Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в Черноморец заради промяна в статута на спорна земя край морето

Над 400 наследници на земи в землището на Черноморец се обявиха срещу решение на Министерския съвет от 2 ноември. С него по искане на Министерството на отбраната терен в землището на курорта с отпаднала необходимост от над 200 декара, според потърпевшите, в местностите Червенка и Аклади,  се деактува от публична държавна собственост на имоти в частна държавна собственост. Решението, което дава възможност за продажбата на терена, миреше на корупция, твърдят жителите на курорта и са готови на протести, ако се стигне до търг. Сдружението за защита на собствениците на земи в землището праща писмо до Министерството на отбраната, от което очаква повече яснота. Председателят на сдружението Милан Миланов обобщи настроенията в Черноморец:

„През 2003 г., когато отпада необходимостта от ползването на поделението се издава акт за публична държавна собственост за 215 декара. Този акт според нашите разбирания е незаконен, защото не е извършено обезщетение на собствениците. През 2015 г. разбират, че този акт може да бъде атакуван в съда и издават един акт за 174 декара и още 6 акта за различни площи. Това ни смущава, защото са за по 1-2 декара. Считаме, че това са земи, определени за „наши“ хора на първа линия, готови за продаване. На 2 ноември, когато започнаха изборите за президент, а след това се влезе и в едно безвластие, беше прието това решение на Министерския съвет за смяната на статута в частна държавна собственост. Това значи, че могат да го изкарат на тезгяха. Опасяваме се, че всеки момент ще обявят търг.“

Държавата и общините за различни нужди през годините назад са сложила ръка на 30% от землището на Черноморец, твърдят местните хора. На площ от 2 300 декара са разположени 7 поделения, които се намират по най-красивите места на крайбрежието нос Атия, Акин, Таласакра и Червенка. Въпреки закриването на военните бази и досега терените са под шапката на Министерството на отбраната.  Много от черноморци и техните наследници от години водят с променлив успех съдебни битки, за да си върнат наследствени земи. В защита на местните хора се обяви кметът на Черноморец Добри Добрев:

„В момента Министерството на отбраната заявява, че няма необходимост от тези земи и е редно след като  е така, да бъдат върнати на реалните им собственици, които не са били обезщетени, а не да бъдат продадени от ведомството. С тези пари, които ще спечели министерството, няма да си оправи дереджето, а хората биха оправили тежкото си финансово състояние. Знаете нрава на черноморци, когато ставаше дума за Акра, се вдигаха стачки и се затваряха пътища.“

Преди последното развитие по казуса в писмо до Сдружението на собствениците на земеделски земи от месец май министърът на отбраната посочва, че  с платежно нареждане ведомство е внесло по републиканския бюджет такса, определена по пазарни цени в изпълнение на чл. 20 от Закона за опазване на работната земя за 150 декара. Плащането на държавната такса обаче не е обезщетение, категорични са черноморци. Те са се срещнали с областния управител Вълчо Чолаков, който е заявил, че случаят е извън неговата компетанция. Засегнатите ще пишат до Комисията по отбрана в парламента и до главния прокурор. С проучването на брадатия реституционен сюжет се ангажира и бургаският депутат Атанас Зафиров. Народният представител има намерение следващата седмица да обяви открита приемна в Черноморец, за да изслуша засегнатите и в диалог с Министерството на отрбаната да търси решение на спорния казус.  Радио Бургас също отправи запитване до Министерството на отбраната какво следва от деактуването на земи в землището на курорта и какви са намеренията на ведомството към терена. Все още очакваме отговора.

Повече чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят монографията „Бежанският въпрос в българо - турските отношения и установяване на източнотракийски бежанци в България"

Историкът Иванка Делева ще представи през следващата седмица монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Автор на тематичното изследване е д-р  Делева, уредник в отдел „История“ на РИМ – Бургас. Научни рецензенти на изданието, което..

публикувано на 07.07.24 в 14:00

Обявена е обществена поръчка за саниране на 30 блока в Бургас

Община Бургас обяви обществена поръчка за саниране на 30 многофамилни жилищни сгради. Те са в комплексите Меден рудник, Изгрев, Славейков и Лазур. Прогнозната стойност на поръчката, без включен ДДС, е  64 535 107,83 лева . В обхвата на поръчката са включени проектиране, строителство и авторски надзор. 22 от блоковете са в к-с "Меден рудник" - б л...

публикувано на 07.07.24 в 10:40

Рекорден брой участници в благотворителния плувен маратон организиран от "Онкоболни и приятели"

160 са участниците, които ще се включат в благотворителния плувен маратон, който се организира от сдружение „Онкоболни и приятели“. Броят им е най - голям досега в седемгодишното провеждане на инициативата и двоен в сравнение с миналата година. Участниците ще бъдат превозени с две корабчетата до остров „Св. Анастасия“. О където ще е старта на плуването..

публикувано на 07.07.24 в 07:30
Фрагмент от спектакъла „Един от нас“, посветен на интеграцията на хора от аутистичния спектър, по сценарий и под режисурата на Камелия Славейкова.

Фондация ще посредничи за професионалната интеграция на хора с аутизъм

Нужни са законови промени, за да могат хората с аутизъм и конкретно с Аспергер да работят. Посредничество и подкрепа в намирането им на работа е една от целите на  фондация“ "Аутизъм. Съдействие за професионална интеграция-АСПИ". Неин учредител е Камелия Славейкова, която е родител на дете с Аспергер, затова и отблизо познава проблемите на..

публикувано на 06.07.24 в 16:11

63 са гнездата на белия щъркел в община Сливен

Стабилна остава популацията на белия щъркел в Сливенско. Това сочи статистиката, след като Община Сливен отново се включи в Международното преброяване на белия щъркел. На всеки 10 години, в над 40 страни по света, се провежда мащабното природозащитно събитие. Първото преброяване на белия щъркел е организирано през 1934 г., България се..

публикувано на 06.07.24 в 15:15

Поставят 2919 нови лампи в община Поморие

Проектно предложение на Община Поморие получи одобрение за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. То е за „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление – Покана 2“ и е за инвестиции в системи за външно изкуствено осветление в населените места Козичино, Лъка, Горица, Страцин, Бата, Косовец, Белодол, Александрово,..

публикувано на 06.07.24 в 08:38
Снимката е илюстративна

Над 150 коли ще участват в ретро парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе днес в Бургас. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на  Сдружение авто мото-клуб "Ретро".Събитието ще започне  от 10 и ще продължи до 14 часа в отсечката от Пантеона към Флората. Ученици от гимназиите по..

обновено на 06.07.24 в 08:34