Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийското златно съкровище ще бъде изложено за посетители в Панагюрище

Снимка: БГНЕС

Панагюрското златно съкровище ще бъде изложено за посетители в трезора на Историческия музей в Панагюрище от днес до 29-и май. От 2010 година насам съкровището периодично се връща в града, в който е намерено. То се съхранява в Националния исторически музей.

Ежегодното гостуване на тракийското златно съкровище е следствие на спогодба с Министерството на културата. Деветте уникални златни съда ще бъдат изложени в специално изградената за него зала-трезор. Съкровището, което е изработено в края на 4-ти или началото на 3-ти век пр.Хр., е с тегло 6 килограма и 164 грама. Интересът към Панагюрското златно съкровище расте.

При всички досегашни гостувания в Панагюрище пристигат много туристи от страната и чужбина, които посещават и музейния комплекс от възрожденски къщи, като по този начин допринасят и за развитието на туризма в града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.