Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блок "Силистар" всява оптимизъм за наличието на нефт и газ

Снимка: maritime.bg

Година ще е нужна за анализа на данните събрани при проучването за търсене на нефт и газ в блок Силистар в южната част на Българското Черноморие.  То е продължило 87 дни, като е проучена площ от близо 75 % от блока. Това съобщи в Бургас Александър Кейз, мениджър на проекта за проучване от страна на Shell. Той уточни  че в съседния на нашия проучвателен сектор в шелфа на Турция вече се правят сондажи да петрол и газ и те са дали обнадеждаващи резултати.
"Първите данни, първите признаци от анализа на сеизмичните данни също ни дават някакъв оптимизъм и ни насърчават, но това е една много сложна геологична материя. Ще ни трябва една цяла година да анализираме, за да видим какво да правим." 
След сондирането,  за да се стигне до евентуалното откриване на петрол или газ минават между 4 и 10 години, преди да започне промишлената експлоатация на находището, добави Кейз. Той уточни, че при проучванията в Черно море са били спазвани най-високи стандарти за опазване на околната среда.
репортаж по темата може да чуете в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографът Анна Йончева с поредна изложба "Да се запознаем с "Различните" деца на България"

Анна Йончева е инициатор на фотоизложба "Да се запознаем с "Различните" деца на България", тя е съвместна инициатива с фондация "Можем заедно". Експозицията беше открита преди началото на новата учебна година в близост до Националния музей „Земята и хората“ в София. Досега Анна е създала над 13 изложби, представяйки историите на тези деца както в..

публикувано на 22.09.24 в 17:30

Зарадваха бургаски деца без родители с екскурзия в Полша

Тази мечтана ваканция, за която децата дори не се предполагали, че може да им се случи, стана факт за шест бургаски момичета и момчета без родители малко преди началото на учебна година. Те имаха възможност да разгледат забележителностите в полския град Краков и околностите му. Четиридневното приключение се организира с помощта на много..

публикувано на 22.09.24 в 17:00

Жители на Свети Влас на протест за улици и осветление в квартал "Инцараки"

Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха от Сдружението на собствениците в квартала, което е организатор на протеста. Той е насрочен за 10:30 часа. Недоволството е във връзка с бездействието на Община Несебър и..

публикувано на 22.09.24 в 16:35

Сливен отбеляза Деня на независимостта на България

Сливен отбеляза 116 години от обявяване Независимостта на България с военен ритуал по издигане на националното знаме на централния площад „Хаджи Димитър“. Венци и цветя поднесоха представители на държавната и общинска власт, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждани.  В словото си към гражданите на Сливен  кметът Стефан Радев..

публикувано на 22.09.24 в 16:00

Несебър празнува тържествено 22 септември

Тържественото честване на площад „Жулиета Шишманова“ започна с ритуал по издигане на националния трибагреник под звуците на химна. В празничната програма, посветена на едно от най-значимите събития в най-новата ни история, участие взеха възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър, които с вдъхновените си изпълнения зарадваха..

публикувано на 22.09.24 в 15:30

Ямбол отбеляза Деня на независимостта с молебен и велопоход

116–та годишнина от обявяването на Независимостта на България отбелязана тържествено в Ямбол.  За трети път се организира и велопоход до античния град „Кабиле“.  С благодарствен молебен, в който се включиха и представителни военни части от ямболския гарнизон, започна празника в Ямбол. В Музея на бойната слава  дойдоха и много граждани...

публикувано на 22.09.24 в 12:24

Бургас празнува 116 години от обявяването на Независимостта на България (СНИМКИ)

С военен ритуал на площад „Атанас Сиреков“ започнаха тържествата, посветени на Независимостта на България. В церемонията участваха представителни блокове от Бургаски гарнизон, както и организации на военни ветерани. В присъствието на много официални лица и граждани бяха издигнати флаговете на Република България, Община Бургас и Европейския..

публикувано на 22.09.24 в 11:57