Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шест язовира в Бургаско няма вече да бъдат използвани

Снимка: архив

Шест язовира в Бургаско ще бъдат изведени от експлоатация, реши общинският съвет в града. Водоемите са в селата Маринка, Извор, Изворище, Равнец, Братово и гр. Българово. Има предписания след проверка на прокуратурата, уточни кметът на Бургас Димитър Николов:

"Една част от тях се оказаха в изключително критично, предкризисно състояние, чието възстановяване, поддържане и съхранение възлизаше на повече от 40 милиона лева. Оказа се, че община Бургас не подлежи и не е бенифицент по всички тези европейски програми, по които може да се кандидатства. Но в момента, ако ,не дай си боже, се случи някакво нещастие, в следствие на това, че тези язовири вече са описани и са констатирани като критични, отговорност по смисъла на закона  нося персонално аз."

Част от тези язовири не са водоеми от повече от 26 години, уточни директорът на „Общински имоти“ Стоян Арнаудов. За съоръжението в Маринка той припомни, че през миналата година, скъсаната му дига причини наводнението в Черниците:

"Там дигата е скъсана на две места и имаме специални предписания от ДАТМН незабавно да се просече стената и това се изпълни миналата година през септември месец, спускателят е оставен отворен и община Бургас възложи изготвянето на проект за възстановяването на язовир Маринка. Един милион 750 000 лева трябва да дадем само да възстановим стената на един язовир, който няма никакво икономическо, никакво стопанско  значение."

Язовирите, които ще бъдат изведени от експлоатация са 1/5 от водоемите в Бургаско.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да продават общински терени в землището на Безмер за фотоволтаичен парк

Община „Тунджа“ няма да продава терени в землището на село Безмер за изграждането на фотоволтаичен парк. Частен инвеститор е  поискал площ от над 1000 декара, но местното население е против. Притесненията на жителите на Безмер са, че фотоволтаичният парк ще унищожи част от природата на селото, възможни са и вредни въздействия.  „Хората имат животни..

публикувано на 12.05.21 в 09:10
архив

Ремонтират част от аварийната лента в бургаския участък на АМ"Тракия"

Движението от км 346-ти до 349-ти по автомагистрала "Тракия" в посока София се извършва с повишено внимание,  в активната и в изпреварващата лента. Това информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Причината е частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка в аварийната лента, която е затворена. Скоростта е ограничена на 90км/ч. Водачите да..

публикувано на 12.05.21 в 09:05

ОЗБГ: Институциите да прояват разум и да не допускат провеждането на "Бургас прайд"

„Да защитим традиционните семейни ценности“ под това мото се организира шествие, което ще се проведе на 15 май на площад „Тройката“. Проявата е в отговор на обявения за същото време и на същото място - „Бургас прайд“. Това обявиха на пресконференция от Организацията за закрила на българските граждани /ОЗБГ/, в нея се включиха и ПП „Възраждане“ ,..

публикувано на 11.05.21 в 18:48

IT компания отваря офис в Бургас

IT компанията Страйпс, част от нидерландския холдинг ICT group, отваря първия си офис в Бургас. Тя има повече от 380 служители в София и Пловдив. Страйпс вече подготвя бургаския си екип, като очаква след разхлабването на ограниченията, наложени от К-19, в офиса да работят над 20 души. Тази компания е създадена през 2008 г. в София от нидерландски..

публикувано на 11.05.21 в 14:49

Спор за такси стоянка в центъра на Бургас

Жители на Бургас се оплакват от нерегламентирани таксиметрови стоянки в близост до жилищата им. Те са входирали подписка до Общинския съвет с искане за намеса на контролните органи. Проблемият район е в близост до старата поща, обяснява Петър Цанков от инициативната група „Няма преминаване. Там се събират над 20-25..

публикувано на 11.05.21 в 14:23
Служебният премиер на България -Стефан Янев

Булевард Демокрация на 11-ти май

Темите в предаването днес: За и против таксиметрова стоянка до Старата поща в Бургас, репортаж на Нина Рангелова Ще бъде ли спасено едно вековно дърво в центъра на морския град, ще чуем от Мариян Иванов Няколко бургаски органазиции се обявяват против провеждането на "Бургас прайд", мотивите им ще представи Стефка Бакърджиева, която ще..

публикувано на 11.05.21 в 13:56

Премахват вековна черница в центъра на Бургас?

Вековна черница в самия център на Бургас е обявена за заличаване от Държавния регистър за защитените природни обекти. Това се случва със заповед на екоминистъра от началото на март. За да се случи това, се подписва протокол между собственика на имота и екоинспекцията и дървото трябва да е изсъхнало, унищожено или невъзстановимо увредено...

публикувано на 11.05.21 в 13:45