Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Железопътна стачка блокира Франция 9 дни преди Евро 2016

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Транспортен хаос обхвана Франция само 9 дни преди началото на Евро 2016, съобщава АФП. Железопътните работници излязоха на стачка като пореден епизод от борбата между правителството, профсъюзите и различни протестни групи около плановете за промени в трудовия кодекс в страната и други противоречиви теми.

Това е осмата стачка на служителите на държавните железници „SNCF” през последните три месеца. Блокирани са между 1/3 и половината влакове във Франция. Заявката е протестът да продължи докато не бъдат изпълнени исканията им за по-добро заплащане и трудови условия. Същевременно работниците в метрото в столицата Париж и пилотите на „Еър Франс” възнамеряват от утре също да започнат свои стачни действия.

„Тази седмица ще видим най-голямата мобилизация за три месеца” протести, заяви ръководителят на влиятелния синдикат „CGT” Филип Мартинес.

Миналата седмица петролните рафинерии в страната спряха да работят заради работнически блокади, организирани от CGT. Въпреки затрудненията, които различните протестни причиняват в ежедневието на обикновения французин, скорошно проучване показа, че 46% от жителите на страната подкрепят исканията на профсъюзите. Протестите обаче затрудняват провеждането на Европейското първенство по футбол, което трябва да започне на 10 юни и се очаква да привлече милиони чужди посетители в рамките на месеца на провеждане.

В рамките на стачката в „SNCF” голяма част от влаковете за Испания и Италия са спрени. Железопътната стачка се отличава с някои специфични искания за държавния сектор, но може да бъде разглеждана и в рамките на по-широките протести, предизвикани от трудовите реформи на правителството.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.