Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кражбите на ток в Бургаско намаляват, отчита EVN

С близо 10 процента повече ще бъде потреблението на ток  по Черноморието  през този юли, спрямо същия месец на миналата година, съобщиха днес от енергодружеството и отчетоха още,че за първите 6 месеца  кражбите на енергия в Бургаска област намаляват. Повече се краде в по-богатите квартали. Най-малко ток се краде в Бургаския регион, най-много -врайона на Стара Загора.За половин година са изчезнали 6 гигавата от Югоизточна България - толкова е потреблението за една година на град като Девин. Една от причините е смяната на електромерите с дистанционно отчитане, които спират кражбите, обясни Констадин Величков, член на изпълнителния съвет на директорите на дружеството:

"Искаме най-много до януари да подменим всички електромери в град Бургас, а през октомври ще стартираме подмяната на електромерите в Слънчев бряг

Свети Влас, Обзор и Поморие поетапно. Идеята ни е да обхванем всички населени места с такъв тип електромери. Те дават и възможност на клиентите много лесно и бързо да излязат на свободния пазар."

Един процент откраднат ток струва 7 милиона лева на дружеството.   неочаквано крадат по-заможните:

"Квартали, където живеят хора с добро социално положение, по курортите - малки ресторантчета, малки хотели, битови клиенти."

Близо деветдесет мегавата ток се консмират в Слънчев бряг на ден, тридесет са те в Приморско. Район, където няма нито една авария до момента, каза Величков и поясни, че несебърска община е подсигурена:

"Имаме три много серозни допълнителни системи, три кабела, с които успяхме да разтоварим подстанция "Слънчев бряг" и да имаме по-равномерно натоварване в региона от Ахелой на север."
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Залесяване в лесопарк Боровец

Десетки граждани се включиха в залесяването на хълма Боровец в Ямбол. Кампанията е по организирана от община Ямбол  и доброволческата инициатива „Гората бг”, които дариха фиданките за залесяването, информира  Даниела Костова.  5000 дръвчета цер и 600 борчета бяха залесени на емблематичния за Ямбол хълм, който макар и да носи името Боровец, от..

публикувано на 24.01.21 в 12:25

Общественици и граждани подкрепят подписката срещу изграждането на подземен паркинг

Подписка срещу изграждането на подземен паркинг в градинката до Часовника в Бургас стартира днес.  Бисер Русимов от организаторите отбелязва: В нито един европейски град не стимулират вътре в центъра да се правят паркинги, напротив, гледат да изкарат трафика навън. Още повече, че тук се крият редица опасности за църквата в близост, както при църквата..

публикувано на 24.01.21 в 11:04

Проверяват комплекс в село Медово за нарушаване на мерките

 РЗИ и полицията проверяват сигнал, че комплекс от затворен тип край село Медово, община Поморие, е посрещнал гости в препълнено заведение след 22.00 часа. Българи и немскоговорещи граждани са имали резервации за ресторанта. Ст. комисар Калоян Калоянов от бургаската полиция заяви: Имало е клиенти и комплексът е работил. Екипи от полицията и РЗИ са..

публикувано на 24.01.21 в 08:44

Финансират 60 заявления по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“

Повече от половината заявления за облагородяване на вътрешноквартални пространства ще се финансират през тази година. Това обяви на комисия в общинския съвет заместник - кметът на Бургас Чанка Коралска . Те са по стартиралата през миналата година програма „Моят град, моят квартал, моята улица“, добави тя: „Така структурирахме..

публикувано на 23.01.21 в 13:27

Залесяват с 3000 дръвчета хълм в Ямбол

В Ямбол започна втората залесителна акция на хълма Боровец в града. За кампанията са предоставени 5600 дръвчета от доброволческата инициатива „Гората.бг“. 2500 от тях вече са засадени, днес това ще се случи с още 3000 дръвчета.  Общинското предприятие „Паркове, зони за отдих и спорт” е подготвило отворите в земята за всички растения.  В новата акция се..

публикувано на 23.01.21 в 11:29

Възстановяват по проект обходните канали на Поморийското езеро

Тригодишен консервационен проект по програма LIFE на Европейската комисия започна в Поморийското езеро. Днес се навършват 20 години от обявяването на езерото, солниците и прилежащото крайбрежие за защитена зона. Езерото е местообитание на стотици видове птици и важна част от миграционния път Виа понтика. Проектът обединява усилията за..

публикувано на 23.01.21 в 11:03

В Сливен затварят булевард, ще демонтират коледната украса

В Сливен днес затварят за движение бул. „Бургаско шосе“. Ограничението за автомобили ще бъде в участъка от паметника на Седми конен полк „Орлето“ до Колодрума, информират от общинската администрация.  Причината е демонтаж на светлинна коледна украса. Мярката ще важи до 17 часа.

публикувано на 23.01.21 в 09:47