, полицаи отбиваха движението по обходен..

публикувано на 01.08.21 в 11:47

Водолази от „Приятели на морето“ почистват морското дъно край бургаския мост

Водолази от сдружението „Приятели на морето“ почистват днес  морското дъно край моста. Целта е да се извадят колкото се може повече отпадъци до една от най-оживените части на плажната ивица. В морето се изхвърлят от фасове до пръстени, включително строителни отпадъци и пазарска количка от хипермаркет, споделят гмуркачи. Юристът и водолаз Стефан Цинцарски..

публикувано на 01.08.21 в 10:06

Жителите на бургаското с. Маринка с блокада на пътя заради проблеми с водата

Жители на бургаското село Маринка планират днес блокада на международния път, минаващ през селището. Недоволството е заради чести ВиК аварии и спиране на водата. Предвижда се движението към подходите на Бургас и Малко Търново да бъде спряно между 10 и 10.15 часа. Често спиране на водата и загуби по старата водопреносна мрежа са причината за протеста на..

обновено на 01.08.21 в 09:12
Първият им успех бе с Имам в сърцето си море

"Заклинание" с високото признание от "Бургас и морето"

Творческият екип на композитора Петър Алексиев и вдъхновяващия  Ивайло Вълчев заедно с Фортисимо и ангелогласната Кристина Дончева,  отново спечели  Бургас и морето. Песента им Заклинение беше с най добър резултат  и във вота на публиката.    Първото им отличие на този конкурс  бе със заглавието Имам в сърцето си море през 2017 година.

публикувано на 01.08.21 в 08:21

Възстановено е движението по пътя Варна - Бургас

Възстановено е движението по пътя Варна - Бургас, информират от пътната агенция. По-рано заради катастрофа на пътя част от трафикът се пренасочваше в едната лента.

публикувано на 30.07.21 в 16:07

Бургаски депутати питат регионалния министър за ремонтите на пътищата в областта

Депутатите от ГЕРБ-Бургас Жечо Станков, Деница Николова и Галя Желязкова отправиха въпрос към регионалния министър в служебния кабинет Виолета Комитова относно ремонтът на пътищата в областта. Бургаските депутати поискаха повече информация какво се случва след отмяната на заповедта за спиране на ремонтите дейности от АПИ. „Надявам се да се..

публикувано на 30.07.21 в 15:47
Спряганият за кандидат - премиер Петър Илиев

"Булевард Демокрация" - на 30 юли

Целокупна България е притаила дъх, направени са аларми на телефоните, навити са будилници за студио… извинете – за часа „Хикс“ (или „Хъ“). Тогава, спечелилата изборите партия, ще обяви кой ще е вторият им кандидат – премиер. Защото първият, Николай Василев, отнесе един ЗИЛ хейт, както е модерно да се казва. Втората номинация е обвита в тайнственост..

публикувано на 30.07.21 в 15:02