Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вежди Рашидов: 24 май е истинският национален празник

Снимка: БГНЕс
Министърът на културата Вежди Рашидов, заяви, че 24 май е истинският национален празник при връчването на годишните награди по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

43 творци  в сферите на изкуството и културата получиха традиционните отличия в навечерието на 24 май от Министерството на културата. Петима получиха престижната награда "Златен век". Сред тях е режисьорът и настоящ директор на столичния куклен театър Кирякос Агриропулос. За него 24 май е най-светлият български празник.

Не знам колко държави в света могат да се похвалят с такъв празник. Празник, който е посветен на културата, на писмеността.


Министърът на културата Вежди Рашидов коментира:

Този празник е уникален, защото за целия български народ, няма значение от вероизповедание, род, религия, на този език ние всички казваме, че се обичаме, че се мразим, че се харесваме, че не се харесваме, но езика, на който се разбираме.


Сред отличените са архитектът Петър Диков, композиторът Митко Щерев, поетът Иван Цанев, писателят Георги Данаилов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.