Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Представители на български училища в чужбина искат възпитаниците им да могат да гласуват

Снимка: българско училище "Св.св Кирил и Методий" Париж

 9 български училища във  Франция, Испания, Италия,Германия, Холандия и Кипър  се обединиха чрез декларация против част от промените в Изборния кодекс.

  Камелия Конакчиева, основател на парижкото училище „Св. Св.Кирил и Методий „  пише декларацията провокирана от решението  на депутатите да се гласува в чужбина само в дипломатически представителства и след разговори в социалните мрежи с други българи извън страната. Според нея неоснователно много хора в България се сърдят на сънародниците ни ,че се месят в решенията ,които се вземат .С ограничението ,което бе одобрено, се лишават български ученици да упражнят правото си на глас, казва Камелия след като 10 години от живота си тя се бори училище „Кирил и Методий“ в Париж да се утвърди като център на българския дух и знание. Родолюбието не се измерва  с времето ,в което  стоиш на опашки, за да гласуваш след като си преминал десетки километри,  то е  да обичаш езика ,културата , да си отдаден на родината , независимо къде си , да я покажеш на чуждестранните си приятелите си ,категорична е Конакчиева.Всяка пречка до урните , намалява броя на гласувалите , къса връзката на България с гражданите й. Електронното гласуване , което вече е факт , не решава проблема , тъй като първо то  все още не е въведено и второ, защото то е и физическо и електронно , обясни българката.

 Асоциацията на българските училища в чужбина също е излязла с декларация , по този начин се представляват хиляди български деца. Години наред  държавата е инвестирала в тях реисурси за образование, а в същото време тя отказва да бъде чут гласът им. Българското общество се подава на манипулации. Може ли то да приеме, че политиците ще си подбират електорат , пита Конакчиева. С ограничения  не може да бъде дискутиран вота в Турция.Тази логика е опасна, според Камелия. За да спре оплакването,че там гласуват хора  ,които не знаят български език ,трябва да бъдат разкрити училища. Семейства в Бурса са настоявали за учебни заведения от години, но в момента има само едно в Истанбул.

Чуйте цялото интервю на Десислава Златева с Камелия Конакчиева  във звуковия файл 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Залесяване в лесопарк Боровец

Десетки граждани се включиха в залесяването на хълма Боровец в Ямбол. Кампанията е по организирана от община Ямбол  и доброволческата инициатива „Гората бг”, които дариха фиданките за залесяването, информира  Даниела Костова.  5000 дръвчета цер и 600 борчета бяха залесени на емблематичния за Ямбол хълм, който макар и да носи името Боровец, от..

публикувано на 24.01.21 в 12:25

Общественици и граждани подкрепят подписката срещу изграждането на подземен паркинг

Подписка срещу изграждането на подземен паркинг в градинката до Часовника в Бургас стартира днес.  Бисер Русимов от организаторите отбелязва: В нито един европейски град не стимулират вътре в центъра да се правят паркинги, напротив, гледат да изкарат трафика навън. Още повече, че тук се крият редица опасности за църквата в близост, както при църквата..

публикувано на 24.01.21 в 11:04

Проверяват комплекс в село Медово за нарушаване на мерките

 РЗИ и полицията проверяват сигнал, че комплекс от затворен тип край село Медово, община Поморие, е посрещнал гости в препълнено заведение след 22.00 часа. Българи и немскоговорещи граждани са имали резервации за ресторанта. Ст. комисар Калоян Калоянов от бургаската полиция заяви: Имало е клиенти и комплексът е работил. Екипи от полицията и РЗИ са..

публикувано на 24.01.21 в 08:44

Финансират 60 заявления по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“

Повече от половината заявления за облагородяване на вътрешноквартални пространства ще се финансират през тази година. Това обяви на комисия в общинския съвет заместник - кметът на Бургас Чанка Коралска . Те са по стартиралата през миналата година програма „Моят град, моят квартал, моята улица“, добави тя: „Така структурирахме..

публикувано на 23.01.21 в 13:27

Залесяват с 3000 дръвчета хълм в Ямбол

В Ямбол започна втората залесителна акция на хълма Боровец в града. За кампанията са предоставени 5600 дръвчета от доброволческата инициатива „Гората.бг“. 2500 от тях вече са засадени, днес това ще се случи с още 3000 дръвчета.  Общинското предприятие „Паркове, зони за отдих и спорт” е подготвило отворите в земята за всички растения.  В новата акция се..

публикувано на 23.01.21 в 11:29

Възстановяват по проект обходните канали на Поморийското езеро

Тригодишен консервационен проект по програма LIFE на Европейската комисия започна в Поморийското езеро. Днес се навършват 20 години от обявяването на езерото, солниците и прилежащото крайбрежие за защитена зона. Езерото е местообитание на стотици видове птици и важна част от миграционния път Виа понтика. Проектът обединява усилията за..

публикувано на 23.01.21 в 11:03

В Сливен затварят булевард, ще демонтират коледната украса

В Сливен днес затварят за движение бул. „Бургаско шосе“. Ограничението за автомобили ще бъде в участъка от паметника на Седми конен полк „Орлето“ до Колодрума, информират от общинската администрация.  Причината е демонтаж на светлинна коледна украса. Мярката ще важи до 17 часа.

публикувано на 23.01.21 в 09:47