Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозни китаристи ще гостуват в Бургас


Племенникът на големия белгийски китарист и световна джаз легенда от началото на века Джанго Райнхард- Луло Райнхард пристига в Бургас за вълнуващ концерт на 30 август от 20.00 часа в Експозиционен център "Флора".

Луло Райнхард ще свири пред бургаската публика заедно с друг виртуозен китарист Андре Кренгел , Ули Кремер /ударни, перкусии/ и Константин Виенстроер /бас/.

Специалната изненада за посетителите на концерта е участието в томбола на лютиерната фабрика "Кремона" за оригиналната китара Киано, част от сигнатурната серия фюжън китари, разработена заедно с китариста Луло Райнхард, както и автограф лично от него. Китарата Киано носи името на един от внуците на големия музикант.

Киано е по-традиционната китара с авангарден външен вид. Корпусът и изработен от орех и смърч. Грифът е 50 мм при горното прагче, а мензурата - 650 мм. Притежава радиус на грифбрета и е снабдена е с електроника Фишман Пресис Про Бленд.

"Reinhardt & Andre Krengel Quartette" е съвместен музикален проект на двамата виртуозни китаристи Луло Райнхард и Андре Кренгел е една особена смесица от два преливащи темперамента.

Племенникът на световноизвестния Джанго Райнхард носи наследството му в стил Джипси Суинг & Джаз Мануш", пречупвайки го през своя поглед и пресъздавайки го по свой собствен начин. Титулован от пресата като магьосник виртуоз, той също като Андре Кренгел, е отворен към други култури: латино, джаз, фламенко,ориенталска стилистика.

Луло Райнхард днес принадлежи към най-важните, автентични и незаменими творци в своя жанр и свири със сензационна енергия и наслада. Със своите собствени композиции той е слушан и разпознаван навсякъде по световните сцени - фестивали, клубове и концертни зали.

Носителят на престижна музикална награда от Дюселдорф, композитор и китарен виртуоз Андре Кренгел, който също има множество международни участия, е наричан от пресата "пътешественик между културите" и "китарен чародей". Той се чувства в свои води сред голямото жанровото многообразие, към което добавя своя собствен стил, чувството си за динамика и любов към тихите тонове.

Сътрудничеството между двамата китаристи възниква на международния джаз фестивал в Шпийкерог /остров в северно море/, където за пръв път се появяват заедно пред публика. Тамошната аудитория остава очарована, а Луло и Андре спонтанно решават да запишат общ албум и да продължат съвместната си дейност. В този албум на живо, записан в продължение на два концертни дни, могат да бъдат чути както композиции на двамата, така и едно напълно импровизирано парче. В записите взимат участие и техните колеги и приятели Ули Рагуси Кремер /барабани и перкусия/ и Константин Виенстроер /бас/ , двама също толкова големи майстори в този стил.

Неспирен темперамент, заразяващи ритми, незабравими мелодии и импровизации се редуват една след друга - това очаква всеки посетител на концерта на Луло Райнхард и Андре Кренгел.

Събитието е съвместен проект на Община Бургас и "Кремона - България" ЕООД. * Един от посетителите на "Reinhardt & Andre Krengel Quartette" на 30 август във Флората ще спечели оригинална китара, разработена от самия Луло Райнхард 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Примабалерината Красимира Колдамова гостува в Бургас за премиера на книга, вдъхновена от нейния живот

Световната критика я определя като една от най-ярките звезди на балета в Европа за 20 век, а големият български поет и драматург Стефан Цанев я нарича  “Летящият бял символ на цяло едно поколение артисти, музиканти, художници, поети” . Думите са за примабалерината Красимира Колдамова, която ще гостува днес ,19 юли в Бургас.Тя ще бъде специален гост..

публикувано на 19.07.24 в 10:20

Парк фест „Чета и плета" събира творци в Борисовата градинка в Бургас

Петото издание на фестивала "Чета и плета" отново ще даде сцена за изява на млади таланти, ще събере творци от всички поколения и ще се превърне в празник на изкуствата. По покана на организаторите Читалище „Любен Каравелов 1940“ в събитието ще участват над 30 творци, които ще превърнат със своето изкуство лятната вечер в празник. Във фестивалната..

публикувано на 19.07.24 в 10:00

Йордан Камджалов и Плевенската филхармония гостуват в Бургас с "Музикална магия"

Продължава турнето „Музикална магия“ на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов, със солист Атанас Маринов, кларинет. Музикантите ще гостуват през следващата седмица в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. „Нямаше как това турне да спре, защото е една „музикална магия“, която вдигаше публиката на крака във всички..

публикувано на 19.07.24 в 09:10

Дора Славова с арт провокация на тема биоетика

Провокативна изложба, озаглавена „Не докосвай!“ (Dont't Touch), откри в залата на Дружеството на бургаските художници Дора Славова. Биоетиката е голямата тема на проекта, посочи авторката: "Заглавието отговаря на концепцията на изложбата-не докосвайте жената, не посягайте на нея. Пазете я вместо да й налагате рестрикции, унижения, забрани, за..

обновено на 18.07.24 в 15:32

Bass That Sound ще акостира на остров Света Анастасия следващия петък

За първи път досега остров света Анастасия ще бъде озвучен от летни Drum and Bass ритми на 26 юли (петък). Включват се английски и български артисти. Сред тях са  Hugh Hardie,  Kanobie,  Mocks и Konspirator, Mitrev и други. Hugh Hardie  е израснал в Кеймбридж, а за първи път добива популярност през 2015 г. Ранният успех бързо е постигнат с..

публикувано на 18.07.24 в 14:44
архив

Бургаската акустична група „Прегърнат облак“ записа ново видео

„Прегърнат облак“ - бургаската акустична група записа ново видео.  Песента се нарича „Гарване“ и е записана и заснета в реално време в атмосферата на галерията на Дружество на бургаските художници. Песента е изпълнена в колаборация с Детски хор Милка Стоева, с диригент Мариета Секлемова. В изпълнението се включиха още бургаската певица Пени Ставрева..

публикувано на 17.07.24 в 13:50