Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО се съмнява за гюлeнизъм в Айтос

От няколко години в Айтос функционира езиковия център „Призма“. В информацията, която откриваме за него пише, че предлага курсове по английски и немски за деца и възрастни, подготовка за матури и изпити и др. подобни. Напълно невинно и нормално. Затова и Галина Димитрова, местният координатор на ВМРО не е  обръщала внимание, докато не попада на една книга. Именно това е и поводът да подаде сигнал до Радио Бургас (повече можете да чуете в прикачения файл).

Езиковият център „Призма“, който съществува със същото име и в Шумен, е разположен в центъра на Айтос, в жилищна сграда – на втория етаж. При посещението днес откриваме човек, който се представя за преподавател. Отказа ни да даде интервю, но беше запознат със сигналите, които са подавани за тях и ни насочи към компетентните служби. Категорично заяви, че не разпространяват ислямска литература и ни предложи да видим учебниците по чужди езици, каквито преподават в центъра. Очакваме и тяхната позиция, след като помолиха да им изпратим въпросите по електронната поща.

Като материално отговорно лице на център „Призма“ е записан Невен Миланов. Той е управител и собственик във фирмата „Дъ Босфорус“, регистрирана в София. Бивш съдружник в тази фирма е човек на име Щерю Александров. Той е бил собственик на парцел в Шумен, на който преди няколко години започва да се строи пансион със 70 места, столова и киносалон. Сайтът Шмоко.бг припомня, че в разрешителното за строеж, издадено от община Шумен още на 22 февруари 2007 г., възложител е фирмата „Хоризонт 3“ ООД. Неин управител и собственик на 25 % от капитала е Ниязи Кючук, турски гражданин, роден в Бурса, със статут на постоянно пребиваващ в България. Същият човек преди години е бил регионален представител на вестник „Заман“ в Шумен. А „Заман“ бе закрит именно повремето, когато започнаха акциите срещу привържениците на Гюлен, медията е сочена за близка до него. Съуправител във фирмата „Хоризонт 3“ е  отново Щерю Александров от село Славяново, община Хасково, уточнява сайтът преди няколко години.

Изграждането на пансиона върви на приливи и отливи, но преди 4 години общинският съветник от града Васил Тодоров подава сигнал до общината. Причината е съмнения на граждани за връзки с учението на Гюлен и веригата училища и школи, зад които, макар и неофициално, стои. След създалия се обществен натиск, както и проверка от службите, строежът е спрян. По неофициална информация, собствениците решили да се преместят на по-тихо място, без излишен шум. Дали това е Айтос, ние не можем да твърдим.

А връщайки се на книгата, за която се твърди, че е била раздавана в центъра. Саид Нурси е ислямски мислител от кюрдски произход в Турция. Той е насърчавал мюсюлмани и християни да обединят усилията си срещу агресивния атеизъм, като посочвал, че религиите могат да работят заедно в областта на вярата. Това поне пише в Уикипедия. Нурджуллар пък е религиозна секта, забранена в Русия и някои от бившите съветски републики. В просторна статия, професорите Йордан Начев и Евгений Сачев посочват, че тя проповядва идеите на Саид Нурси, като визират и някои радикални такива – за установяване на шериата. Идеи, които, според тях, са възприети и от Фетхуллах Гюлен. Под ръководството на Гюлен, последователите на Нурси изработват устав, който регламентира всички сфери от живота на адептите и необходимостта те да предприемат задължителни мерки на конспиративност, пишат учените. Понастоящем, структурите на „Нурджулар“ действат в 65 страни, посочват авторите. Сред дейностите им е разкриването и на лицеи, учебни заведения, школи и др. Засичана е сериозна активност и у нас, основно в Родопския край. А автоприте завършват:

„Не трябва да се пренебрегва също фактът, че вербовката на новите членове има религиозна насоченост и по този начин се използва най-силната мотивационна основа – идейната“

И така, без да слагаме учебният център в Айтос в този общ знаменател, това са част от съмненията, които провокират ВМРО да подадат сигнал в ДАНС. Към момента, нямат отговор от тях, Радио Бургас също се обърна към институцията с въпроси. А ние ще продължим да следим темата.


чуйте в звуковия файл репортаж на Мариян Иванов







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За втори път е внесено предложението за актуализация на бюджета на Поморие

За втори път е внесено за обсъждане предложение за актуализация на бюджета на Община Поморие за тази година. На последното си заседание, местният парламент не прие докладната записка.  Съветниците от опозицията гласуваха „против“, а други с „въздържал се“ предложението за актуализация на последната сесия на местния парламент. Сред аргументите им беше,..

публикувано на 07.08.24 в 17:12
архив

Поставят 200 контейнера за зелени отпадъци в Ямбол

С над 200  контейнера за зелени отпадъци ще разполага общината в Ямбол от началото на септември. След изграждането на компостираща система преди две години, в кварталите бяха поставени 108 контейнера. Със средства от отчисленията по Закона за управление на отпадъците сега  са закупени са още 100 контейнера.  Макар и трудно гражданите свикват с..

публикувано на 07.08.24 в 15:49

РИОСВ проверява на 4 места за неприятна миризма в Бургас

На 4 места са изпратени екипи на РИОСВ-Бургас след сигнали за неприятни миризми в града и извън него, но към момента източникът не е установен, съобщиха за БНР-Бургас от екоинспкецията. Проверки се правят на Пристанището, в "Лукойл Нефтохим", на пристанище „Росенец“ и на Летище Бургас. Според сигналите неприятна задушлива миризма се усеща..

публикувано на 07.08.24 в 15:03

Царевицата по плажа – „риск печели, риск губи“

От край време по българското Черноморие се наблюдават хора, които продават царевица по плажната ивица. Познати са и думите, които търговците употребяват: „Прясна, топла царевичка…“ Същото се отнася и за топлите гевречета, набучени на пръти. Хора обикалят по ивицата и предлагат своите продукти. Но знаем ли по какъв начин е приготвяна тази..

обновено на 07.08.24 в 13:17

В Бургас отбелязаха 145 години от създаването на ВМС

На церемония в Бургас тържествено бе отбелязана 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на република България. Пред паметника на моряка в Морската градина днес се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя. А в събота и неделя на Морска гара Бургас ще могат да се разгледат кораби от състава на ВМС.  Военноморските..

публикувано на 07.08.24 в 12:56

Над 115 хил. лева е събраната сума до момента за пострадалите от пожарите в Болярово

115 571 лв. е събраната сума до момента за пострадалите в селата Крайново и Воден.  Дарителската сметка, открита от  община Болярово, за събиране на финансови средства за нови домове на  хората все още е открита.  Тунджанецът Митко Стоянов посети боляровското село Воден, за да се срещне със семействата с нови домове. На добротвореца ситуацията не..

публикувано на 07.08.24 в 10:27

Рибният фест се завръща в Царево през септември

Традиционният Рибен фест, който Община Царево организира, отново ще зарадва жители и гости на Южното Черноморие на 7 септември, съобщиха от местната администрация. Голямото забавление в края на лятото ще се проведе на пристанище Царево и ще започне още по обяд. Кулинарни състезания за приготвяне на рибена чорба, атрактивно кулинарно шоу от Ути Бъчваров..

публикувано на 07.08.24 в 10:00