Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

219 милиона ще бъде бюджет 2017 на Бургас

Бюджетът на община Бургас беше одобрен от общинските съветници  с 38 гласа за и петима въздържали се. Финасовата му рамка е над  219 млн. Това е с близо милион повече от миналата година.  Общината ще бъде през 2017 година по устойчива и стабилна заяви кметът Димитър Николов,  тя е на стопроцента обезпечена и даде пример:

"Прогнозен ръст допълнително от милион и половина, максимум два милиона от приходи, които сега констатираме са в размер на почти 5 милиона лева, което значи, че ние над три пъти сме надскочили нашата прогноза.седем различни дейности, които формират приходната част на община Бургас.годишната вноска на лихвите и на главниците  на всички заеми, които имаме община Бургас са  в размер на 5 милиона лева. допълнителните приходи, които влизат тази година  са равни на толкова, колкото са ни годишните вноски на всички лихви и заеми."


Най-сериозни критики към бюджгетът имаха от БСП , общинският съветник Николай Тишев обясни:
"Според нас приоритетите в бюджета могат да бъдат следните - на първо място подобряване на условията за насърчаване на икономическото развитие и подпомагане на малкия и средния бизнес. Бюджет 2017 година няма такива мерки - точно обратното. През цялата минала година бяха увеличаване месни такси, за капак за края на годината бе увеличен данъкът при възмездно придобиване на имущество. По този начин тази година от джобовете на бургаските  фирми и граждани ще излязат и ще влязат в общината допълнително над 2.5 милиона лева."  
Подкрепа към бюджета дадоха от НФСБ и СЕК, ще ви следим , категоричен бе Ангел Божидаров:
"Нашата група знае, че дяволът е в детайлите  и ние ще следим изпълнението на този бюджет. Не сме безкритични и за всяко неизпълнение наг ласувания бюджет точка по точка, което ние ще следим, ще бъдем безкомпромисни, дори конструктивна опозиция." 

Реформаторите също подкрепиха бюджета, заложени са много нови неща, подчерта Станимир Апостолов:
"В бюджета са заложени наши основни послания от нашата програма, а именно развитие на кварталите, недопускане на дисбаланс между развитието на центъра  и на периферията, създаването на по-добра градска среда."

Общинските съветници отхвърлиха с голамо мнозинство предложението на БСП таксите зап детските градини да отпаднат с близо 40 процента, въэпреки че съветници предоставиха 2 300 посдписа на родители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Царево.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя Папия  на честота 91,7 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 24.04.24 в 08:12

Заради ВиК, променят движението по част от ул. "Одрин" за 17 дни

Въвежда се нова временна организация на движението по част от ул. "Одрин". Причината е  извършването на реконструкция на съществуващ водопровод там.  Ограничението се въвежда от днес до 10 май за североизточното платно на ул. „Одрин“, в участъка от ул. „Цар Калоян“ до новоизградената част на улицата от страната на завод „Победа“. Преминаването..

обновено на 24.04.24 в 07:48

Концерт събира средства за 132-годишния храм в с. Долно Ябълково

Благотворителен концерт събира средства за възстановяването и реставрацията на църквата в средетското село Долно Ябълково. Храмът е над сто годишен и притежава ценни икони и богата история, разказа оперната прима на бургаската опера Мария Цветкова – Маджарова. Идеята за благотворителното събитие е на нейната майка - Наска Цветкова, която е..

публикувано на 23.04.24 в 16:42

Несебър се обединява да помогне на малкия Марти

В навечерието на светлите празници Община Несебър и Сдружението на занаятчиите и творците отново се обединяват в благотворителна инициатива в помощ на дете от Несебър. Сдружението и ДГ ,,Моряче“, които са „моторът“ на настоящото хуманно начинание, с подкрепата на Община Несебър,  стартират кампания на доброто на датите 26, 27, 28 април на площад..

публикувано на 23.04.24 в 14:57
Сдружение

Светият синод да преразгледа списъка си за Сливенски митрополит

Сдружение "Православен зов" се обяви против списъка на Светия синод с кандидати за Сливенски митрополит. В него липсва името на епископ Йеротей. От сдружението ще изпратят декларация до синода с молба да ревизират списъка. Те обмислят да сигнализират и парламентарната комисия по вероизповедния.  Епископ Йеротей не е в новия списък с..

публикувано на 23.04.24 в 14:17

Подписаха договор за финансирането на пътя за с. Бродилово

Рамково споразумение бе подписано за финансиране на пътят за с. Бродилово в Министерство на регионално развитие и благоустройството. “Имаме проведена обществена поръчка и избран изпълнител, имаме възможност след получаване на аванс да започне основният ремонт на цялата отсечка” заяви кметът Марин Киров. Община Царево беше одобрена с пет..

публикувано на 23.04.24 в 14:10
Старият град на Братислава, Словакия

Старият град на Братислава и Бургас ще се побратимяват

Бургас има дългогодишни приятелски взаимоотношения с администрацията на словашката столица. Тече комуникация и подготовка на бъдещо побратимяване. То ще е със Старе Место – историческият център на Братислава. Днес местният парламент в Бургас подкрепи предложението на кмета Николов да се пристъпи към подписване на споразумение за сътрудничество...

публикувано на 23.04.24 в 13:39