Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предколедно с „Дивите корени“ – съвместен проект на Софийската филхармония и БНР

Снимка: архив

Музикантите от Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, Женския народен хор „Космически гласове“ и ОНМ на БНР са подготвили програма с колоритното заглавие „Дивите корени“. Концертът е на 20 декември в зала „България“ от 19.00 часа. Сред солистите са Теодосий Спасов, народната певица Гергана Попова (от Ансамбъл „Тракия“), както и двама известни инструменталисти от ОНМ на БНР – гъдуларят Пейо Пеев и гайдарят Петьо Костадинов. В едно от премиерните изпълнения  ще чуем Маргарита Калчева – водач на контрабасите в СО на БНР.

Подробности за програмата научаваме от Ваня Монева – диригент на „Космически гласове“ и музикален продуцент в БНР.

Идеята беше на ръководството на Софийската филхармония, искаха да направим съвместен проект, който да включва Оркестъра за народна музика на БНР, Софийската филхармония и Филхармоничния хор с диригент Славил Димитров. Пиесите са от Димитър Христов, Теодосий Спасов, Георги Андреев и др. Има две премиерни творби. Едната е изключително интересна, защото подобен опит не е правен досега. Автор е Димитър Христов, който я написа специално за контрабасистката Маргарита Калчева. Нарича се „Жълто –зелено“, а заглавието е дала солистката. Оказа се, че тя вижда струните на контрабаса в различни цветове. Двете по-високи струни за нея с в жълто и зелено. Тъй като Димитър Христов използва по-високия регистър на контрабаса в своята пиеса, заглавието е „дошло сам“. Другата премиерна творба се нарича „Песен на самодивата“ и е от Костадин Генчев. Ще я изпълни Филхармоничният хор и двата оркестъра Искам да подчертая, че всички произведения са аранжирани специално за този концерт. Филхармоничният хор ще изпълни акапелно „Коледарска песен“ от Кирил Тодоров. В програмата участва и хор „Космически гласове“. Ще се представим с няколко акапелни песни. Убедена съм, че публиката ще хареса всичко, което музикантите са подготвили. Фолклорът е съчетан много елегантно с езика на класическата музика и възможностите на симфоничния оркестър. Сигурна съм, че ще има и други подобни програми. Това е един проект на бъдещето, стъпил здраво на българската традиция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.