Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 процента са гласувалите за президент в Бургаско

Между 8 и 13 процента е избирателната  активност  в общините в Бургаска област. Гласувалите за президент са 10 процента, а участвали във вота за референдум са  9  на сто.  Това е нормално за този час, каза Елка Стоянова, председател на РИК. 
Всички  Секционни избирателни комисии работят, 85 процента  са в пълен  състав. Има  достатъчен  кворум да се  обработват  нормално протоколите. Един сигнал е подаден за село Ябълчево за броя на членовете на комисията. В момента това не създава проблем  и  не поставя под съмнение  вота.  370 160 избиратели имат право да упражнят вота си в 736 секции. Секции има в затвора, бургаската болница, клиниката за рехабилитация в Несебър и здравно заведение в Поморие.
Осем секции с машинно гласуване има в бургаските училища „Княз Борис първи“, „Г.С. Раковски“ и „Константин Петканов“ и по 3 секции в общините Карнобат и Айтос. Гласоподавателите имат право да изберат дали да упражнят вота си на хартия или машинно. Според първите дали гласа си по този начин процедурата е лесна и бърза, но ще притесни по-възрастните хора. 
Избирателите с увредено зрение или със затруднение в придвижването от община Бургас могат да гласуват като използват специализиран транспорт до изборната си секция. Той се осигурява след подадена заявка на цената на билет за градския транспорт на телефона на общинското предприятие Бургасбус на телефон 810 943 с код 056. 33 са секциите, в които ще гласуват хората с увреждания. 
Днес от 13 часа ще бъде ограничено паркирането  до спортната  зала „Бойчо Брънзов“ в комплекс  „Зорница“. Мярката ще важи до 08:00 часа утре. Причината е осигуряването на безопасен достъп на секционните избирателни комисии, които там ще предават изборните книжа. Забранява се  спирането и паркирането на автомобили по тротоарите и прилежащите улици на спортната зала.

Оплаквания, че изборите 2 в 1 вървят бавно и има опашки пред секциите са получени в Районната избирателна комисия в Сливен.  9.2% от избирателите в сливенска област за гласували към 10.30 часа за президент и вицепрезидент. По-малко 7 на сто за участвали в референдума. 
Към този момент няма данни за нарушения или купуване на гласове. 178 710 са имащите право на глас. На територията на областта има 305 избирателни комисии. В 11 секции в Сливен днес може да се гласува машинно. Те са разположени в основните училища „Христо Ботев“ и „Д-р Иван Селимински“. По две машини ще има в Котел и Нова загора. От Районната избирателна комисия  уточняват, че има интерес към машинното гласуване, а избирателите не сращат затруднения.  327 полицаи бдят за реда около изборните секции. Звеното „Български документи“ ще работи през целия ден за да получат удостоверения граждани, които са изгубили документите си или са им били откраднати. 
10.42% от имащите право на глас вече са упражнили вота си в ямболска област. 9,4 на сто са се включили в референдума. Най-висока е избирателната активност в община Болярово -23%. 116 316 души имат право на глас в 234 секции в петте общини на Ямболска област. За охраната на помещенията за гласуване са ангажирани 280 полицески служители. За пръв път в Ямбол ще има и машинно гласуване в 11 секции, в Стралджа - в три сикции.  Няма жалби и сигнали към момента. 
За националния рефенердум може да се гласува, както за трите въпроса, така и за предпочетен от избирателя, уточняват от РИК-Бургас. Резултатите ще се отчитат въпрос по въпрос. За бъде зачетено искането на народа, в референдума трябва да са участвали толкова, колкото и при последните парламентарните избори около 3,6 млн. души. Ако са по-малко, трябва да има поне 20% отговорили с „да“ или „не“ на съответен въпрос, за бъде разгледан той в парламента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС няма да подкрепят кабинет с втори и трети мандат

ПГ на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи предложения за кабинет с втория и третия мандат при никакви условия. Това съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ. Още преди да е ясно кога точно ще бъде връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, от ГЕРБ декларираха, че няма да го подкрепят. При това – при никакви условия. Решението на партията..

публикувано на 09.07.24 в 14:51

Димитър Найденов: "Третият мандат може да спаси парламентаризма"

„Да, България!“ няма да подкрепи втория мандат на ДПС и ако той е успешен, ще бъдем опозиция на такова управление. Това коментира след заседание на националния съвет на партията бургаският депутат Димитър Найденов. Разговорите за трети мандат могат да вървят на базата на ясен пакет реформи по отношение на съдебната власт, службите за сигурност и..

обновено на 09.07.24 в 14:50
Делян Пеевски

Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за втория мандат

Депутатите от парламентарната група на Движението за права и свободи се събират днес в сградата на Народното събрание във връзка с втория  проучвателен мандат за съставяне на правителство. За заседанието на парламентарната група бе съобщено вчера от председателя ѝ Делян Пеевски, който свика Председателски съвет на Движението. Пеевски: Представители..

публикувано на 09.07.24 в 08:18

Емил Соколов, политолог: Вторият мандат изглежда пропилян

Вторият мандат изглежда пропилян, най-вероятно ще се върви към нови избори. Прогнозата е на политолога и областен координатор на "Продължаваме промяната" Емил Соколов пред БНР-Бургас. Той коментира и процесите в ДПС: "Проблемът идва изцяло от желанието на г-н Пеевски да консолидира цялата власт около себе си. Дали ще се разпаднат и г-н Доган ще..

публикувано на 08.07.24 в 15:32
Областният лидер на ДПС в Сливен Мустафа Мустафов

ДПС Сливен призовава за единство и сплотяване на партията

За единство и сплотяване на партията призова Областният съвет на ДПС Сливен в декларация. В нея се изразява подкрепа за почетния председател д-р Ахмед Доган и съпредседателите Делян Пеевски и Джевджет Чакъров и изпълнителните органи на партията.  Областният лидер на ДПС Мустафа Мустафов обяви, че общото мнение на Областното ръководство е, че..

публикувано на 08.07.24 в 11:44
Участници във вчерашната среща разпространиха след разговора снимка с почетния председател на ДПС Ахмед Доган

Неофициално: Предстои среща между Доган и Пеевски

По неофициална информация днес предстои среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски и депутатите, подкрепили проектокабинета "Желязков". Вчера на среща на депутати от партията с Ахмед Доган в лятната му резиденция в парк "Росенец" беше решено да се възстанови нормалното функциониране на ДПС като се спазва уставът..

публикувано на 07.07.24 в 07:36

След срещата при Доган: Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС

Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС като се спазва устава на партията и се възобнови работата на колективните органи. Това е решението взето след днешната среща на 17-те депутати на партията, заедно с изключения от парламентарната група Рамадан Аталай с почетния председател Ахмед Доган. Това са депутатите от ДПС, които гласуваха против..

публикувано на 06.07.24 в 17:40