Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Широк обществен дебат ще решава каква да е визията на "Богориди"

Чрез широк обществен дебат предстои създаването на нови правила, които трябва да бъдат приети от Общинския съвет, за това как да изглежда  емблематичната бургаска  улица „Богориди“. Около това се обединиха на заседанието си днес общинските съветници от Постоянната комисия по туризъм и представители на Инициативния комитет от архитекти и художници, които искат възвръщането на артистичния дух на улицата.

Грозните реклами, климатиците по фасадите на старите къщи и кича по улицата е провокирала създаването на инициативен комитет  от художници и архитекти, които настояват за промяна във визията й каза председателят Георги Андонов:

„Градът наистина изглежда ужасно. Старите къщи вече не приличат на такива и са облепени с еталбонд.“

Пропуски в наредбата за поставянето на рекламни материали по улиците дава възможност да има такива и толкова много пластмасови реклами, но това трябва да се промени, заяви общинският съветник Калояна Живкова, председател на Комисията по реклама:

„Смятам категорично, че трябва да се върви в посока даже не промяна, а може би към писане на нова наредба, защото трябва да има заложена кардинална промяна…“

Бизнеса защити председателят на комисията Живко Табаков:

„Когато говорим за допълнителни инвестиции, вярвайте наистина колегите , които са ангажирани в туристическия продукт по време на сезона са уплашени от твърденията, че трябва да купуват нови чадъри и тенти. В крайна сметка това е бизнес, който работи два месеца в годината.“

Общината ще има изисквания към визията на търговските обекти и заведенията по емблематичната бургаска улица, но те ще бъдат изработени след съвместно обсъждане между Администрацията, Общинския съвет и гражданското общество, това коментира зам.-кметът Йорданка Ананиева:

„Няма защо да се сърдят търговците! Когато ние имаме претенции към нещо, е хубаво да кажем какъв е моделът, по който те могат да действат. Така че аз не мисля, че търговците ще бъдат сърдити за това, че ние ще имаме някакви изисквания. Но е важно тези изисквания да бъдат изработени съвместно. Ние вървим към това и е редно да е така – хората да имат отношение към това, което правим – сега, когато го обсъждаме, когато не се е случило, защото след като се случи много трудно се променят нещата.  

Зам.- кметът припомни, че улицата е групов паметник на културата. В Народното събрание предстои приемането на промени в Закона за недвижимото културно наследство, които ще изискват много по категорично съгласуване на всякакви нововъведения относно визията на старите сгради и това ще доведе до по засилен контрол по места.   

чуйте в звуковия файл репортажа на Стефка Бакърджиева






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул. „”Александър Георгиев Коджакафалията” – ул. “Петрова нива” – ул. “Апостол Войвода” – бул. “Захари Стоянов”..

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При неустановени до момента причини се е стигнало до сблъсък между микробус “Мерцедес” , управляван от 41..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден в потушаването ще се включат военни и тежка верижна техника. Над 1000 декара сухи треви и храсти..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024 г. Проучването е направено чрез лични интервюта и онлайн разпространена анкетна форма.  От..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е алтернативен маршрут на Обзорския и Айтоския проход. В момента на обекта се извършват земни работи,..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът е съобразен с..

публикувано на 12.07.24 в 15:50