Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искаш педиатър в Спешното- плащаш
От началото на месеца прегледът от педиатър в детския спешен кабинет в Бургаската болница се заплаща. Родители от града са недоволни от  таксата от 30 лева.
  На два пъти в рамките на няколо дни на бургазлийката Ани Тодорова се налага да потърси помощ в Спешния център. Първият път заради сина си, който си разрязва крака и след разкарване между бургаската болница и Бургасмед получава грижа във второто заведение, заради общ график  за поемане на такива случаи. Вторият път Ани придружава нейна приятелка, чието едногодишно дете е с висока температура и се лекува от няколко дни. Заради влошаване на състоянето му  жените  отиват в детския кабинет, но не знаят, че там има промени
Влязохме в кабинета, приятелката ми обясни какво е давала на детето, лекарката по никакъв начин не реагира, не й се работеше.Гледаше как да и мине смяната.Прегледа го, прослуша го и каза „Влизате ли в болница или плащате такса?“.Майката попита, какво му има на детето,за да влизаме в болница. Изобщо лекарката не отговаряше“, разказва Ани.
След прегледа разбират, че за да получат рецепта, трябва да платят 30 лева.
Ани Тодорова първа споделя възмущението си в  групата „Мамите на Бургас“ и така узнава,че има и други недоволни родители от таксата. След това  решава да пише до кмета Димитър Николов във Фейсбук.
Получих отговор, че не е в неговата компетентност. Каза ми, че е получил много такива сигнали. Ще бъде препратен моя въпрос към ръководството на болницата и към здравното министерство, тъй като МБАЛ била държавна собственост, а не общинска“, пояснява Тодорова.
Заради липса на специалисти и средства, болницата не може да осигури безплатни прегледи от педиатър.Такива няма никъде в страната, обясни за радио Бургас  д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ Бургас. Ако възрастен или дете отиде в Спешното и бъде прегледан от общ терепавт не се плаща, уточни той
В спешния кабинет, където дежурят лекари с всякакви специалности, ако бъде прегледано дете и бъде преценено, че няма нужда от консултация с педиатър или хоспитализация, не се заплаща. В медицински център „Николай Чудотворец“ не се таксува, ако личният лекар на пациента има договор с него“, заяви д-р Георгиев.
Ани Тодорова твърди, че  джипито на детето има договор с този център, но от регистратурата са ги препратили към Спешния детски кабинет. Д-р Георгиев обеща да направи проверка дали деца се изпращат там, а не се преглеждат в“Св. Николай Чудотворец“
Чуйте репортаж с разказа на Ани Тодорова и интервю с д-р Светлозар Георгиев в звуковите файлове.  

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три бургаски села се вдигнаха на протест: Искаме чиста вода!

Със скандирания “Искаме вода“ жители на три бургаски села блокираха кръстовище в село Маринка, което е част от Международния път Бургас - Малко Търново. Причина за недоволството е честото спиране на водата заради аварии, а в две от селата вместо вода от чешмите тече кал. За да се предотврати струпването на коли, полицаи отбиваха движението по обходен..

публикувано на 01.08.21 в 11:47

Водолази от „Приятели на морето“ почистват морското дъно край бургаския мост

Водолази от сдружението „Приятели на морето“ почистват днес  морското дъно край моста. Целта е да се извадят колкото се може повече отпадъци до една от най-оживените части на плажната ивица. В морето се изхвърлят от фасове до пръстени, включително строителни отпадъци и пазарска количка от хипермаркет, споделят гмуркачи. Юристът и водолаз Стефан Цинцарски..

публикувано на 01.08.21 в 10:06

Жителите на бургаското с. Маринка с блокада на пътя заради проблеми с водата

Жители на бургаското село Маринка планират днес блокада на международния път, минаващ през селището. Недоволството е заради чести ВиК аварии и спиране на водата. Предвижда се движението към подходите на Бургас и Малко Търново да бъде спряно между 10 и 10.15 часа. Често спиране на водата и загуби по старата водопреносна мрежа са причината за протеста на..

обновено на 01.08.21 в 09:12
Първият им успех бе с Имам в сърцето си море

"Заклинание" с високото признание от "Бургас и морето"

Творческият екип на композитора Петър Алексиев и вдъхновяващия  Ивайло Вълчев заедно с Фортисимо и ангелогласната Кристина Дончева,  отново спечели  Бургас и морето. Песента им Заклинение беше с най добър резултат  и във вота на публиката.    Първото им отличие на този конкурс  бе със заглавието Имам в сърцето си море през 2017 година.

публикувано на 01.08.21 в 08:21

Възстановено е движението по пътя Варна - Бургас

Възстановено е движението по пътя Варна - Бургас, информират от пътната агенция. По-рано заради катастрофа на пътя част от трафикът се пренасочваше в едната лента.

публикувано на 30.07.21 в 16:07

Бургаски депутати питат регионалния министър за ремонтите на пътищата в областта

Депутатите от ГЕРБ-Бургас Жечо Станков, Деница Николова и Галя Желязкова отправиха въпрос към регионалния министър в служебния кабинет Виолета Комитова относно ремонтът на пътищата в областта. Бургаските депутати поискаха повече информация какво се случва след отмяната на заповедта за спиране на ремонтите дейности от АПИ. „Надявам се да се..

публикувано на 30.07.21 в 15:47
Спряганият за кандидат - премиер Петър Илиев

"Булевард Демокрация" - на 30 юли

Целокупна България е притаила дъх, направени са аларми на телефоните, навити са будилници за студио… извинете – за часа „Хикс“ (или „Хъ“). Тогава, спечелилата изборите партия, ще обяви кой ще е вторият им кандидат – премиер. Защото първият, Николай Василев, отнесе един ЗИЛ хейт, както е модерно да се казва. Втората номинация е обвита в тайнственост..

публикувано на 30.07.21 в 15:02