Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Много труден, но успешен мандат приключи

„Бяхме свидетели на рекорден брой конфликти. На многобройни и паралелно протичащи кризи в света. Във вътрешно политически план имаше парламентарни кризи. Особено критични бяха 2013 и 2014 г., когато само за 2 години се смениха пет правителства и три парламента.Президентската институция не е на силната ръка, а на баланса", заяви Росен Плевнелиев.
Горд съм, каза президентът и добави: За мен активното гражданско общество беше незаменим партньор във вземането на решения.
Горд съм да бъда първият държавен глава, инициирал референдум, подкрепил недвусмислено пряката демокрация. Първият български президент публично свалил доверие от мандатоносител. Първият въвел дългосрочното планиране в държавата и достигнал пълно съгласие по програмата България 2020.".

С изпълнителната власт обединихме усилия в името на модернизацията в България. Икономиката ни е в подем. Днес България се ползва с доверието на държавите, има исторически най-ниски лихви, отбеляза президентът.
От първия ден на мандата си поставих електронното правителство като основен приоритет и антиолигархична мярка. Днес голямата тема в обществото е справеливостта в държавата. Необходими са спешни мерки за реформиране на правосъдието на България, заяви държавният глава.
В международен аспект водих последователна и честна политика. Още в началото казах, че Европейският съюз е моето семейство. Дадох всичко за обединена и силна Европа.
Посочих ясно, това че аз съм първият демократично избран президент, който се противопоставя на руския президент, не ме прави ястреб. Обичам Русия, казах аз, но правя разлика между руския президент и руския народ. Правя разлика между Кремъл и Русия, заяви Плевнелиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РИК Бургас с решение по спорни казуси за съставите на секционните комисии

Районната избирателна комисия в Бургас излезе с решения за назначаването на секционните избирателни комисии в областта. Не навсякъде обаче пред РИК е бил предложен поименен състав за полагаемите се на партия “Движение за права и свободи“ места в секционните комисии по места. Така е в общините Айтос, Руен, Карнобат, Бургас, Камено, Приморско...

обновено на 01.10.24 в 22:59

Как ще изглежда бюлетината за вота на 27 октомври

Централна избирателна комисия (ЦИК) демонстрира днес гласуването с машина и показа бюлетината за вота на 27 октомври. Демонстрацията бе направена от заместник-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева по време на редовния брифинг на Комисията във връзка с подготовката и произвеждането на предсрочните парламентарни избори. "Обръщаме се към..

публикувано на 01.10.24 в 15:30

До 12 октомври се подават заявления за гласуване по настоящ адрес и с подвижна избирателна кутия

Избирателите, чиито постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, а искат да участват в изборите за народни представители на 27 октомври, могат да поискат да бъдат вписани в избирателния списък по настоящ адрес до 12 октомври. Заявление за гласуване по настоящ адрес се подава в съответната общинска администрация или по електронен път през..

публикувано на 01.10.24 в 10:39

"Тренд": 7 партии влизат в 51-вото НС, "Възраждане" и ПП-ДБ спорят за второто място

Ако изборите са днес, седем ще са сигурните участници в следващия парламент. Това показва социологическо проучване на изследователски център "Тренд", по поръчка на "24 часа". Лидерското място е за ГЕРБ-СДС с близо 25 %. За второто място битката е между "Възраждане" и "Продължаваме промяната" – "Демократична България", съответно с 15,6 % и 15,1 %...

публикувано на 27.09.24 в 09:21

Предизборната кампания започна

В полунощ на днешния 27 септември започна официалната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. 19 партии, 9 коалиции и няколко независими кандидати за депутати се включват в официалната предизборна кампания. Правилата за провеждането ѝ остават без промяна. Основните са, че тя се води на български език и..

публикувано на 27.09.24 в 07:36
Любен Дилов - син

Любен Дилов-син: Джентълменското споразумение е на масата

" Едва ли има друга формация, която да има толкова дълга резервна скамейка, колкото има ГЕРБ-СДС ". Това каза пред БНР Любен Дилов-син – кандидат за депутат в листите на ГЕРБ-СДС в София и Бургас. " Няма драма. Няма никакво напрежение , поне в нашия избирателен район. Тази стъпка е възприета като логична и разумна", каза той във връзка с..

публикувано на 26.09.24 в 16:16

"Алфа Рисърч": ДПС на Доган изпреварва формацията на Пеевски с близо 2%

"Алианс за права и свободи" на Ахмед Доган изпреварва с около 2% електорална подкрепа втората партия от разцепилата се ДПС - "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски, показва социологическо проучване на агенция "Алфа Рисърч", направено в навечерието на старта на предизборната кампания. Седем партии биха влезли в бъдещото Народно събрание, ако изборите бяха..

публикувано на 26.09.24 в 12:19