Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Котел започва фестивалът "Живият огън на традициите"

Снимка: ranica.eu

Атрактивно многоцветното осветление беше монтирано в основите на крепостната отбранителна стена на Котел в навечерието на първото издание на фестивала "Живият огън на традициите", който започва днес и ще продължи до края на седмицата.

Светлинно шоу озари крепостната стена на Котел, изградена от Божил чорбаджи като защита срещу кърджалийските нападения в 1800 г.

Да превърнем възрожденския ни град в още по-красива туристическа атракция, каза кметът Коста Каранашев.

В програмата на фестивала са включени дискусии за популяризиране на културно-историческото наследство на Котел и кръгла маса "Предприемачество и туризъм - алтернатива на младежката безработица". На централния площад на Еньовден ще бъде запален "Живият огън на традициите", изискващи момците да прескачат буйни огньове за здраве и сила през годината.

В изложба "Пътят на килима" ще се покажат техники и багри на килимарските школи Чипровци и Котел. Ще има работилници с демонстрации на стари занаяти и традиционни гозби, празник на гъбената чорба, презентация на традиционно облекло и модната му интерпретация. За най-малките - забавни познавателни игри. За големите - концерти на Теодосий Спасов, Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен и котленското фолклорно музикално училище "Филип Кутев".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.