Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разказ, вдъхновен от среща с френския посланик, спечели голямата награда в конкурса „Петя Дубарова“

Престижната статуетка на 20-то юбилейно издание от конкурса „Петя Дубарова“ отпътува за София. Спечели я 18-годишната Ралица Райкова от френската езикова гимназия, която бе отличена с първата награда за проза. Главният й герой Ерик Ринуейс  е дипломат, който посещава българско училище, за да награди две учителки, едната твърде несимпатична, заради приноса им в преподаването на чужди езици, и да произнесе дълго прочувствено слово. Ангажиментите за деня повеждат посланика към  изложбата на някакъв скулптор, за когото за първи път чува, но очевидно има  връзка със страната му, и  завършват  с прием в министерството на външните работи. Безсмислените събития отегчават Ринуейс дотолкова, че графиците, безличните лица, кухите думи  и собственото му безсилие го карат да  предприеме  нещо наистина щуро.

На среща при нас беше новият френски посланик , викнаха ни в една зала да го слушаме как говори, и като човек беше доста интересен. От неговия образ, леко променен, се вдъхнових за разказа, отбелязва Ралица. Посланикът обикновено остава на заден план, той говори за други хора, но никога не успява да говори за самия себе си,  добавя младата авторка.

Александър Габровски от  езиковата гимназия във  Варна бе отличен с първа награда за поезия. Неговият „Плодов бог“ пие вино и говори мръсотии на разни зеленчукови мадами.

Един такъв е смотаничък, лекичко самотен и си хапва плодова салата като канибал, обяснява 14-годишният Александър. Стихотворението му е написано за две минути на компютъра.

Не съм променил и запетайка. Не ми минаваше през ума, че мога да стана писател. Мислех да ставам от доктор до адвокат, но  вече не- ще правя каквото обичам!, добавя Габровски.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват майските срещи на славянските творци в Бургас

XVIII издание на  фестивала „Свято слово –майски срещи на славянските творци“ се открива тази вечер от 18 часа в Дома на писателя в Бургас. Основен организатор е НЧ „Любен Каравелов“ в партньорство със Сдружението „Бургаска писателска общност“, финансовата подкрепа на Община Бургас и частни дарители. "Свято слово" очаква гости от..

обновено на 27.05.24 в 13:17

Михаил Билалов гостува в Бургас на 28 май с моноспектакъла си БУМ-БУМ

Постановката е посветена на еволюцията на престъпното мислене.  Какви са куриозите и забавните моменти, с които са изпълнени житието и битието на един подземен бос? Това ще покаже Михаил Билалов на 28 май 2024 (вторник) от сцената на Културен дом НХК в „Бум-Бум. Еволюция на престъпното мислене“. Комедийният моноспектакъл е с автор Ваня Николова,..

публикувано на 27.05.24 в 12:16

„Destiny Quartet“ с концерт-спектакъл „Любов без граници“ в Бургас

 „Любов без граници“ е най-новият концерт-спектакъл на „Destiny Quartet“. Момичетата се готвят за среща с публиката в Бургас, където днес ще представят концертната си програма. Мястото е Културен дом НХК. Гергана Алексиева, Венета Гудева, Александрина Митева и Мая Михайловска ще зарадват почитателите си с любимите на всички „Ел Чокло“, „Бетовен..

обновено на 27.05.24 в 07:46

Творческа работилница и концерт на Международния танцов фестивал „Приятелство без граници” в Сливен

Вторият ден на XXV Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” започна на Късноантична и средновековна крепост „Туида“ в Сливен. Там днес се проведе „Творческа работилница“ за участниците във фестивала. Община Сливен организира изненада за всички състави. На сцената на „Туида“ „Лятно театро“ на „Малка театрална..

публикувано на 26.05.24 в 15:03
Инж. Иван Кичев

Християна Пенева от Бургас спечели голямата награда на националния събор "Фолклорен венец Божура"

Християна Пенева от Бургас спечели голямата награда на 32-рото издание на националния странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура",  Диян Трендафилов - наградата на кмета на Община Средец, а  гайдарят от Ямбол Нено Петров заслужи специалната награда на БНР Бургас. Съборът в едноименната местност в Странджа се провежда при рекорден брой..

публикувано на 26.05.24 в 12:50

"Предизвикателството" в Бургас: Да създадеш късометражен филм за 24 часа

Бургас е домакин на инициативата в света на игралното късометражно кино "Предизвикателството“.  Участниците между 16 и 23 години ще имат възможност да надникат зад кулисите на снимачния процес и да вдъхнат живот на историите, които ги вълнуват. Те ще се включат в майсторски класове, водени от актьорите Силвия Петкова, Китодар Тодоров, режисьорът..

публикувано на 25.05.24 в 15:57

Започна ХХХII-ият странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура"/СНИМКИ/

С рекорден брой изпълнители и инструменталисти - над 175 от цялата страна започна 32-орото издание на националния странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура".  Той ще продължи два дни, като първият ден е в центъра на Средец, а утре изявите ще са в едноименната местност в Странджа. Поради големия брой участници конкурсната програма днес..

публикувано на 25.05.24 в 13:41