Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Южно Черноморие" обединява общините от областта за общ туристически продукт

Всички 13 общини от област Бургас са изявили желание да се включат в бъдещата Организацията за управление на туристическия район. Бургас, като областен център, ще бъде двигател на организацията, която към момента носи наименованието „Южно Черноморие“. По този начин областта ще има възможност да развива общ туристически продукт, който да бъде предлаган по време на участието на общините на различни туристически борси както у нас, така и зад граница.Това поясни инициаторът в Бургас съветникът на министъра на туризма Живко Табаков:
"Когато излезем на определена туристическа борса, ние ще излезем и ще кажем - В нашия туристически район можете да посетите Стария Несебър, който е световно материално наследство, да отидете на здравен и рекреативен туризъм в Поморие, можете да дойдете на културно-исторически туризъм и да посетите остров Св. Анастасия, можете да отидете на поклоннически туризъм в Созопол,можете да отидете на културно-исторически туризъм в Приморско или можете да отидете на екотуризъм в Царево.Можете да посетите нашите селски маршрути в Малко Търново, можете да пробвате нашите вина в Сунгурларе и Карнобат."
Така ще се избегне възможността общини да се дублират на туристически борси или пък въобще да не участват на тях. Отделно тази организация ще може да кандидатства за финансиране по европрограми или от държавата. Самите общини пък ще могат да си помагат една на друга дори и със средства за проекти. 
Табаков обясни, че в страната ще бъдат обособени девет туристически район, а във всеки един трябва да участват поне четири общини. 

чуйте в звуковия файл репортажа на Мариян Иванов


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сливен връчиха наградите в конкурса „С очите си видях бедата“

В художествена галерия „Сирак Скитник“ в Сливен връчиха наградите на победителите от традиционния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“. Той е организиран от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР с партньорството на Министерство на образованието и науката и Националният дворец на децата. Общо 83 деца от..

публикувано на 19.05.22 в 17:58

Пуснаха на свобода два белоглави лешояда в Сливенския Балкан

Два белоглави лешояда бяха пуснати на свобода в Сливенската планина от природозащитници от „Зелени Балкани“. Птиците са дарени от нидерландски зоопарк и желанието на дарителя е било те да бъдат върнати обратно в природата, каза Ивелин Иванов, ръководител на проекта. Птиците бяха пуснати на свобода пред представителя на ЕК по програма Лайф + Симона..

публикувано на 19.05.22 в 17:21
База на УОС

Близо 150 бежанци настанени в детски бази, но не се знае до кога

Близо 150 украински бежанци са настанени в две бази в Равда, които се стопанисват от предприятието „Ученически отдих и спорт“. Осигурени са им нощувки, хладилници, телевизори и храна – три пъти на ден. Това поясни изпълнителният директор Пантелей Мемцов, но добави, че след 15 юни вече имат резервации за деца: „Най-големият проблем,..

публикувано на 19.05.22 в 15:13

Над 6500 ученици и учители се включват в празничното шествие за 24 май

Завръща се представителното празнично шествие на бургаските детски и учебни заведения, и на културните институти, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност – 24 май. Д ецата от детските градини, учениците и учителите, които са записани за участие в него са над 6500.  В..

публикувано на 19.05.22 в 13:38

Спас Узунов: По мерките срещу увеличената численост на гларусите трябва да работят експерти

Бургас ще бъде първата Община в България, която ще сформира работна група за набелязване на мерки, ограничаващи популацията на гларусите в града. Това каза за БНР Бургас Спас Узунов от Българска фондация „Биоразнообразие“ (БФБ).  Като общество също сме допринесли за тази популация, защото им е улеснен достъпът до храна, макар че Общината през..

публикувано на 19.05.22 в 13:37

Обучават безработни на „Дигитална компетентност“ и „3D проектиране“

Срокът за прием на заявления за включване в обучение на безработни и неактивни лица, вкл. с увреждания, за придобиване на ключови компетентности по „Дигитална компетентност“ и „3D проектиране“, се удължава до 25 май. Обученията са организирани от Община Бургас по проект: BG05M9OP001-2.056-0010-C01 “Интегриран проект за осигуряване на..

публикувано на 19.05.22 в 10:47

Денят на Натура 2000 ще бъде отбелязан на брега на Поморийското езеро

Българска фондация Биоразнообразие и Зелени Балкани със съдействието на Община Поморие организират специален празник в Поморие на брега на Поморийското езеро. Поводът е  21 май когато цяла Европа отбелязва  Денят на Натура 2000.  Тази година програма LIFE, която финансира повече от 20 екологични проекта в България, включително и за Поморийско..

публикувано на 19.05.22 в 10:40