Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Бокова остана пета между кандидатите за поста генерален секретар на ООН

Снимка: архив

Ирина Бокова остана пета между кандидатите за поста генерален секретар на ООН при поредното гласуване в Съвета за сигурност. При снощния вот българката показа същия резултат, както при гласуването в края на миналия месец - 7 позитивни срещу 5 негативни гласа, а трима от членовете на Съвета не изказаха мнение. 

Този път повече подкрепа от ръководителката на ЮНЕСКО събраха сръбският дипломат Вук Йеремич и македонецът Сърджан Керим. Фаворит остава бившият поргугалски премиер Антониу Гутериш с 12 насърчителни гласа, следван от словашкия външен министър Мирослав Лайчак.
Подборът на кандидатите ще продължи в края на този и началото на следващия месец. Новият генерален секретар трябва да бъде утвърден от Общото събрание до края на декември, когато изтича мандатът на настоящия, Бан Ки-Мун.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44