Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фирми обжалват търговете за училищните столове

  Две фирми обжалват проведените търгове за обслужване на училищните столове в Бургас. Една жалба е пусната от „Хляб и хлебни изделия“ по процедурата, а другата е от „Ив Трейд“ срещу общинската фирма. Така първата няма да храни децата в нито едно училище, а втората поема три учебни заведения. „Хляб и хлебни изделия“  не е трябвало до бъде допусната до търга, обясни Яна Колева от „Ив Трейд“, защото не са предоставили удостоверение за липса на задължения:

  "Те предоставиха удостоверение, което е за наличие на задължение към община Бургас, нямаха доказателства за финансови възможности за изпълнение на предложените инвестиции. Предоставиха банкова референция, в която пишеше, че те имат запор на сметки.

   Това, което ме възмути беше инвестицията, която те предлагат за един квадратен метър  за десет години без да се имат предвид всички ваканции, месечният наем, който е предложен от "Хляб и хлебни изделия" възлиза на 8 148.71 лева ."

Тази сума е много висока, счита Колева.

Димитър Георгиев, директор на „Хляб и хлебни изделия“, отрече обвиненията и обясни, че според  него другите фирми предлагат нереални суми:

„Посочили сме реалната цена, която е нужна да бъдат направени всички инвестиции, които Общината изисква. По–скоро, бих казал, че всички останали колеги се опитват да крият и да шикалкавят, за да не изпълнят всички ангажименти, които община Бургас е поискала от наемателите на столовете.“

Той поясни, че документите им са били изрядни:

„Щом задълженията на една фирма са разсрочени с някакъв административен акт, фирмата се брои, че няма задължения. Задълженията, които имаме към община Бургас, са по съответния начин разсрочени. Аналогично и тези, които имаме към НАП, са разсрочени. Де факто, според закона, ние нямаме задължения.  Представили сме сертификат от банка, в който се показва какви са ни оборотите. Тези обороти не са изкуствени, те са реални, срещу тях стоят пари.

  Зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева не коментира търга, но гарантира, че въпреки обжалванията, всички училищни столове ще работят нормално през новата учебна година. В шест от тях ще готвят служители на ОП“Туризъм“:

„Това, което няма да се случи в тези столове, е модернизацията, която имат ангажимент фирмите да направят. Нормално столово хранене за всички деца в община Бургас ще има.Там, където е обявено, че е кухня, ще се готви. Няма проблем служителите от Острова да готвят, имат готвачи, сервитьори, достатъчно опит имат.Там, където е обявено като разливочна, ще се носи храна, която е приготвена в съседния стол.“

Всички мнения и коментари по темата чуйте в звуковите файлове:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Залесяване в лесопарк Боровец

Десетки граждани се включиха в залесяването на хълма Боровец в Ямбол. Кампанията е по организирана от община Ямбол  и доброволческата инициатива „Гората бг”, които дариха фиданките за залесяването, информира  Даниела Костова.  5000 дръвчета цер и 600 борчета бяха залесени на емблематичния за Ямбол хълм, който макар и да носи името Боровец, от..

публикувано на 24.01.21 в 12:25

Общественици и граждани подкрепят подписката срещу изграждането на подземен паркинг

Подписка срещу изграждането на подземен паркинг в градинката до Часовника в Бургас стартира днес.  Бисер Русимов от организаторите отбелязва: В нито един европейски град не стимулират вътре в центъра да се правят паркинги, напротив, гледат да изкарат трафика навън. Още повече, че тук се крият редица опасности за църквата в близост, както при църквата..

публикувано на 24.01.21 в 11:04

Проверяват комплекс в село Медово за нарушаване на мерките

 РЗИ и полицията проверяват сигнал, че комплекс от затворен тип край село Медово, община Поморие, е посрещнал гости в препълнено заведение след 22.00 часа. Българи и немскоговорещи граждани са имали резервации за ресторанта. Ст. комисар Калоян Калоянов от бургаската полиция заяви: Имало е клиенти и комплексът е работил. Екипи от полицията и РЗИ са..

публикувано на 24.01.21 в 08:44

Финансират 60 заявления по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“

Повече от половината заявления за облагородяване на вътрешноквартални пространства ще се финансират през тази година. Това обяви на комисия в общинския съвет заместник - кметът на Бургас Чанка Коралска . Те са по стартиралата през миналата година програма „Моят град, моят квартал, моята улица“, добави тя: „Така структурирахме..

публикувано на 23.01.21 в 13:27

Залесяват с 3000 дръвчета хълм в Ямбол

В Ямбол започна втората залесителна акция на хълма Боровец в града. За кампанията са предоставени 5600 дръвчета от доброволческата инициатива „Гората.бг“. 2500 от тях вече са засадени, днес това ще се случи с още 3000 дръвчета.  Общинското предприятие „Паркове, зони за отдих и спорт” е подготвило отворите в земята за всички растения.  В новата акция се..

публикувано на 23.01.21 в 11:29

Възстановяват по проект обходните канали на Поморийското езеро

Тригодишен консервационен проект по програма LIFE на Европейската комисия започна в Поморийското езеро. Днес се навършват 20 години от обявяването на езерото, солниците и прилежащото крайбрежие за защитена зона. Езерото е местообитание на стотици видове птици и важна част от миграционния път Виа понтика. Проектът обединява усилията за..

публикувано на 23.01.21 в 11:03

В Сливен затварят булевард, ще демонтират коледната украса

В Сливен днес затварят за движение бул. „Бургаско шосе“. Ограничението за автомобили ще бъде в участъка от паметника на Седми конен полк „Орлето“ до Колодрума, информират от общинската администрация.  Причината е демонтаж на светлинна коледна украса. Мярката ще важи до 17 часа.

публикувано на 23.01.21 в 09:47