Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кражбите на ток в Бургаско намаляват, отчита EVN

С близо 10 процента повече ще бъде потреблението на ток  по Черноморието  през този юли, спрямо същия месец на миналата година, съобщиха днес от енергодружеството и отчетоха още,че за първите 6 месеца  кражбите на енергия в Бургаска област намаляват. Повече се краде в по-богатите квартали. Най-малко ток се краде в Бургаския регион, най-много -врайона на Стара Загора.За половин година са изчезнали 6 гигавата от Югоизточна България - толкова е потреблението за една година на град като Девин. Една от причините е смяната на електромерите с дистанционно отчитане, които спират кражбите, обясни Констадин Величков, член на изпълнителния съвет на директорите на дружеството:

"Искаме най-много до януари да подменим всички електромери в град Бургас, а през октомври ще стартираме подмяната на електромерите в Слънчев бряг

Свети Влас, Обзор и Поморие поетапно. Идеята ни е да обхванем всички населени места с такъв тип електромери. Те дават и възможност на клиентите много лесно и бързо да излязат на свободния пазар."

Един процент откраднат ток струва 7 милиона лева на дружеството.   неочаквано крадат по-заможните:

"Квартали, където живеят хора с добро социално положение, по курортите - малки ресторантчета, малки хотели, битови клиенти."

Близо деветдесет мегавата ток се консмират в Слънчев бряг на ден, тридесет са те в Приморско. Район, където няма нито една авария до момента, каза Величков и поясни, че несебърска община е подсигурена:

"Имаме три много серозни допълнителни системи, три кабела, с които успяхме да разтоварим подстанция "Слънчев бряг" и да имаме по-равномерно натоварване в региона от Ахелой на север."
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три бургаски села се вдигнаха на протест: Искаме чиста вода!

Със скандирания “Искаме вода“ жители на три бургаски села блокираха кръстовище в село Маринка, което е част от Международния път Бургас - Малко Търново. Причина за недоволството е честото спиране на водата заради аварии, а в две от селата вместо вода от чешмите тече кал. За да се предотврати струпването на коли, полицаи отбиваха движението по обходен..

публикувано на 01.08.21 в 11:47

Водолази от „Приятели на морето“ почистват морското дъно край бургаския мост

Водолази от сдружението „Приятели на морето“ почистват днес  морското дъно край моста. Целта е да се извадят колкото се може повече отпадъци до една от най-оживените части на плажната ивица. В морето се изхвърлят от фасове до пръстени, включително строителни отпадъци и пазарска количка от хипермаркет, споделят гмуркачи. Юристът и водолаз Стефан Цинцарски..

публикувано на 01.08.21 в 10:06

Жителите на бургаското с. Маринка с блокада на пътя заради проблеми с водата

Жители на бургаското село Маринка планират днес блокада на международния път, минаващ през селището. Недоволството е заради чести ВиК аварии и спиране на водата. Предвижда се движението към подходите на Бургас и Малко Търново да бъде спряно между 10 и 10.15 часа. Често спиране на водата и загуби по старата водопреносна мрежа са причината за протеста на..

обновено на 01.08.21 в 09:12
Първият им успех бе с Имам в сърцето си море

"Заклинание" с високото признание от "Бургас и морето"

Творческият екип на композитора Петър Алексиев и вдъхновяващия  Ивайло Вълчев заедно с Фортисимо и ангелогласната Кристина Дончева,  отново спечели  Бургас и морето. Песента им Заклинение беше с най добър резултат  и във вота на публиката.    Първото им отличие на този конкурс  бе със заглавието Имам в сърцето си море през 2017 година.

публикувано на 01.08.21 в 08:21

Възстановено е движението по пътя Варна - Бургас

Възстановено е движението по пътя Варна - Бургас, информират от пътната агенция. По-рано заради катастрофа на пътя част от трафикът се пренасочваше в едната лента.

публикувано на 30.07.21 в 16:07

Бургаски депутати питат регионалния министър за ремонтите на пътищата в областта

Депутатите от ГЕРБ-Бургас Жечо Станков, Деница Николова и Галя Желязкова отправиха въпрос към регионалния министър в служебния кабинет Виолета Комитова относно ремонтът на пътищата в областта. Бургаските депутати поискаха повече информация какво се случва след отмяната на заповедта за спиране на ремонтите дейности от АПИ. „Надявам се да се..

публикувано на 30.07.21 в 15:47
Спряганият за кандидат - премиер Петър Илиев

"Булевард Демокрация" - на 30 юли

Целокупна България е притаила дъх, направени са аларми на телефоните, навити са будилници за студио… извинете – за часа „Хикс“ (или „Хъ“). Тогава, спечелилата изборите партия, ще обяви кой ще е вторият им кандидат – премиер. Защото първият, Николай Василев, отнесе един ЗИЛ хейт, както е модерно да се казва. Втората номинация е обвита в тайнственост..

публикувано на 30.07.21 в 15:02