Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фирми обжалват търговете за училищните столове

  Две фирми обжалват проведените търгове за обслужване на училищните столове в Бургас. Една жалба е пусната от „Хляб и хлебни изделия“ по процедурата, а другата е от „Ив Трейд“ срещу общинската фирма. Така първата няма да храни децата в нито едно училище, а втората поема три учебни заведения. „Хляб и хлебни изделия“  не е трябвало до бъде допусната до търга, обясни Яна Колева от „Ив Трейд“, защото не са предоставили удостоверение за липса на задължения:

  "Те предоставиха удостоверение, което е за наличие на задължение към община Бургас, нямаха доказателства за финансови възможности за изпълнение на предложените инвестиции. Предоставиха банкова референция, в която пишеше, че те имат запор на сметки.

   Това, което ме възмути беше инвестицията, която те предлагат за един квадратен метър  за десет години без да се имат предвид всички ваканции, месечният наем, който е предложен от "Хляб и хлебни изделия" възлиза на 8 148.71 лева ."

Тази сума е много висока, счита Колева.

Димитър Георгиев, директор на „Хляб и хлебни изделия“, отрече обвиненията и обясни, че според  него другите фирми предлагат нереални суми:

„Посочили сме реалната цена, която е нужна да бъдат направени всички инвестиции, които Общината изисква. По–скоро, бих казал, че всички останали колеги се опитват да крият и да шикалкавят, за да не изпълнят всички ангажименти, които община Бургас е поискала от наемателите на столовете.“

Той поясни, че документите им са били изрядни:

„Щом задълженията на една фирма са разсрочени с някакъв административен акт, фирмата се брои, че няма задължения. Задълженията, които имаме към община Бургас, са по съответния начин разсрочени. Аналогично и тези, които имаме към НАП, са разсрочени. Де факто, според закона, ние нямаме задължения.  Представили сме сертификат от банка, в който се показва какви са ни оборотите. Тези обороти не са изкуствени, те са реални, срещу тях стоят пари.

  Зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева не коментира търга, но гарантира, че въпреки обжалванията, всички училищни столове ще работят нормално през новата учебна година. В шест от тях ще готвят служители на ОП“Туризъм“:

„Това, което няма да се случи в тези столове, е модернизацията, която имат ангажимент фирмите да направят. Нормално столово хранене за всички деца в община Бургас ще има.Там, където е обявено, че е кухня, ще се готви. Няма проблем служителите от Острова да готвят, имат готвачи, сервитьори, достатъчно опит имат.Там, където е обявено като разливочна, ще се носи храна, която е приготвена в съседния стол.“

Всички мнения и коментари по темата чуйте в звуковите файлове:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три бургаски села се вдигнаха на протест: Искаме чиста вода!

Със скандирания “Искаме вода“ жители на три бургаски села блокираха кръстовище в село Маринка, което е част от Международния път Бургас - Малко Търново. Причина за недоволството е честото спиране на водата заради аварии, а в две от селата вместо вода от чешмите тече кал. За да се предотврати струпването на коли, полицаи отбиваха движението по обходен..

публикувано на 01.08.21 в 11:47

Водолази от „Приятели на морето“ почистват морското дъно край бургаския мост

Водолази от сдружението „Приятели на морето“ почистват днес  морското дъно край моста. Целта е да се извадят колкото се може повече отпадъци до една от най-оживените части на плажната ивица. В морето се изхвърлят от фасове до пръстени, включително строителни отпадъци и пазарска количка от хипермаркет, споделят гмуркачи. Юристът и водолаз Стефан Цинцарски..

публикувано на 01.08.21 в 10:06

Жителите на бургаското с. Маринка с блокада на пътя заради проблеми с водата

Жители на бургаското село Маринка планират днес блокада на международния път, минаващ през селището. Недоволството е заради чести ВиК аварии и спиране на водата. Предвижда се движението към подходите на Бургас и Малко Търново да бъде спряно между 10 и 10.15 часа. Често спиране на водата и загуби по старата водопреносна мрежа са причината за протеста на..

обновено на 01.08.21 в 09:12
Първият им успех бе с Имам в сърцето си море

"Заклинание" с високото признание от "Бургас и морето"

Творческият екип на композитора Петър Алексиев и вдъхновяващия  Ивайло Вълчев заедно с Фортисимо и ангелогласната Кристина Дончева,  отново спечели  Бургас и морето. Песента им Заклинение беше с най добър резултат  и във вота на публиката.    Първото им отличие на този конкурс  бе със заглавието Имам в сърцето си море през 2017 година.

публикувано на 01.08.21 в 08:21

Възстановено е движението по пътя Варна - Бургас

Възстановено е движението по пътя Варна - Бургас, информират от пътната агенция. По-рано заради катастрофа на пътя част от трафикът се пренасочваше в едната лента.

публикувано на 30.07.21 в 16:07

Бургаски депутати питат регионалния министър за ремонтите на пътищата в областта

Депутатите от ГЕРБ-Бургас Жечо Станков, Деница Николова и Галя Желязкова отправиха въпрос към регионалния министър в служебния кабинет Виолета Комитова относно ремонтът на пътищата в областта. Бургаските депутати поискаха повече информация какво се случва след отмяната на заповедта за спиране на ремонтите дейности от АПИ. „Надявам се да се..

публикувано на 30.07.21 в 15:47
Спряганият за кандидат - премиер Петър Илиев

"Булевард Демокрация" - на 30 юли

Целокупна България е притаила дъх, направени са аларми на телефоните, навити са будилници за студио… извинете – за часа „Хикс“ (или „Хъ“). Тогава, спечелилата изборите партия, ще обяви кой ще е вторият им кандидат – премиер. Защото първият, Николай Василев, отнесе един ЗИЛ хейт, както е модерно да се казва. Втората номинация е обвита в тайнственост..

публикувано на 30.07.21 в 15:02