Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До месец излиза решението на съда по делото Вергиев срещу Божков

Окръжният съд в Бургас ще  се произнесе в едномесечен срок дали фейсбук статус  може да се квалифицира като клевета. На първа инстанция журналистът Божидар Божков бе оправдан за  публикацията си в социалната мрежа, която провокира доцент Димитър Вергиев да заведе дело срещу него. 

Адвокатът на Вергиев е категоричен, че всяко изявление във фейсбук достига до неограничен брой читатели, а трите директни фрази на журналиста по адрес на клиента му са клевета, далеч от художествения текст, дори защитната теза на Божидар Божков да определя написаното като фейлетон.

Божков посочи, че не енарушил закона по никакъв начин и настоя съдебният състав да се произнесе по закон и в срок:

„Не ми дадоха последна дума, аз си я изпросих, това първо, второ не се произнесоха по искането ми за отвод, което те прецениха, че не ми нарушавало по никакъв начин правата- смятам, че ги нарушава и трето те твърдят на закрито съдебно заседание – има протокол от решението им – че са се запознали с цялото това дело и в същото време изпращат призовка на човек, който отдавна не ми е адвокат.

Защото ако се бяха запознали с делото щяха да видят, че имам писмено заявление, с което аз оттеглям този адвокат. За мен има три нарушения още преди делото да е приключило.“

Съдебният процес е иницииран от една хаотично написана и неясна жалба, с нея не е доказано в каква степен е пострадало реномето на доцента и дали преди това е имал добро име и авторитет, добави Божков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представители на жандармерията и специализираните полицейски сили бяха изтеглени от"сараите" в Росенец

За кратко в парк “Росенец“, където са се събрали близо 15 привърженици на Ахмед Доган, пристигнаха жандармерия и десетина служители на Специализираните полицейски сили. Засиленото полицейско присъствие продължи близо 1 час. Сега край лятното имение, в което се намира почетният председател на ДПС, отново останаха да дежурят два полицейски автомобила...

публикувано на 30.08.24 в 17:44

Окръжната прокуратура в Ямбол внесе мярка за задържане на турския гражданин,обвинен в контрабандно пренасяне на 10 пистолета

Окръжната прокуратура-Ямбол внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на турски гражданин, обвинен в контрабандно пренасяне на 10 бойни пистолета  Той е обвинен за това, че контрабандно е пренесъл 10 бойни пистолета и 15 празни пълнителя за тях. Престъплението е осъществено на 28.08.2024 година на ГКПП..

публикувано на 30.08.24 в 14:21

Рокади в МВР

По предложение на новия служебен министър на вътрешните работи Атанас Илков в МВР е назначен нов заместник-министър - Любомир Йосифов. В съобщение на Министерския съвет се казва, че той е заемал различни длъжности в структурите на министерството и че през последните години е работил като експерт по сигурността в частния сектор. Освободени от..

публикувано на 30.08.24 в 08:33
Снимката е илюстративна.

Дете на една година почина в УМБАЛ - Бургас

Дете на една година е починало около 17.50 ч. в Първо детско отделение на УМБАЛ - Бургас, съобщават от полицията.  Момиченцето от село Габерово, община Поморие, е прието за лечение около 11.00 ч.  По-късно през деня пред лечебното заведение са се събрали около 20 близки на починалото дете, които по според сигнала на охраната на болницата са се държали..

публикувано на 29.08.24 в 21:45

Обсъдиха предпроектното проучване за новата пожарна в Сливен

Направено е предпроектно проучване за новата пожарна в Сливен. То беше обсъдено на среща при кмета Стефан Радев днес. На нея присъстваха комисар Денчо Чомаков -  директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и негови колеги, главният архитект Виктор Дойчинов и експерти в Общината, както и представители на проектантската..

публикувано на 29.08.24 в 16:17

Кой трови ловните кучета в село Зидарово

Ловджии от село Зидарово излизат на протест в събота, заради поредния случай от миналата седмица на отровени ловни кучета. Това каза за БНР Бургас кметът на созополското село Христо Бардуков. Ловци са споделили, че разхвърлянето на отрова в покрайнините на населеното място продължава.  „Доколкото разбрах през годините има такава практика. Хора..

публикувано на 29.08.24 в 14:24

Задържаха украинец с пико в Бургас

27-годишен украинец, пребиваващ в Бургас е задържан за притежание на около 1 грам пико, съобщават от полицията. Той е спрян за проверка в района на бургаската улица "Митрополит Симеон".  При претърсване на жилището му в ж.к. "Славейков" са намерени и иззети 20 грама марихуана.  Украинецът е задържан със заповед за задържане за срок до 24 часа. 

публикувано на 29.08.24 в 08:54