Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Театралната музика НЕ си отива заедно с представлението“ – концерт с творби на Кирил Дончев

Снимка: БУЛФОТО

Една от новите програмни линии на Сити Марк Арт Център представя музикалните фамилии на България. Първият концерт от поредицата „Родители и деца“ е на 15 ноември, от 19.30 ч. Ще звучи театрална музика, създадена от композитора Кирил Дончев. Изпълнители са неговите синове – известни джаз музиканти с разностранна дейност. Пианистът Антони Дончев е добре познат и като талантлив композитор и аранжор, а през последните години – като диригент на Биг бенда на БНР. По-малкият му брат Георги Дончев е сред най-активните контрабасисти у нас, част е от различни формации. Заедно с тях на сцената ще бъде барабанистът Димитър Семов, с когото ги свързват много общи проекти.

Нека припомним, че Кирил Дончев е автор на музиката към стотина игрални и документални ленти, а театралните постановки, за които е работил, са неизброими. Десетилетия композиторът беше част от творческия екип на Театъра на българската армия, Театър „София”, Народния театър „Иван Вазов”… Писал е музика за почти всички български театри, както и за постановки в Русия, Полша, Германия, Чехия.

Идеята е да се представи малка част от музиката на Кирил Дончев, написана за стотици театрални постановки – пояснява Антони. Концертът ще съживи някои песни и инструментални пиеси, които са престанали да звучат след последния спектакъл. Въпреки мнението на автора, че театралната музика си отива заедно с представлението, тези произведения продължават да докосват и вълнуват, така както всяка истинска музика.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.