Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паркирането по летните курорти няма да е лесна задача

Добър туристически сезон очакват почти всички по Черноморието. Е, докато поне за момента надеждите не се оправдават особено, в числото на чакащите са и собственици и концесионери на паркинги. Спирането с кола по южното Черноморие и през този летен сезон няма да е лесна задача. В област Бургас цените за час варират от между 1 и 3 лева на час, но „паяци“ дебнат нарушители почти навсякъде. Колко ни струва за да се разходим с колата си в региона? Репортерска проверка в темата на деня на Мариян Иванов.

Два лева на час струва струва спирането на паркингите в комплекс „Слънчев бряг“, които се стопанисват от държавното дружество. Цената за денонощие е дванадесет лева, лев и петдесет е спирането в така наречената синя зона, може да се заплаща както с есемес, така и чрез автомат. Последната опция е иновация за платеното почасово паркиране, което действа от няколко години в курорта. И тази година е въведен контролен режим само за товарните автомобили, които зареждат комплекса. 25 лева ще струва да се премахне скобата на неправилно паркирана кола. Петдесет лева е таксата за репатриране, а всеки час, прекаран на наказателния паркинг се таксува по три лева. С паяка, обаче, имайте не едно, а поне две наум.

Първо, той не подбира коли и вдига от всякакви разновидности и от всякаква ценова гама. А през миналата година агенцията по метрология се опита да го спре заради редица нарушения, в това число и за почупени при вдигането коли.Частният паяк обаче продължи да си функционира, да качва коли, да събира пари, неподвалстен на контрол.Но все-пак това е Слънчев бряг…

На юг, в Поморие  синя зона няма и през тази година. В морския град бяха въвели платеното почасово паркиране по искане на граждани, а след това, отново по настояване на граждани, бе премахнато. От осемте паркинга в Поморие два са безплатни.Над сто са месата за коли в града, лев на час е таксата.

Синята зона и паяците действат целогодишно в Бургас.Още за възможноститев областния град информира Андрей Рунчев, управител на общинското предприятие „Транспорт“:

„Паркингите, които оперираме са няколко на брой и един паркинг в „Изгрев“, който се намира непосредствено до мола, също така имаме паркинг, който се намира в ж.к. „Лазур“в района на „Пиргос“. Най-големият паркинг, който дава възможност граждани и гости да паркират своя автомобил е паркингът на улица „Гурко“, който особено лятото се пълни почти до капацитета си, а също така паркинга  на хотел „България“, а имаме и паркинаг, който се намира под Операта. Общо паркингите предоставят хиляда паркоместа. В зоната за платено паркиране има над четири хиляди паркоместа.

Практически цената за час кратковременно паркиране не се е променила – тя е един лев на час. Същевременно според това, дали водачът на автомобила ще пренощува или ще остане за по-дълго време, са различни цените по съответните паркинги. На паркинга на улица „Гурко престоят за час е един лев, над пет часа е безплатен.“

И въпреки това основният проблем според бургазлии и гостите на града  енамирането на паркоместа:

„Голям е проблемът с паркоместата. Другото, което е, че няма много апарати за синята зона. Цената не е много висока, нормална е, но трябва да има повече пространство. Със сигурност трябва да са повече паркоместата…“

 Около триста са месата за спиране на коли в Приморско, които предоставя общината. Месечният абонамент за ползване на общинските паркинги в Приморско и Китен е петдесет лева. До четири часа цената е два лева, за денонощие – шест. Ако паякът вдигне кола, трябва да се заплатят 36 лева за освобождаването й. При бърза реакция на шофьора, т.е. преди да е качена на репатриращия автомобил, цената пада наполовина.

Единствено в община Царево няма действащ паяк. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул. „”Александър Георгиев Коджакафалията” – ул. “Петрова нива” – ул. “Апостол Войвода” – бул. “Захари Стоянов”..

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При неустановени до момента причини се е стигнало до сблъсък между микробус “Мерцедес” , управляван от 41..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден в потушаването ще се включат военни и тежка верижна техника. Над 1000 декара сухи треви и храсти..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024 г. Проучването е направено чрез лични интервюта и онлайн разпространена анкетна форма.  От..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е алтернативен маршрут на Обзорския и Айтоския проход. В момента на обекта се извършват земни работи,..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът е съобразен с..

публикувано на 12.07.24 в 15:50