Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шест язовира в Бургаско няма вече да бъдат използвани

Снимка: архив

Шест язовира в Бургаско ще бъдат изведени от експлоатация, реши общинският съвет в града. Водоемите са в селата Маринка, Извор, Изворище, Равнец, Братово и гр. Българово. Има предписания след проверка на прокуратурата, уточни кметът на Бургас Димитър Николов:

"Една част от тях се оказаха в изключително критично, предкризисно състояние, чието възстановяване, поддържане и съхранение възлизаше на повече от 40 милиона лева. Оказа се, че община Бургас не подлежи и не е бенифицент по всички тези европейски програми, по които може да се кандидатства. Но в момента, ако ,не дай си боже, се случи някакво нещастие, в следствие на това, че тези язовири вече са описани и са констатирани като критични, отговорност по смисъла на закона  нося персонално аз."

Част от тези язовири не са водоеми от повече от 26 години, уточни директорът на „Общински имоти“ Стоян Арнаудов. За съоръжението в Маринка той припомни, че през миналата година, скъсаната му дига причини наводнението в Черниците:

"Там дигата е скъсана на две места и имаме специални предписания от ДАТМН незабавно да се просече стената и това се изпълни миналата година през септември месец, спускателят е оставен отворен и община Бургас възложи изготвянето на проект за възстановяването на язовир Маринка. Един милион 750 000 лева трябва да дадем само да възстановим стената на един язовир, който няма никакво икономическо, никакво стопанско  значение."

Язовирите, които ще бъдат изведени от експлоатация са 1/5 от водоемите в Бургаско.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Установените нередности ще бъдат поправени за сметка на фирмата

Завършват велоалеите в Сливен до края на май

Изграждането на велоалеите  в Сливен трябва да завърши  до края на месец май, прогнозира заместник-кметът Стоян Марков, след като в социалните мрежи отново се появиха снимки с дупки по алеята и предизвикаха недоволство сред гражданите. Проектирането и изграждането на 10 километровата велоалея струва близо 1 милион лева, и е съпроводена със скандали,..

публикувано на 13.04.21 в 16:57
Дуейн Джонсън

"Булевард Демокрация" - на 13 април

Видяха американците, че сме склонни да гласуваме доверие на гологлав татуиран шоумен и вече са склонни да издигнат Скалата за президент. Дуейн Джонсън, дето беше в кеча и после отиде в Холивуд. bTV съобщават, че самият Скала казал, че ако го подкрепят, щял да се кандидатира. То тъкмо Байдън и Бърни Сандърс седнаха, те вече мислят за следващия. А..

публикувано на 13.04.21 в 14:52

Започна строежът на нова детска градина в Бургас

Започна изграждането на новата детска градина в ж.к. „Братя Миладинови“, до блок 156. Тя ще носи името „Морско конче“ и ще бъде филиал на най-близко намиращата се до нея детска градина „Раковина“ на ул. „Христо Ботев“ № 48. Сградата  ще е на мястото на несъществуващата от 1994 година градина, която беше филиал на ДГ „Вълшебство“ и бе затворена, поради..

публикувано на 13.04.21 в 12:12

Нов паркинг в комплекс "Зорница"

Стартира изграждането на паркинг зад бл.47 в к-с „Зорница“. В сградата се помещават районното кметство, както и дневен център на хора с увреждания. Пространството зад блока от десетилетия се използва за импровизирано паркиране на автомобили. Там вече ще има нормален асфалтиран, организиран и маркиран паркинг, като ще се подобри и отводняването на..

публикувано на 13.04.21 в 11:56

В Сливен продължава подмяната на контейнери за битови отпадъци с нови

На територията на град Сливен са разположени  600 нови контейнера за битови отпадъци, съобщават от администрацията. Те се намират в кварталите „Звездите“, „Република“, „Ново село-север“, „Ново село-юг“,  „Дружба“, „Сини камъни“, „Българка“, „Руски“, „Младост“, „Стоян Заимов“ и „Даме Груев“.  Предстои подмяна в кварталите „Комлука“, „Клуцохор“, „Кольо..

публикувано на 13.04.21 в 11:12

Община Созопол започва проверка за неправомерно къмпингуване

Община Созопол започна проверка за неправомерно къмпингуване. Причината са постъпили сигнали, съобщават от администрацията. Със своя заповед кметът Тихомир Янакиев определи комисия, която да извърши проверка на къмпинги, зони за къмпингуване и територии в близост до плажовете . Целта е да се провери спазването на действащото законодателство и..

публикувано на 13.04.21 в 10:50

Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува в Историческия музей в Бургас 

Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува в Историческия музей в Бургас по повод 200 години от рождението на видния революционер. Платното, с размери 68х51 см, е част от основната експозиция на Художествената галерия в Казанлък и е любезно предоставено за разглеждане, чрез РИМ-Бургас, на бургаската културна общественост...

публикувано на 13.04.21 в 10:35