Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Канада се провежда Български фестивал на изкуствата

Снимка: Български фестивал на изкуствата в Канада

С богата културна програма за седма поредна година в Канада се провежда Българският фестивал на изкуствата. Темата тази година е "Съзерцания". Фестивалът започва днес и ще продължи до 17 април в трите големи канадски града Торонто, Отава и Монреал. 

Събитията от Българския фестивал на изкуствата в Канада тази година са посветени на обявяването на град Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година.

Официалното откриване на фестивала е днес в Торонто с двуседмичното представяне на фотоизложба „Съзерцания“ на местни и пловдивски фотографи, коктейл и музикален концерт на Георги Дончев и Анка Гнот. Музикантите ще изнесат концерти и в Отава и Монреал, съответно на 26 и 29 март.

В рамките на събитията очакваме още акустичен рок концерт на Оги Цолов и Евгений Симеонов в събота на 25 март в Торонто, на 31 март в Монреал и на 1 април в Отава.

Програмата на 25 март в Торонто включва още рисуване на живо с Мария Чолакова-Кремонеси и прожекцията на българските филми „Каръци“ на Ивайло Христов, „Човекът, който чакаше“ на номинирания за „Оскар“ аниматор Теодор Ушев, и документалния филм „И това е България“ на Стилиян Иванов.

На 26 март в Торонто и 1 април в Монреал предстои семинар на Евгений Симеонов, посветен на духовните послания, музика и паневритмия на Петър Дънов.

Българите в Канада ще могат да се насладят и на още едно събитие – джаз квартет с Мирослава Кацарова в Монреал, Отава и Торонто съответно на 7, 8 и 9 април.

Заключителното събитие от тазгодишния културен афиш е Великденски концерт на женския камерен хор към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив на 15, 16 и 17 април – съответно в Торонто, в Монреал и в Отава.

Културните събития на фестивала се организират със съдействието на Посолството на България в Отава и Генералното консулство в Торонто.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44