Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаски тракийци участваха в събора-поклонение в Аврен

 80 тракийци от Бургас пропътуваха половин България, за да се включат в националния женски събор-поклонение в село Аврен, община Крумовград. Той е посветен на паметта на избитите 42 жени и деца от село Манастир. Те са пленени и избити от турците през 1913 г. и днес в тяхна памет е издигнат паметник, върху който са изписани имената им. „Всяка година през втората половина на септември се организира тракийски събор, на който се стичат потомци на тракийски българи от цялата страна.” – каза Тодор Ангелов, председател на бургаското тракийско дружество „Екзарх Антим I” – „И за мен е много важно, че толкова много бургаски тракийци са тук днес, за да почетат паметта на загиналите жени и деца”.

  Църковна служба бе отслужена в храма „Св. Никола Чудотворец”, а панахида в памет на жертвите през 1913 г. - пред паметника в селото.

  Бургаските  тракийци се възползваха от  възможността да отдадат почит  и пред паметника на легендарния  Капитан Петко войвода, който се намира в Крумовград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отменят зарята на Петрова нива заради опасността от пожари

Със заповед на кмета на Малко Търново Илиян Янчев се отменя тържествената заря по време на възпоменателния събор на Петрова нива, който ще се проведе в събота, 17 август. Забранява се и паленето на  огън на открито, заради опасността от пожари.   Националният възпоменателен събор в местността "Петрова нива" ще се проведе на 17 август..

публикувано на 16.08.24 в 08:50

Инфлуенсъри и музиканти призовават да изберем доброто

Младежкото двудневно събитие „Тийн Буум Фест“ тази година се обединява около каузата Избери доброто. Организаторите, Агенция Митници, Националната Агенция за приходите и Община Бургас решават да свържат всички превенции в една кампания. Фестивалът ще се проведе за пета година на Морската гара на 17 и 18 август. Teen Boom Fest 2024..

публикувано на 16.08.24 в 08:30

Общинският съвет в Поморие прие актуализация на бюджета

С 15 гласа „за“ и 3 „въздържал се“ Общински съвет – Поморие прие актуализацията на бюджета, внесена с докладна записка от кмета Иван Алексиев. Предложението беше направено на база изготвения касов отчет за изпълнение на Бюджета към 31.07.2024 г. и обстоен анализ на събираемостта на приходите и извършените разходи. За втори път е внесено..

обновено на 15.08.24 в 17:09

Много ниски добиви на слънчоглед в Ямболско

Изключително ниски добиви при реколтата от слънчоглед отчитат земеделските стопани в Ямболско. Високите температури и липсата на вода за напояване са причина прибирането на маслодайната култура да започне с месец по - рано от обичайното. Земеделските производители в областта определят състоянието на слънчогледа като трагично. Председателят  на..

публикувано на 15.08.24 в 15:47

В края на септември ще има кафяви кофи за био отпадъци и в кв. „Възраждане“

Община Бургас започна поредица от информационни срещи с домоуправители и заинтересовани лица, посветени на разделното събиране на биоразградимите отпадъци. Първата среща бе с жители на квартал „Възраждане“, където в края на септември и началото на октомври предстои да бъдат поставени специализирани кафяви кофи за подобен род смет. Гражданите бяха..

публикувано на 15.08.24 в 14:34

Гори Бармук баир в Сливен (ОБНОВЕНА)

Пет пожарни автомобила участват в гасенето на пожара, който възникна този следобед близо до къщите в квартал “Комлука” в Сливен. “Две от пожарните коли са разположени близо до къщите, за които към момента опасност няма”. Това съобщи комисар Денчо Чомаков - директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, който е на..

публикувано на 15.08.24 в 14:04

Несебър празнува на Голяма Богородица

Чудотворната икона на Божията майка мина по улиците на Стария Несебър за благословение на миряните. Литийното шествие бе водено от сливенския митрополит Арсений. Така бе дадено началото на тридневната празнична програма в града. „Тържествено отбелязваме един от най-важните християнски празници –Успение Богородично ведно с Празника на..

публикувано на 15.08.24 в 11:42