Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличават Адела Пеева с Наградата на София за принос към киноизкуството

Адела Пеева
Снимка: БГНЕС

Режисьорът Адела Пеева ще бъде тазгодишният носител на на Наградата на София за принос към киноизкуството, която Столична община дава в рамките на фестивала "София филм фест". Днес бяха представени и част от акцентите на тазгодишното издание на фестивала, който ще се проведе през март освен в столицата, и в Пловдив, Варна и Бургас.

"Март е пролет, март е кино". С този слоган днес от екипа на "София филм фест" разказаха какво ни очаква в 21-то издание на киномаратона. И тази година в рамките на феста ще бъдат отличени най-добър късометражен и най-добър балкански филм. В рубриката "Големите награди" ще бъдат представени филми, спечелили най-важните призове на водещите кинофестивали в света. 12 филма ще се състезават в международния кокурс, а журито  тази година ще бъде председателствано от един от основоположниците на новата вълна в румънското кино - Кристи Пую. Сред тези 12 филма е и копродукцията "Реквием за госпожа Джей", чиито продуцент от българска страна е Павлина Желева.

Копродукция между България, Холандия и Белгия е и филмът "Белгийският крал", с който ще се открие 21-то издание на София филм фест на 9 март в Зала 1 на НДК.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.