Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Руската гимназия и екип на радио Бургас засадиха още едно дръвче за рождения ден на медията

Инициативата на радио Бургас със съдействието на Държавно горско стопанство Бургас и „Скай инвест“ООД продължава своя ход, засаждайки още едно 5-годишно яворово дръвче. Днес то бе посадено в двора на Профилираната гимназия за чужди езици "Васил Левски".

 Дъждът, който се изсипа над Бургас не изплаши младите еколози да се включат в кампанията ни „Стара хартия за живо дърво“.  Екипът ни видя огромен куп с използвана хартия, които учениците от Руската гимназия бяха събрали.

„Ами събрали сме се да дадем хартия, която сме използвали, за да може да опазим колкото се може повече дървета и за да има по-чист въздух…Вместо да се изсичат за книги, за списания, не са чак толкова полезни за нас, но замърсяват въздуха заради изсичането на дърветата….Аз лично предадох четири килограма…за тази кампания реших да стана по-рано, да мога  да събера каквото мога и да донеса излишната хартия за тази добра кауза.“

Десетокласниците от Руската гимназия с интерес помогнаха в засаждането на 5-годишния явор и признаха, че нямат опит в това. Попитахме младите еколози какви стъпки можем да предприемем, за да запазим природата….

"Учебниците могат да бъдат електронни, дори в някои страни вече всички учебни предмети са по електронен път, домашните също се изпращат по имейла и това може много да намали изсичането на дървета…“

Темата за екологията е заложена в предмета Химия и опазване на околна среда.  Но според учениците екологичното им обучение не е достатъчно. Учителите пък добавят, че трябват повече практически занятия свързани с природата. Десислава Стайкова преподава именно по този дисциплина  и сподели опита си с учебното съдържание.

„В интерес на истината не може без теоретична подготовка, но само с теория, на децата не им е интересно. Все повече в нашето училище се обръща внимание на извънкласната дейност и на такива инициативи, каквато е вашата инициатива „Посади дърво“ и ние с удоволствие се включваме, защото това е шанс за децата да приложат знанията си. Преди година бях чела, че успехът на азиатските държави в областта на природните науки се дължи на начина, по който е построена учебната програма – една трета от часовете са за теоретична подготовка, една трета за лабораторни упражнения и една трета за практическа работа в природата.“

Директорът на руската гимназия Весела Иванова разказа, че учебното заведение има опит с еко инициативите:

„И това се случва благодарение на нашите колеги по биология и химия, които работят по различни проекти и съответно успяват с тези си извънкласни дейности да мотивират децата да се грижат за природата, да пазят природата и съответно всичко това, което са научили да го приложат и в училище – разделяме отпадъци, събираме капачки, отделяме батерии, така че наистина имаме богата традиция в тази област.

За нас беше едно предизвикателство, децата с радост се включиха в тази инициатива, защото те са научени и възпитани да участват в такива инициативи."

А като на празник, екипът на радио Бургас почерпи децата с бонбони и получи своите пожелания.

чуйте в звуковия файл репортажа на Ивайло Пеев






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

АПИ: Различни ограничения има в участъци по АМ„Тракия“

Шофьорите да се движат с повишено внимание в област Сливен по АМ „Тракия”,  от км 229+286 до км 273+354 и в двете посоки - за Бургас и София.  Причината е подмяна на ограничителни системи за пътищата. Ограничава се аварийната лента. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срокът за приключване на тези дейности е до 19 юли, съобщи Агенция „Пътна..

публикувано на 10.07.24 в 09:09
снимката е илюстративна

Затварят улица в кв."Рудник" за два месеца

Реконструкция и модернизация ще се извършват на участъци от водопроводната и битова канализация в бургаския квартал „Рудник“. Те ще започнат от днес - 10 юли.  Във връзка с това се налага спиране на движението по ул. „Йорданка Николова“ – от входа на квартала до ул. „Искър“. Строителните дейности ще продължат до 10.09.2024 г. От "Бургасбус"..

обновено на 10.07.24 в 07:56

ВиК: На няколко места в Бургас ще спира водата днес

От 9 часа до 14 часа ще бъде спряно водоподаването на бургаската ул. "Крайезерна" в Логистичния парк, съобщи водоснабдителното дружество в града.  Също днес  от 08:30 часа до 17:00 часа ще бъде спряна водата в района между улиците  "Шейново", "Македония", "Гладстон" и "Сан Стефано". Ще се извършват строително-монтажни дейности.  А утре - 11..

публикувано на 10.07.24 в 07:39

Концерт „С обич за Делян“ събира средства за терапия в Москва

Благотворителен концерт "С обич за Делян" ще се състои днес от 19 часа в дома на НХК. Делян Иванов е диагностициран с множествена склероза през 2005 година . След години приемане на лекарства, които забавят заболяването, той се запознава с хора, преминали терапия, която, все пак, стопира прогресирането. За процедурата, която ще бъде..

обновено на 09.07.24 в 15:30

13 села в Поморие с ново улично осветление

Близо 3000 модерни светодиодни фотоволтаични лампи, с понижени загуби на електрическа енергия ще бъдат монтирани в 13 от селата на Поморие. Проектът се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Очаква се да бъде въведена и система за мониторинг на енергопотреблението и управление на осветителните системи чрез централна софтуерна..

публикувано на 09.07.24 в 14:30

Боляровската улица „Нико Пехливанов“ е с нов облик

На финал е изпълнението на етап едно от реконструкцията на улица "Нико Пехливанов" в Болярово, която включваше цялостна подмяна на пътната настилка, поставяне на бордюри и подновяване на тротоарната част. Кметът Христо Христов припомни, че улицата е една от най-дългите и натоварени улици в Болярово. Предстои през септември  да започнат планираните..

публикувано на 09.07.24 в 09:30

От днес въвеждат промяна на маршрута на автобус №6

Поради извършване на строително-ремонтни дейности на ул. “Йорданка Николова” в кв. "Рудник", се налага промяна в маршрута на линия № 6, уведомяват от "Бургасбус". В посока Бургас автобусите ще минават по ул. “Жечка Карамфилова” и спирка "Йорданка Николова" няма да се обслужва.  Промяната се въвежда от днес.

обновено на 09.07.24 в 07:25