Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кражбите на ток в Бургаско намаляват, отчита EVN

С близо 10 процента повече ще бъде потреблението на ток  по Черноморието  през този юли, спрямо същия месец на миналата година, съобщиха днес от енергодружеството и отчетоха още,че за първите 6 месеца  кражбите на енергия в Бургаска област намаляват. Повече се краде в по-богатите квартали. Най-малко ток се краде в Бургаския регион, най-много -врайона на Стара Загора.За половин година са изчезнали 6 гигавата от Югоизточна България - толкова е потреблението за една година на град като Девин. Една от причините е смяната на електромерите с дистанционно отчитане, които спират кражбите, обясни Констадин Величков, член на изпълнителния съвет на директорите на дружеството:

"Искаме най-много до януари да подменим всички електромери в град Бургас, а през октомври ще стартираме подмяната на електромерите в Слънчев бряг

Свети Влас, Обзор и Поморие поетапно. Идеята ни е да обхванем всички населени места с такъв тип електромери. Те дават и възможност на клиентите много лесно и бързо да излязат на свободния пазар."

Един процент откраднат ток струва 7 милиона лева на дружеството.   неочаквано крадат по-заможните:

"Квартали, където живеят хора с добро социално положение, по курортите - малки ресторантчета, малки хотели, битови клиенти."

Близо деветдесет мегавата ток се консмират в Слънчев бряг на ден, тридесет са те в Приморско. Район, където няма нито една авария до момента, каза Величков и поясни, че несебърска община е подсигурена:

"Имаме три много серозни допълнителни системи, три кабела, с които успяхме да разтоварим подстанция "Слънчев бряг" и да имаме по-равномерно натоварване в региона от Ахелой на север."
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Болярово

Болярово със сондажи за нови водоизточници

В крайграничната община Болярово започнаха сондажи за нови водоизточници. Заради липсата на валежи през последните месеци, количеството на  водата значително се е понижило във всички във вододайни зони, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Село Горска поляна от месец е на режим, като водата се пуска за 24 часа, след това два дни чешмите..

публикувано на 31.05.20 в 15:39

В понеделник сменят зам.-министъра на екологията

Зам.- министър Красимир Живков ще бъде сменен в понеделник, заяви премиерът Борисов . Той обяви срока в Поморие, след като извърши инспекция на строителството на обходния път на града По повод отстраняването от длъжност на Красимир Живков, премиерът заяви, че никой не може да упрекне ГЕРБ в милост: “С Емил Димитров, министъра на..

публикувано на 31.05.20 в 11:58

Арена Бургас трябва да е завършена до края на годината (СНИМКИ)

До края на годината се предвижда да бъде завършена залата „Арена Бургас“. Днес премиерът Бойко Борисов инспектира строителния обект в морския град. Заради извънредното положение се е получило забавяне на монтирането на финишната ламарина на покривната конструкция. С два месеца изостава проектът от планирания график, посочиха от фирмата –..

публикувано на 31.05.20 в 11:33

Плувецът Цанко Цанков в кампания срещу цигарите

Кампания под надслов „Живей здравословно, мисли позитивно“ ще се проведе днес в Бургас. Тя е посветена на Международния ден за борба с тютюнопушенето и се организира от Общинския съвет по наркотични вещества и отдел „Превенции и младежки дейности“ към Община Бургас. Сред посланиците на кампанията е преплувалият Бургаския залив Цанко Цанков. Той..

публикувано на 31.05.20 в 08:15

В Руенско почетоха паметта на загинали партизани и ятаци

76–годишнината от гибелта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук” отбеляза БСП на паметниците край руенските села Добра поляна и Топчийско. За да почетат паметта на загиналите и да припомнят за подвига и героизма им, на поклонението дойдоха председателят на ОбС на БСП – Бургас Живко Господинов, областният председател на партията Стойко Танков,..

публикувано на 30.05.20 в 14:45

Падна забраната за провеждането на конгреси и изложения

Разхлабват мерките и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари и изложения. Днес здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се регламентира реда за протичането им.   Събитията могат да се провеждат при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет и при спазване на въведените противоепидемични мерки. До..

публикувано на 30.05.20 в 12:27

Слагат камери на Поморийското езеро

Видеонаблюдение ще бъде осъществено на поморийското езеро с реализацията на проект. Той е спечелен от общината. Ще бъдат подменени стари канали и изградени нови, така че да не се влива сладководна вода в солената. По този начин ще бъдат запазени микроорганизмите, които произвеждат  лечебната кал. Тя често се краде, обясни кметът Иван Алексиев и..

публикувано на 30.05.20 в 11:01