Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искаш педиатър в Спешното- плащаш
От началото на месеца прегледът от педиатър в детския спешен кабинет в Бургаската болница се заплаща. Родители от града са недоволни от  таксата от 30 лева.
  На два пъти в рамките на няколо дни на бургазлийката Ани Тодорова се налага да потърси помощ в Спешния център. Първият път заради сина си, който си разрязва крака и след разкарване между бургаската болница и Бургасмед получава грижа във второто заведение, заради общ график  за поемане на такива случаи. Вторият път Ани придружава нейна приятелка, чието едногодишно дете е с висока температура и се лекува от няколко дни. Заради влошаване на състоянето му  жените  отиват в детския кабинет, но не знаят, че там има промени
Влязохме в кабинета, приятелката ми обясни какво е давала на детето, лекарката по никакъв начин не реагира, не й се работеше.Гледаше как да и мине смяната.Прегледа го, прослуша го и каза „Влизате ли в болница или плащате такса?“.Майката попита, какво му има на детето,за да влизаме в болница. Изобщо лекарката не отговаряше“, разказва Ани.
След прегледа разбират, че за да получат рецепта, трябва да платят 30 лева.
Ани Тодорова първа споделя възмущението си в  групата „Мамите на Бургас“ и така узнава,че има и други недоволни родители от таксата. След това  решава да пише до кмета Димитър Николов във Фейсбук.
Получих отговор, че не е в неговата компетентност. Каза ми, че е получил много такива сигнали. Ще бъде препратен моя въпрос към ръководството на болницата и към здравното министерство, тъй като МБАЛ била държавна собственост, а не общинска“, пояснява Тодорова.
Заради липса на специалисти и средства, болницата не може да осигури безплатни прегледи от педиатър.Такива няма никъде в страната, обясни за радио Бургас  д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ Бургас. Ако възрастен или дете отиде в Спешното и бъде прегледан от общ терепавт не се плаща, уточни той
В спешния кабинет, където дежурят лекари с всякакви специалности, ако бъде прегледано дете и бъде преценено, че няма нужда от консултация с педиатър или хоспитализация, не се заплаща. В медицински център „Николай Чудотворец“ не се таксува, ако личният лекар на пациента има договор с него“, заяви д-р Георгиев.
Ани Тодорова твърди, че  джипито на детето има договор с този център, но от регистратурата са ги препратили към Спешния детски кабинет. Д-р Георгиев обеща да направи проверка дали деца се изпращат там, а не се преглеждат в“Св. Николай Чудотворец“
Чуйте репортаж с разказа на Ани Тодорова и интервю с д-р Светлозар Георгиев в звуковите файлове.  

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Залесяване в лесопарк Боровец

Десетки граждани се включиха в залесяването на хълма Боровец в Ямбол. Кампанията е по организирана от община Ямбол  и доброволческата инициатива „Гората бг”, които дариха фиданките за залесяването, информира  Даниела Костова.  5000 дръвчета цер и 600 борчета бяха залесени на емблематичния за Ямбол хълм, който макар и да носи името Боровец, от..

публикувано на 24.01.21 в 12:25

Общественици и граждани подкрепят подписката срещу изграждането на подземен паркинг

Подписка срещу изграждането на подземен паркинг в градинката до Часовника в Бургас стартира днес.  Бисер Русимов от организаторите отбелязва: В нито един европейски град не стимулират вътре в центъра да се правят паркинги, напротив, гледат да изкарат трафика навън. Още повече, че тук се крият редица опасности за църквата в близост, както при църквата..

публикувано на 24.01.21 в 11:04

Проверяват комплекс в село Медово за нарушаване на мерките

 РЗИ и полицията проверяват сигнал, че комплекс от затворен тип край село Медово, община Поморие, е посрещнал гости в препълнено заведение след 22.00 часа. Българи и немскоговорещи граждани са имали резервации за ресторанта. Ст. комисар Калоян Калоянов от бургаската полиция заяви: Имало е клиенти и комплексът е работил. Екипи от полицията и РЗИ са..

публикувано на 24.01.21 в 08:44

Финансират 60 заявления по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“

Повече от половината заявления за облагородяване на вътрешноквартални пространства ще се финансират през тази година. Това обяви на комисия в общинския съвет заместник - кметът на Бургас Чанка Коралска . Те са по стартиралата през миналата година програма „Моят град, моят квартал, моята улица“, добави тя: „Така структурирахме..

публикувано на 23.01.21 в 13:27

Залесяват с 3000 дръвчета хълм в Ямбол

В Ямбол започна втората залесителна акция на хълма Боровец в града. За кампанията са предоставени 5600 дръвчета от доброволческата инициатива „Гората.бг“. 2500 от тях вече са засадени, днес това ще се случи с още 3000 дръвчета.  Общинското предприятие „Паркове, зони за отдих и спорт” е подготвило отворите в земята за всички растения.  В новата акция се..

публикувано на 23.01.21 в 11:29

Възстановяват по проект обходните канали на Поморийското езеро

Тригодишен консервационен проект по програма LIFE на Европейската комисия започна в Поморийското езеро. Днес се навършват 20 години от обявяването на езерото, солниците и прилежащото крайбрежие за защитена зона. Езерото е местообитание на стотици видове птици и важна част от миграционния път Виа понтика. Проектът обединява усилията за..

публикувано на 23.01.21 в 11:03

В Сливен затварят булевард, ще демонтират коледната украса

В Сливен днес затварят за движение бул. „Бургаско шосе“. Ограничението за автомобили ще бъде в участъка от паметника на Седми конен полк „Орлето“ до Колодрума, информират от общинската администрация.  Причината е демонтаж на светлинна коледна украса. Мярката ще важи до 17 часа.

публикувано на 23.01.21 в 09:47