Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С нова техника РИОСВ-Бургас ще контролира чистотата на въздуха

450 000 лева глоби е наложила екоинспекцията за девет месеца

Близо 450 хил. лева са санкциите, наложени на Лукойл Нефтохим за констатирани замърсявания на въздуха от септември миналата година до май тази година. Цялата сума е платена от оператора. През първите 3 месеца на 2016 РИОСВ - Бургас е издала нови наказателни постановления за близо 370 хил. лева. Те са наложени след като  Изпълнителната агенция по околна среда са поискани от РИОСВ-Бургас контролни измервания, които са извършени на рафинерията и са представени от двете лаборатории на ИА-София и регионална лаборатория- Стара Загора. Преработен е плана за мониторинг на дейността на нефтената рафинерия и той отново е съгласуван с екоинспекцията, това съобщи директорът на екоинспекцията инж. Тонка Атанасова:

"Тези санкции са наложени от собствените измервания и докладите, които са ни предоставили, а също така санкцията за превишения, която беше за обгазяването 250 000 лева. В тази сума не са включени  санкциите от първото тримесечие с докладите от собствени измервания."

чуйте звуковия файлДва нови сензора, закупени от оператора ще бъдат понтирани в близост до границите на рафинерията. На тях в реално време ще могат да се виждат данните за евентуално замърсяване на въздуха с бензен и сероводород. 

РИОСВ-Бургас е получила нова емисионна кола - подвижна лаборатория, с която също ще се прави мониторинг. Автомобилът е предоставен от Изпълнителна агенция „Околна среда”. Той е оборудван със специална апаратура и ще измерва показателите на всеки един от комините в нефтокомбината.

РИОСВ-Бургас иска изграждането на станция за непрекъснати измервания за замърсяването на въздуха с финни прахови  частици и  формалдехид и от „Кроношпан“. Това би трябвало да стане задължително след разширение на производството, но от екоинспекцията  изискват да бъде направено и преди това, съобщи инж. Тонка Атанасова директор на бургаската екоинспекция:

"На последната среща, която беше по разглеждане на комплексното разрешително в МОСВ РИОСВ-Бургас е поискало да има непрекъснати измервания на фини прахови частици и формалдехид. В тази връзка искам да подчертая, че желанието на инспекцията е не ако бъдат изградени допълнителните мощности тогава да бъде изградена станцията за непрекъснати измервания, а да бъде изградена със сега действащите мощности на "Кроношпан"

чуйте звуковия файл23.06 2 АТАНАСОВА

Ще припомним, че Заводът иска да увеличи двойно капацитета си, изграждайки новото производство. До този момент допустимия обем е за  360 хил. кубически метра МДФ и ПДЧ плоскости, а ако получи разрешително ще се произвеждат до 860 хил.кубически метра годишно.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Променят се каналите за ефирна телевизия в региона

В изпълнение на приетата от Министерския съвет Национална пътна карта за изпълнение на задълженията на България по Решение (ЕС) 2017/899 на Европейския парламент за използването на радиочестотна лента 470-790 МНz в ЕС е необходимо освобождаване на достатъчен радиочестотен спектър в обхват 700 MHz за развитие на мобилни комуникации от ново..

публикувано на 01.06.20 в 22:49
снимката е илюстративна

Карта на Българската екзархия от 1870 – 1912 получи като дарение Регионалната библиотека в Бургас

Карта на Българската екзархия от 1870 – 1912 г. получи като дарение  Регионалната библиотека „П. К. Яворов“ – Бургас. Тя е с мащаб 1:3 700 000. Така се  постави началото на специална картографска колекция, представяща Бургас и залива в европейската и българската картография след Освобождението до наши дни.  Дарителският жест е на проф. д-р Иван..

публикувано на 01.06.20 в 18:43

Хвърчила и цветни топки украсиха "Богориди" за 1 юни

Цветни топки и хвърчила украсиха  ул. "Богориди" за празника на детето - 1 юни. Инициативата е на "БулевАрт - мрежа на сетивата" и е част от концепцията им за създаване на приятна атмосфера и очарование на централната пешеходна улица. В първата си инициатива "БулевАрт" постави цветни чадърите по посока към Морската градина.

публикувано на 01.06.20 в 18:21

Потребителите на EVN ще плащат с 0,15% по-скъп ток

Енергийният регулатор  съобщава, че от 1 юли се очаква потребителите на EVN да плащат с 0,15 процента повече за консумираната битова електроенергия. В останалата част от страната се очаква намаление на сметките. Същевременно от днес газът поевтинява с 9 процента и мегаватчас струва малко над 20 лева без такси и налози. Регулаторът реши..

обновено на 01.06.20 в 17:50

Чистят деретата в кварталите и съставните селища на Бургас

Община Бургас  стартира в първия ден на месец юни от село Брястовец, където ще бъдат почистени един отводнителен канал и две дерета от паднали клони, наноси и растителност. През тази седмица предстои почистването на река Дермен дере и Селската река в квартал "Рудник", както и отводнителният канал до ул. "Странджа". В графика са включени..

публикувано на 01.06.20 в 17:03

Отлагат церемонията по връчването на наградите "Златно сърце"

Седмокласникът Митко Петров от котленското село Градец е тазгодишният носител на наградата за добродетелност „Златно сърце“, която се присъжда от Регионалното управление на образованието и Областния управител на област Сливен, съобщават от Областна администрация. Ученикът е номиниран за това, че е оказал помощ на семейство трудно подвижни хора..

публикувано на 01.06.20 в 16:56

Ремонтират светофар на възлово кръстовище в Сливен

Започва планиран ремонт на светофарната уредба на кръстовището при бул. „Братя Миладинови“ с бул. „Хаджи Димитър“ и с бул. „Стефан Караджа“. Това съобщиха от Община Сливен. Дейностите предвиждат подмяна на всички секции с нови с LED крушки. При строително-монтажните работи ще се наложи използването на авто-вишка, която ще бъде разположена така,..

публикувано на 01.06.20 в 16:52