Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на филм за Йоан Кукузел – 50 години след създаването му

БНР Новини
Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел”

Български светец, композитор, музикален теоретик, Йоан Кукузел е една от най-значимите фигури в църковната музика през Средновековието. Роден през 1280 г. от българка, той получава образованието си в императорското певческо училище в Константинопол. Бил надарен с изключително красив глас, затова от малък го наричали  Ангелогласният. Йоан Кукузел се приема за родоначалник на българските композитори.

Преди 50 години у нас е създаден документален филм за живота на Св. Йоан Кукузел – първата българска кинотворба, в която звучи църковна музика, според Таня Доганова-Христова, единственият жив член на творческия екип. Както е практиката тогава, филмът преминава през художествен съвет. Приет е, но не стига до публиката – спрян е от представители на управляващите, които отговарят за „идейната чистота” в социалистическа България. Още докато работи върху филма, г-жа Христова получава разрешение да включи само няколко минути музика, създадена от Кукузел. Обяснението – недопустимо е църковни произведения да звучат извън храмовете, това се приема за „религиозна пропаганда”. Но г-жа Христова, която е известен хоров диригент, организира записи на поне десет прекрасни песнопения, които звучат през цялото време в лентата. По тази причина „Ангелогласният” е забранен в България. Почти веднага филмът е продаден в около 40 страни по света, а по-късно е показан в почти всички наши културни центрове в чужбина. Закъснялата премиера на документалния филм е на 2 декември от 18 ч. в Сити Марк Арт Център.

Снимка
Хор „Децата на Орфей”Една закъсняла, но истинска среща – така Таня Христова (снимката вдясно) определя предстоящото събитие. То ще бъде ознаменувано и с концерт от творби на Йоан Кукузел, в който ще вземат участие Университетски състав за старинна музика към СУ „Св. Климент Охридски” с диригент Красимира Цоцоманова и хор „Децата на Орфей“ с диригент Венеция Караманова.


Таня Доганова-Христова е създател и дългогодишен художествен ръководител на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел” – мъжки вокален състав, който десетилетия популяризираше музиката на първия български композитор по света.


Йоан Кукузел създава ранния композиционен стил в музикалното изкуство – казва тя. - Два века по-късно в творчеството на Моцарт се появява тази бравурност, този виртуозитет, който присъства във вокалните произведения на Кукузел. Затова те и до днес са „бич за певците”, изключително трудни са за изпълнение. Особено някои от песнопенията. Да не забравяме и друг много важен принос на Кукузел – именно той реформира византийското невмено нотно писмо. Бил е невероятна личност, музиката му е много красива. Ние трябва да се гордеем с това, че Кукузел има български произход.Убедена съм, че филмът, макар и вече на половин век, ще предизвика голям интерес.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.