Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Широк обществен дебат ще решава каква да е визията на "Богориди"

Чрез широк обществен дебат предстои създаването на нови правила, които трябва да бъдат приети от Общинския съвет, за това как да изглежда  емблематичната бургаска  улица „Богориди“. Около това се обединиха на заседанието си днес общинските съветници от Постоянната комисия по туризъм и представители на Инициативния комитет от архитекти и художници, които искат възвръщането на артистичния дух на улицата.

Грозните реклами, климатиците по фасадите на старите къщи и кича по улицата е провокирала създаването на инициативен комитет  от художници и архитекти, които настояват за промяна във визията й каза председателят Георги Андонов:

„Градът наистина изглежда ужасно. Старите къщи вече не приличат на такива и са облепени с еталбонд.“

Пропуски в наредбата за поставянето на рекламни материали по улиците дава възможност да има такива и толкова много пластмасови реклами, но това трябва да се промени, заяви общинският съветник Калояна Живкова, председател на Комисията по реклама:

„Смятам категорично, че трябва да се върви в посока даже не промяна, а може би към писане на нова наредба, защото трябва да има заложена кардинална промяна…“

Бизнеса защити председателят на комисията Живко Табаков:

„Когато говорим за допълнителни инвестиции, вярвайте наистина колегите , които са ангажирани в туристическия продукт по време на сезона са уплашени от твърденията, че трябва да купуват нови чадъри и тенти. В крайна сметка това е бизнес, който работи два месеца в годината.“

Общината ще има изисквания към визията на търговските обекти и заведенията по емблематичната бургаска улица, но те ще бъдат изработени след съвместно обсъждане между Администрацията, Общинския съвет и гражданското общество, това коментира зам.-кметът Йорданка Ананиева:

„Няма защо да се сърдят търговците! Когато ние имаме претенции към нещо, е хубаво да кажем какъв е моделът, по който те могат да действат. Така че аз не мисля, че търговците ще бъдат сърдити за това, че ние ще имаме някакви изисквания. Но е важно тези изисквания да бъдат изработени съвместно. Ние вървим към това и е редно да е така – хората да имат отношение към това, което правим – сега, когато го обсъждаме, когато не се е случило, защото след като се случи много трудно се променят нещата.  

Зам.- кметът припомни, че улицата е групов паметник на културата. В Народното събрание предстои приемането на промени в Закона за недвижимото културно наследство, които ще изискват много по категорично съгласуване на всякакви нововъведения относно визията на старите сгради и това ще доведе до по засилен контрол по места.   

чуйте в звуковия файл репортажа на Стефка Бакърджиева






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургазлия събира телефони, за да дари на деца в нужда

Доброто е заразно, в това се убеждава бургазлията Иван Димитров. Той събира стари мобилни телефони, за да ги дарява на деца в нужда. Комуникацията в днешно време е всичко, но струва пари, а не всички разполагат с такива. Тук се намесва Иван, който си партнира с Центъра за обществена подкрепа Бургас и фондация "Подай ръка", за да помага на..

публикувано на 22.05.24 в 10:35

ООН: Да спрем загубата на животни, растения и микроорганизми

Призив към всички нас да спрем загубата на различни видове животни, растения и микроорганизми отправят от ООН във връзка с днешния Международен ден на биологичното разнообразие. Според специалисти загубата на биоразнообразие е най-голямата заплаха за живота на земята. "Бъди част от плана" е темата тази година на Международния ден на..

публикувано на 22.05.24 в 08:27

Заради ВиК ремонт ограничават движението по кръстовище в Бургас

Затваря се кръстовището, образувано от ул. „Велико Търново“ с ул. „Юрий Венелин“ от 8:30 часа днес до 17 часа утре /23 май/.  Въвежда се временна организация на движението в района.  Причината е възстановителни дейности на съществуващ водопровод. 

публикувано на 22.05.24 в 07:46

Без вода остава Поморие днес

Без вода ще остане град Поморие днес. Заради ремонт на главния довеждащ водопровод водата в морския град ще бъде спряна от 08:00 до 18:00ч.  От дружеството Водоснабдяване и канализация в Бургас информират, че за 15 часа без вода ще останеш поморийското село Козичено.  Водата там ще бъде спряна от 18:00 до 09:00 часа на 23 - и май. Днес от..

публикувано на 22.05.24 в 07:29
снимката е илюстративна

Ден на траур в Царево заради кончината на отец Стоян

Напусна ни ставрофорен иконом Стоян Василев, който дълги години служеше на миряните в Царево. Новината потвърди пресцентъра на Общината.  "Кончината на отец Стоян е огромна загуба за православната ни общност.  С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието отец Стоян се утвърди и като крепител на жителите на община Царево.  Бог да..

публикувано на 21.05.24 в 16:11

"Мисис Бургас" с благотворителна кампания за двойки с репродуктивни проблеми

Благотворителна кампания „Нов живот“ ще стартира в Бургас на 1 юни. Събитието е организирано от Мисис Бургас, в партньорство с търговския център в "Изгрев" ,и със съдействието на Община Бургас и Фондация "Искам бебе".  Благородната кауза цели да подкрепи семейства с репродуктивни проблеми. Събитието ще бъде част и от тематичния Fun&Sun Уикенд в морския..

публикувано на 21.05.24 в 12:50