Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фирми обжалват търговете за училищните столове

  Две фирми обжалват проведените търгове за обслужване на училищните столове в Бургас. Една жалба е пусната от „Хляб и хлебни изделия“ по процедурата, а другата е от „Ив Трейд“ срещу общинската фирма. Така първата няма да храни децата в нито едно училище, а втората поема три учебни заведения. „Хляб и хлебни изделия“  не е трябвало до бъде допусната до търга, обясни Яна Колева от „Ив Трейд“, защото не са предоставили удостоверение за липса на задължения:

  "Те предоставиха удостоверение, което е за наличие на задължение към община Бургас, нямаха доказателства за финансови възможности за изпълнение на предложените инвестиции. Предоставиха банкова референция, в която пишеше, че те имат запор на сметки.

   Това, което ме възмути беше инвестицията, която те предлагат за един квадратен метър  за десет години без да се имат предвид всички ваканции, месечният наем, който е предложен от "Хляб и хлебни изделия" възлиза на 8 148.71 лева ."

Тази сума е много висока, счита Колева.

Димитър Георгиев, директор на „Хляб и хлебни изделия“, отрече обвиненията и обясни, че според  него другите фирми предлагат нереални суми:

„Посочили сме реалната цена, която е нужна да бъдат направени всички инвестиции, които Общината изисква. По–скоро, бих казал, че всички останали колеги се опитват да крият и да шикалкавят, за да не изпълнят всички ангажименти, които община Бургас е поискала от наемателите на столовете.“

Той поясни, че документите им са били изрядни:

„Щом задълженията на една фирма са разсрочени с някакъв административен акт, фирмата се брои, че няма задължения. Задълженията, които имаме към община Бургас, са по съответния начин разсрочени. Аналогично и тези, които имаме към НАП, са разсрочени. Де факто, според закона, ние нямаме задължения.  Представили сме сертификат от банка, в който се показва какви са ни оборотите. Тези обороти не са изкуствени, те са реални, срещу тях стоят пари.

  Зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева не коментира търга, но гарантира, че въпреки обжалванията, всички училищни столове ще работят нормално през новата учебна година. В шест от тях ще готвят служители на ОП“Туризъм“:

„Това, което няма да се случи в тези столове, е модернизацията, която имат ангажимент фирмите да направят. Нормално столово хранене за всички деца в община Бургас ще има.Там, където е обявено, че е кухня, ще се готви. Няма проблем служителите от Острова да готвят, имат готвачи, сервитьори, достатъчно опит имат.Там, където е обявено като разливочна, ще се носи храна, която е приготвена в съседния стол.“

Всички мнения и коментари по темата чуйте в звуковите файлове:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Болярово

Болярово със сондажи за нови водоизточници

В крайграничната община Болярово започнаха сондажи за нови водоизточници. Заради липсата на валежи през последните месеци, количеството на  водата значително се е понижило във всички във вододайни зони, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Село Горска поляна от месец е на режим, като водата се пуска за 24 часа, след това два дни чешмите..

публикувано на 31.05.20 в 15:39

В понеделник сменят зам.-министъра на екологията

Зам.- министър Красимир Живков ще бъде сменен в понеделник, заяви премиерът Борисов . Той обяви срока в Поморие, след като извърши инспекция на строителството на обходния път на града По повод отстраняването от длъжност на Красимир Живков, премиерът заяви, че никой не може да упрекне ГЕРБ в милост: “С Емил Димитров, министъра на..

публикувано на 31.05.20 в 11:58

Арена Бургас трябва да е завършена до края на годината (СНИМКИ)

До края на годината се предвижда да бъде завършена залата „Арена Бургас“. Днес премиерът Бойко Борисов инспектира строителния обект в морския град. Заради извънредното положение се е получило забавяне на монтирането на финишната ламарина на покривната конструкция. С два месеца изостава проектът от планирания график, посочиха от фирмата –..

публикувано на 31.05.20 в 11:33

Плувецът Цанко Цанков в кампания срещу цигарите

Кампания под надслов „Живей здравословно, мисли позитивно“ ще се проведе днес в Бургас. Тя е посветена на Международния ден за борба с тютюнопушенето и се организира от Общинския съвет по наркотични вещества и отдел „Превенции и младежки дейности“ към Община Бургас. Сред посланиците на кампанията е преплувалият Бургаския залив Цанко Цанков. Той..

публикувано на 31.05.20 в 08:15

В Руенско почетоха паметта на загинали партизани и ятаци

76–годишнината от гибелта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук” отбеляза БСП на паметниците край руенските села Добра поляна и Топчийско. За да почетат паметта на загиналите и да припомнят за подвига и героизма им, на поклонението дойдоха председателят на ОбС на БСП – Бургас Живко Господинов, областният председател на партията Стойко Танков,..

публикувано на 30.05.20 в 14:45

Падна забраната за провеждането на конгреси и изложения

Разхлабват мерките и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари и изложения. Днес здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се регламентира реда за протичането им.   Събитията могат да се провеждат при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет и при спазване на въведените противоепидемични мерки. До..

публикувано на 30.05.20 в 12:27

Слагат камери на Поморийското езеро

Видеонаблюдение ще бъде осъществено на поморийското езеро с реализацията на проект. Той е спечелен от общината. Ще бъдат подменени стари канали и изградени нови, така че да не се влива сладководна вода в солената. По този начин ще бъдат запазени микроорганизмите, които произвеждат  лечебната кал. Тя често се краде, обясни кметът Иван Алексиев и..

публикувано на 30.05.20 в 11:01