Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат преработения вариант на ОУП – Царево

Снимка: tzarevo.net

До края на годината би трябвало е готов преработеният общ устройствен план на Царево. Той засяга най-голямата защитена територия у нас – тази на природен парк „Странджа“. А апетитите към това парче земя у нас са, че засяга и крайбрежната част от Ахтопол до Резово. Сагата с документа започва още от 2006 г., когато е възложено изработването на изменението му. Зад плана стои името на известния арх. Калин Тихолов, който дори за малко да стане и министър на неуспешното министерство на инвестиционното проектиране по времето на правителството на Орешарски. Различни експерти по биоразнообразие атакуват определената като скандална екологична оценка и доклада по нея. Еколозите откриват и правна недопустмост, сред които строителство на вилни, жилищни и курортни сгради в Защитената местност „Устие на Велека“. Режимът в нея е определен още през далечната 1992 г, припомнят от фондация „Биоразнообразие“. Отделно, МРРБ предлага разлиочни територии да бъдат включени или изключени от Природния парк. И не само. ОУП на Царево предвижда почти 100% застрояване на крайбрежната част на Природен парк Странджа и узаконяване на спрения и в последствие разрушен незаконен строеж на комплекс "Златна перла“ край с.Варвара в природния парк. От Фондация „Биоразнообразие“ допълват, че Планът предвижда още:

- да удвои застроената площ в границите на парка до над 9000 декара. За пример посочват, че на един жител от Варвара ще се падат по 12 дка хотели и вили.

- да се построят 42 000 апартамента, което прави средно по 14 апартамента на жител, като за село Резово на един жител се падат по 50 апартамента, а в с. Синеморец по 25 апартамента.

- планът определя 32 локализации за курорти и курортни комплекси, 44 за вилни зони – вкл. във вътрешността на общината.

- да се построят хотели с 15 000 легла

- нови 100 000 легла в Парка

Според еколозите, ако този план бъде реализиран, ¼ от защитените зони от Натура 2000 ще бъдат засехнати, а местообитанията за гнездене и за почивка на птици по маршрута Виа Понтика ще бъдат унищожени.

Съдебните спорове за плана продължават над 5 години, докато през 2014 г., ВАС допуска влизането му в сила. Няма и месец след това, регионалният министър, тогава Десислава Терзиева от БСП, спря общия устройствен план, нареди неговото пълно изменение, както и изготвянето на цялостна екооценка. По неофициална информация на Медиапул, това е станало след натиск от Брюксел, упражнен върху тогавашният екоминистър от квотата на ДПС Искра Михайлова. Причината е заплаха от наказателна процедура срещу страната ни. Отново по информация на агенцията, това, обаче, е оставило възможността общинските съвети да одобрява ПУП, което да легитимира строежите. Така се стигна до миналата година, когато МРРБ обяви нова поръчка за изменение на общия устройствен план на Царево. Към момента, той трябва да влезе на работни групи в министерствата. Още в този начален момент, обаче, вече има забележки.

Асоциацията на парковете изрази становище против т. нар. задание на екологичната оценка и оценката за съвместимост на преработения общ устройствен план на Царево. Включени строежи, които още не са изградени и неясни граници на природен парк „Странджа“. Това са част от забележките. Според Тома Белев от асоциацията, има нужда от преработка

На него няма нанесени границите на природния парк „Странджа“. Тоест – вътрешните граници – между населените места, територии във и извън парка, което за нас е проблем. Бяха нанесени като съществуващо застройка или имоти, които не са застроени. Или територии, които се твърди, че имат ПУП, но, публично, пред обществото, няма документи, че тези ПУП са преминавали задължителните екологични оценки, преценка за необходимост, ОВОС или оценка за съвместимост“

Тези строежи са влезли в т. нар. нулев вариант и трябва да бъде промена базовата карта, по която да се прави ОУП, добави Тома Белев.

Според кмета на Царево, Георги Лапчев, Общият устройствен план на общината е закъснял с години. Лапчев е категоричен, че документът ще им позволи, Царево да се развива като туристическа дестинация, а бъдещото застрояване ще е съобразано със законите и ще останат като най-зелената община на Черноморието.

Интервюта с Тома Белев и Георги Лапчев можете да чуете в прикачените файлове.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Организират концерт - спектакъл „Преображение Господне в Странджа 1903 година"

Фолклорен концерт – спектакъл посветен на 121 години от избухването на Илинденско - Преображенското въстание ще се проведе на открита сцена „Охлюва“ в Бургас. Той е под надслов „Преображение Господне в Странджа 1903 година" и се организира от сдружение „Пенсионерски клуб-Пристанище Бургас“, съобщи ръководителят му Стоя Янчева:  "За пета..

публикувано на 11.08.24 в 15:00

Влакът „Чайка“ от София до Бургас също ще се движи с новодоставените вагони от Германия

БДЖ ще пусне в движение още от новодоставените германски вагони, съобщиха от пресцентъра на националния железопътен превозвач. Те ще влязат в съставите на бързия влак „Чайка“ от понеделник, 12 август, който пътува по направлението София - Бургас - София през Подбалканската железопътна линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака, който заминава от..

публикувано на 11.08.24 в 14:30

Минимални промени в цените на основните храни на борсите у нас

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас,..

публикувано на 11.08.24 в 11:00
снимката е илюстративна

Четири дни без топла вода в Бургас заради ремонт

Спират топлата вода за всички абонати на “Топлофикация”-Бургас за четири дни в разгара на сезона.  Спирането е от 00:00 часа днес, 11 август, съобщиха от дружеството.  Топла вода няма да има до 20:00ч. на 20-и август. Причината за това е извършването на ремонт на главния топлопровод в Бургас.

публикувано на 11.08.24 в 07:30

Настаниха в Центъра за психично здраве в Бургас жена, буйствала днес в "Меден рудник"

34-годишна бургазлийка бе задържана от служители на Четвърто районно управление в Бургас, съобщиха от бургаската полиция. В момента тя е настанена за лечение в Центъра за психично здраве заради криза на психическа основа.  Установено е, че жената е живеела с петмесечния си син в апартамент на осмия етаж в бл. 81 в к-с “Меден рудник”. Следобед  изпаднала..

публикувано на 10.08.24 в 21:30

Родители боядисаха оградата на детската градина на Болярово

 Родители на деца от Болярово  освежиха оградата на  детска градина днес.Въпреки високите температури,те успяха да я боядисат в по-голямата и част, съобщават от общината. Следващата събота инициативата на родителите ще подкрепят и учителите. Предстои освежаване и на игровите съоръжения. „Децата които посещават детската градина в Болярово и филиалите и в..

публикувано на 10.08.24 в 17:34

Започна ловният сезон за мигриращ дивеч

Днес започна  ловният сезон за мигриращ дивеч.  Председателят на НЛРС-СЛРБ инж.Васил Василев призова за  отговорно поведение при спазване на мерките за безопасност и стриктно съблюдаване на дисциплината по време на ловните излети. Това той направи в официално приветствие на страницата на дружеството. Василев подчерта: "Намираме се в сезон на..

публикувано на 10.08.24 в 12:53