Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отдаваме почит на Никола Вапцаров

| обновено на 22.07.16 в 12:35
Снимка: БГНЕС

С полагане на цветя и изпълнения на стихове на Никола Вапцаров представители на държавни и културни институции отдават почит пред паметника на поета в центъра на София.   С мълчание и с огромна признателност към поета събралите се слушаха откъси от негови известни творби. Уредникът на къщата-музей на Вапцаров Катя Зографова припомни историята на скулптурата "Работникът поет", създадена от Николай Шмиргела. Тя се смята за най истинската от десетките паметници на Вапцаров.

Скулптурът е постигнал уникалната фигура на скромния и все пак велик човек, на разбунтувания гражданин и все пак дълбок хуманист.


Утре се навършват 74 години от разстрела на  Никола Вапцаров, чиито „Моторни песни“ се радват на световна известност. Проявите за годишнината започнаха още днес в Банско. В родния му град къщата-музей е най-посещаваният обект от наши и чужди туристи и очаква петмилионния си гост, споделя Светла Барякова, директор на музея:

Постоянен е потокът от хора, които желаят да посетят музея му, да се докоснат до творчеството и до живота му.

Малко известен е фактът, че майката на поета - баба Елена Вапцарова, е първият екскурзовод в музея, а много от личните й разкази за семейството и любимият й син са записани за поколенията. И днес в родния му град продължават да се провеждат рецитали по стихове на Вапцоров и литературни конкурси, в които младите хора са най- ревностните последователи на идеите му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44