Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общини и бизнес са срещу доброволния еконданък

Общини и местен бизнес се обявиха против представена в Бургас стратегия за опазването на Черноморието и природата. В нея се предлагат и редица рестрикции - въвеждане на доброволен екоданък, забрана за тралене и улов на калкан.

Стратегията се изготвя от екологични организации, сред които и сдружение“Балкани“ и се финансира с евросредства. Тя бе представена в Бургас , а сред основните й цели са опазване на природата и биологичното разнообразие, стимулирайки местния бизнес. Част от нея е и дефинирането на екосистемни услуги, които обхващат всичко, което се дава от природата и заплащането на такса за това, пояснява Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма:

„Просто един хотел, който плаща в порядъка около 100 000 лева туристическа такса, когато подпише договор с общината, че той доброволно ще внася вноски за екосистемни услуги и той получава съгласието на общината за двадесетпроцентно намаление на туристическия данък по закона за местните данъци и такси. Това автоматически отваря възможността тези средства да бъда използвани целево в създаването на фермерски пазари, в които да се продава свежа продукция плодове, зеленчуци, месни и млечни произведения местно производство.“

Категорично се обявяваме против всякаква форма на екоданък, било то и доброволен, каза за радио Бургас Димитър Канариев, председател на Националната асоциация „Българско черноморие“:

„Желанието на определени лица да направят стратегия, свързана с Черноморието и въвеждането на данък за екосистемните услуги ще доведе до образуването на един целеви фонд за опазване на биоразнообразието , за да си гарантират бъдещото съществуване и пак при едни определени лица да отиват значителна част от тези средства. „

За общините Приморско и Царево е предвидено да им се забрани да заустват водите от пречиствателните станции във водоеми.

От години насам с тази в Царево няма проблеми коментира кметът Георги Лапчев. За устойчивото управление на рибните ресурси пък се предвижда забрана на траленето, както и мораториум за улова на калкан и други видове.

чуйте в звуковия файл репортажа на Мариян ИвановНовините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пръскат със студен аерозол срещу масовото нашествие на мушички в Бургас

Нашествието на мушички в Бургас ще изчезне в рамките на седмица-две, заяви управителят на Дезинфекционна станция Нели Бойчева. Екипите й обработват със студен аерозол както районите по график, така и всички зони, по подадени от граждани сигнали. Оплаквания има от различни точки на града, най-много  са от комплекс „Изгрев“. „До момента сме..

публикувано на 29.05.20 в 17:12

Десет километра велоалеи ще бъдат изградени в Сливен

Десет километра велоалеи ще бъдат изградени в Сливен до края на годината. Това съобщи кметът Стефан Радев, давайки старт на строителните дейности. Планирането и проектирането й е част от проекта за Интегриран градски транспорт и представлява последният компонент от изпълнението му. Един милион лева ще струва изграждането на велосипедната мрежа.  Кметът..

публикувано на 29.05.20 в 15:42

Засаждат повече от 30 хиляди цветя в Ямбол

Започна сезонното зацветяване на зелените площи в Ямбол.  Служителите на ОП „"Паркове и зони за отдих и спорт" ще засадят 17 000 цветя в ЦГЧ и кварталите, и 14 000 цветя в Градски парк.  През пролетните месеци община Ямбол извършва детайлно оформяне на цветните композиции със сезонни летни цветя. Посетилите на Градски парк могат да се насладят на..

публикувано на 29.05.20 в 14:46

Мелодии от детски филми ще звучат на Часовника

Любими детски мелодии ще звучат на Часовника Вълнуващ репертоар от любими мелодии от детски филми е подготвил Духовият оркестър за 1 юни – Денят на детето. Концертът на открито ще започне в 18.00 часа на Часовника.Професионалните музиканти с диригент  Атанас Камиларов ще изпълнят музика от популярните и обичани филми Аладин, Малката русалка,..

публикувано на 29.05.20 в 14:09

В Созопол пристига делегация на мира

От 13.00 часа в Созопол ще пристигне делегация на Мира, тъй като община Созопол е първата българска община включила се в световната онлайн обиколка на факела на мира. Ще бъдат отличени 19 деца, както и кмета на града Тихомир Янакиев. Пробегът на мира е международна щафета, посветена на хармонията и единството между хората от цял свят. От ръка..

публикувано на 29.05.20 в 11:52
deca_risuvat

Бургаските деца рисуват на открито за 1 юни

И тази година децата на Бургас ще имат своя цветен и усмихнат празник на 1 юни. Всички инициативи ще се проведат на открито, при строго спазване на необходимите изисквания за безопасност, съгласно препоръките на Министерство на здравеопазването В Бургас Международният ден на детето ще премине под знака на изобразителното изкуство и..

публикувано на 29.05.20 в 11:42
Снимката е илюстративна.

Възстановяват автобусите до Гробищния парк в Поморие за събота и неделя

Автобусният транспорт до Гробищния парк в Поморие ще бъде възстановен за 30 и 31 май. Причината е предстоящата Черешова задушница, съобщават от Общината. Часовете на тръгване са: От спирка “Руски паметник” – 7.30 ч .и 8.00 ч. От спирка “Гробищен парк” – 8.30 ч. и 9.30 ч. Автобусите ще се движат по редовната линия на градския..

публикувано на 29.05.20 в 10:47