Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трио Увира/Бруно/Хафизи с турне в България

БНР Новини
Снимка: личен архив

Те са млади и вдъхновени, с богата инвенция и добър сценичен опит. Ян Увира (пианист и комозитор) е от Чехия, барабанистът Мартин Хафизи – от България, а Алесио Бруно (контрабасист и композитор) е роден в Италия. Джаз трио Увира/Бруно/Хафизи гостува у нас за кратко, но изключително наситено турне, което започна на 20 октомври в Габрово. Следват още пет срещи с българската публика в различни градове.

Триото е създадено през 2015 г. в Ротердам, Холандия. Музикантите се срещат в Codarts University for the Arts, където всеки следва своя професионален път. Ето и как основават формацията – разказва Мартин Хафизи:



Пианистът ни събра, идеята беше негова. Но когато трябваше да дадем име на групата, той реши, че няма да следва днешните клишета. Затова не кръсти триото на свое име, както обикновено се прави, а избра да съчетае и трите фамилни имена – Увира/Бруно/Хафизи. Ние сме свързани – учили сме и учим в университета „Кодартс“. Ян е роден в малко градче в Чехия. Първо завършва консерватория в Прага, след това дойде в Холандия, за да учи в Ротердам, а в момента отново е студент – този път в Катовице, Полша. Сега се наложи специално да пътува до Холандия, за да репетираме програмата за турнето в България.  Контрабасистът Алесио е много активен музикант, свири с много групи, общо-взето, с всички, които са на холандската джаз сцена. И двамата ми партньори в триото композират, но повечето от пиесите в репертоара ни са създадени от Ян Увира.



През последната година Мартин Хафизи следва в магистърската програма на Кодартс. Освен с трио Увира/Бруно/Хафизи, той се изявява и с други формации, сред които е 4Exampble Quartet. Младият музикант е възпитаник на НМУ „Любомир Пипков” в София. Майка му е българка, а баща му – с албански корени. Познат е на нашата публика с многобройните си изяви още като ученик, когато спечели десетки отличия на конкурси в България, Испания, Франция, Русия и други страни. Участвал е в редица международни проекти в областта на класическата музика.

След всичко това малко промених посоката на развитието си – казва Мартин. – Реших да кандидатствам в Ротердамската консерватория, в джаз факултета, със специалност барабани. Завърших четиригодишен курс за бакалавърска степен и в момента следвам магистратура. Кога реших да свиря джаз? Беше някъде около 2012 г., когато в Париж слушах Brian Blade Fellowship. Страхотна група! Когато чух този концерт, бях неверотно вдъхновен, чувствах се на седмото небе. Казах си, че искам да се занимавам с това, да свиря такава музика. Всъщност, дипломната ми работа за бакалавър в консерваторията в Ротердам е именно върху творчеството на джаз барабаниста Браян Блейд. С трио Увира/Бруно/Хафизи свирим съвременен джаз. В днешно време е трудно да се определи стила, но дефиницията „съвременен джаз” най-добре приляга на нашите търсения. Турнето в България включва шест концерта. След Габрово свирим всеки ден в различни градове.




Днес интернационалното трио свири във Велико Търново, следват изяви в Стара Загора, Хасково, Димитровград – като част от програмата на Младежкия джаз фестивал. Последният концерт на трио Увира/Бруно/Хафизи е на 25 октомври в Студио 5, София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.