Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искаш педиатър в Спешното- плащаш




От началото на месеца прегледът от педиатър в детския спешен кабинет в Бургаската болница се заплаща. Родители от града са недоволни от  таксата от 30 лева.
  На два пъти в рамките на няколо дни на бургазлийката Ани Тодорова се налага да потърси помощ в Спешния център. Първият път заради сина си, който си разрязва крака и след разкарване между бургаската болница и Бургасмед получава грижа във второто заведение, заради общ график  за поемане на такива случаи. Вторият път Ани придружава нейна приятелка, чието едногодишно дете е с висока температура и се лекува от няколко дни. Заради влошаване на състоянето му  жените  отиват в детския кабинет, но не знаят, че там има промени
Влязохме в кабинета, приятелката ми обясни какво е давала на детето, лекарката по никакъв начин не реагира, не й се работеше.Гледаше как да и мине смяната.Прегледа го, прослуша го и каза „Влизате ли в болница или плащате такса?“.Майката попита, какво му има на детето,за да влизаме в болница. Изобщо лекарката не отговаряше“, разказва Ани.
След прегледа разбират, че за да получат рецепта, трябва да платят 30 лева.
Ани Тодорова първа споделя възмущението си в  групата „Мамите на Бургас“ и така узнава,че има и други недоволни родители от таксата. След това  решава да пише до кмета Димитър Николов във Фейсбук.
Получих отговор, че не е в неговата компетентност. Каза ми, че е получил много такива сигнали. Ще бъде препратен моя въпрос към ръководството на болницата и към здравното министерство, тъй като МБАЛ била държавна собственост, а не общинска“, пояснява Тодорова.
Заради липса на специалисти и средства, болницата не може да осигури безплатни прегледи от педиатър.Такива няма никъде в страната, обясни за радио Бургас  д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ Бургас. Ако възрастен или дете отиде в Спешното и бъде прегледан от общ терепавт не се плаща, уточни той
В спешния кабинет, където дежурят лекари с всякакви специалности, ако бъде прегледано дете и бъде преценено, че няма нужда от консултация с педиатър или хоспитализация, не се заплаща. В медицински център „Николай Чудотворец“ не се таксува, ако личният лекар на пациента има договор с него“, заяви д-р Георгиев.
Ани Тодорова твърди, че  джипито на детето има договор с този център, но от регистратурата са ги препратили към Спешния детски кабинет. Д-р Георгиев обеща да направи проверка дали деца се изпращат там, а не се преглеждат в“Св. Николай Чудотворец“
Чуйте репортаж с разказа на Ани Тодорова и интервю с д-р Светлозар Георгиев в звуковите файлове.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха, че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората нямат..

публикувано на 03.08.24 в 15:55

В Ямбол набират доброволци за борба с пожари и бедствия

Общината в  Ямбол поднови кампанията за набиране на доброволци, които при необходимост ще се включват в овладяване на пожари и бедствени ситуации на територията на града. Срокът за подаване на документи е до началото на октомври. Доброволното формирование се създава с решение на Общинския съвет и е в състав от 24 души, като кандидатите трябва да са..

публикувано на 03.08.24 в 10:23

Заради протест затварят за час пътя Бургас - Варна след Обзор

Протест на жители на варненското село Попович ще затвори за час днес пътят Бургас - Варна, след Обзор. Те ще изразят недоволство си от 11 до 12 часа.  Ще бъде въведена временна организация на движението, при която товарните автомобили ще бъдат спирани още на КПП Кошарица. Алтернатива за тях е преминаване през Руенския проход.  Лекотоварните и..

обновено на 03.08.24 в 09:33
снимката е илюстративна

4 дни Бургас ще е без топла вода

Заради извършването на ремонт на главния топлопровод в Бургас, се налага прекъсването на топла вода  към всички абонати на дружеството.  Топлоподаването ще бъде спряно от 00:00 часа на 11 август до 20:00 часа на 14 август. 

публикувано на 02.08.24 в 15:41

Ръст на заболелите от салмонелоза в Ямболска област

Броят на заболелите от салмонелоза в Ямболска област е многократно по- голям в сравнение с миналата година, отчитат от Регионалната здравна инспекция. С инфекцията от началото на годината са регистрирани 22–ма заразени. За сравнение, миналата година за шестмесечието, в областта е имало сам три случая на салмонелоза. Броят на болните расте в цялата..

публикувано на 02.08.24 в 13:30

Проблем с влаковете в участък от Подбалканския железен път

Въпреки сутрешното съобщение на сайта на БДЖ, че движението на влакове в участъка Долно Камарци - Мирково по Подбалканския железен път е възстановено, в момента влаковете отново не се движат, а хората от пътническите влакове се извозват с автобуси. Бързите по направлението Бургас отново са пренасочени през Пловдив. Композициите се движат със закъснения..

публикувано на 02.08.24 в 12:54

Жегата прогони попчето и скорпида, появиха се екзотични риби

Рекордно високи температури на морската вода до 30 градуса отчитат рибари по южното Черноморие това лято. Екстремно горещото време, съчетано с анормални продължителни северни течения е причина рибата да бяга навътре в морето. Липсват типичните за този период попчета и скорпид, за сметка на това вече се лови дребен паламуд, навлизат и екзотични..

обновено на 02.08.24 в 12:40