Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Киприян ще дирижира "Реквием" на Моцарт в Старозагорската опера

Снимка: БГНЕС
Старозагорският митрополит Киприян ще дирижира "Реквием" на Волфган Амадеус Моцарт на 12 април в операта, съобщават от пресцентъра на културния институт в града. Днес владиката заедно със свещеници отслужи водосвет за здраве и успехи на колектива на оперния театър от неговата сцена. 
Поканата към митрополита е отправил директорът на операта Огнян Драганов. Владиката ще се изправи пред публика и ще дирижира хора и оркестъра на оперния театър и известните солисти Ивайло Джуров, Беса Лугичи, Гергана Русекова и Николай Моцов.

За "Хоризонт" Негово Високопреосвещенство коментира поканата така:

С удоволствие го приех и с надежда. Най-сакраменталното произведение на Моцарт, най-красивото, ще имам удоволствието аз да го дирижирам.

Новият Старозагорски митрополит е възпитаник на музикалното училище "Христина Морфова" в престолния град на епархията. От 2000 година е диригент на представителния хор на Врачанска епархия "Свети Софроний епископ Врачански". Като архимандрит Киприян е носител на множество международни награди и грамоти от фестивали на православна музика и църковна песен.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44