Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къпачи на Ивановден в Кула

4
Снимка: Община Кула

Празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула, област Видин, по стар стил – на 19-и и 20-и януари. Тяхното честване е свързано със самобитния за града обичай – „Къпачи на Ивановден“. Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именици, както и младите семейства

Групата винаги се състои от нечетен брой млади мъже, всичките ергени. Те са единадесет души тази година, като двама от тях са деца на 12 – 13 години, които за пръв път ще участват в ритуала и ще бъдат обучавани и напътствани от по-големите батковци. Това осигурява приемственост между поколенията. Обичаят е много популярен и тачен в Кула и се провежда от столетия. 

Костюмът за ритуала се предава от баща на син и от дядо на внук. Облеклото е автентично, от кулския край– везани ризи, шаечни панталони – беневреци и характерните за зимната премяна кабаници – дебели вълнени ямурлуци. Мъжете са окичени с пера и звънци, на лицата си носят страшни маски, подобни на кукерските, но се спазват традиционни персонажи – например винаги присъства „булката“, облечена в костюм. Групата носи котле със светена вода, в която е натопена китка босилек и здравец, с която ръсят имениците и младоженците. В случай, че някой от тях опита да се укрие или се дърпа от ръсенето, обичаят повелява да го завлекат до някоя от градските чешми и да го потопят в ледената вода.

Дружината в по-нови времена къпе и работещите в институциите, хората по улиците и заведенията, въобще всички, които срещне до обяд на 20 януари. Къпачите отиват привечер в читалището, откъдето са тръгнали предишната нощ и със събраните месо, хляб, вино се приготвя трапеза, на която остават до зори.

Ритуалът е бил познат и е провеждан и в някои от селата в община Кула / с. Старопатица/, но поради намаляване на населението и липсата на млади хора, не се е запазил.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 16 октомври

Темите в предаването: Спад в броя на планираните служители, които е трябвало да бъдат наети от работодателите в следващите месеци в Бургас,кои са причините и какви са икономическите тенденции, разговаряме с консултанта към Българската конфедерация по заетостта Александър Георгиев. Предложение към общинския съвет в Бургас да бъде разширена дейността на..

публикувано на 16.10.24 в 14:35

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 16 ОКТОМВРИ:

Това, което превръща обикновеният ден в специален е отношението към малките неща. Добро утро в сряда! Делникът е тук - леко хладен, малко мрачен, но надяваме се пълен с приятни изненади. Екипът ни днес – звукорежисьор е Мариян Райнов, новините представя Ивайло Пеев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч:..

публикувано на 16.10.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 15-ти октомври

Как върви подготовката за изборите и докъде стигна изграждането на пречиствателна станция на язовир Ясна поляна. Отговорите дава след малко Областният управител на Бургас. Също в първия час продължаваме с темата за безводието. Служебният екоминистър участва на тематичен форум, на който посъветва общините с проблем с водоснабдяването да участват в..

публикувано на 15.10.24 в 14:55

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 15 ОКТОМВРИ!

Преполовихме октомври. Месецът на златната есен дотук преминава почти с летни температури, а в пейзажа зеленото все още има превес над жълтото и червеното. Добро утро във вторник! И днес природата ще бъде щедра, останалото зависи от нас. Хъс, енергия и сбъдване ви пожелава сутрешният екип на БНР-Бургас-Петя Янакиева и Нина Рангелова.  Ето и част от..

публикувано на 15.10.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 14 октомври

Темите в предаването: Повечето от хората, които в момента са с  остри респираторни заболявания, са с коронавирус, твърдят лекарил.Рядко, обаче, пациентите си правят тестове. Повече за епидемиологичната обстановка в Бургас ще научим от репортера Нина Рангелова.  Продължава засиленият контрол по пътищата в Бургаска област,Един е загинал, а седем са..

публикувано на 14.10.24 в 14:36

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 14 ОКТОМВРИ:

Когато започнеш деня си с нагласа, че ще бъде хубав, той се оказва точно такъв, нищо че е понеделник! Добро утро от екипа ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Свобода Атанасова, водещ е  Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. -   На 27 октомври предстоят парламентарните избори за 51..

публикувано на 14.10.24 в 06:30

ОЧАКВАЙТЕ В "ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО“ ОТ 17 ДО 18 Ч::

Отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Отворете сърцата си за историите за Доброто, ще ги споделим с вас с любов и надежда. Звукорежисьор е Мариян Райнов, автор и водещ е Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -  В..

публикувано на 13.10.24 в 15:00