Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със "синя зона" въвеждат ред в паркирането, в Стария град на Созопол

Въвеждането на „синя зона“ в Стария Созопол беше дискутирано на обществено обсъждане в града. Залата на читалището „Отец Паисий“ се оказа тясна за десетките граждани, които дойдоха да поставят своите въпроси, а и да чуят от кмета Панайот Рейзи, как ще работи системата за паркиране в тази част на морския курорт.

Ще бъдат поставени две бариери, като свободния достъп за влизане с автомобил ще е 2 часа, а след това за престои ще се плаща по 1 лев на час. Плановете са да бъдат обособени близо 500 паркоместа. Идеята е да се създадат ред и ясни правила за достъпа и престоя на коли в старата част на Созопол през лятото, когато в курорта е пренаселено.

Присъстващите на общественото обсъждане поставиха конкретни  въпроси свързани с това колко пропуска ще получат ако притежават няколко автомобили, ще бъдат ли отстранени колите на работещи в града, които ги паркират в Стария град и през цялото лято не ги ползват и още при какъв режим ще могат да паркират туристите? Чуйте повече в звуковия файл:




Общинският съветник от БСП Тихомир Янакиев подкрепи реформата и отправи някои препоръки към предвидената система за паркиране. „Това е реформа, която ще се случи изключително трудно, но трябва да бъде направена. Тя трябва да е съобразена както и интересите на местните хора, така и с тези на туристите“, каза Янакиев:



"Трябва да въведем някакъв ред, защото Старият град е един уникален резерват и той трябва да бъде пазен и достъпът до него да бъде урегулиран. Това не сме го измислили ние. Това го има на много места по света", каза кметът Панайот Рейзи, повече може да чуете в звуковия файл:



Новата система за паркиране в Стария град ще струва около 80 хиляди лева, тя ще е електронна и въвеждането й ще се съобрази с интересите както на местните жители, така и на бизнеса и на туристите, категоричен е кметът Панайот Рейзи. Очакванията са „синята зона“ в Созопол да заработи от 15 юни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновиха местността „Краставото кладенче“ край Стефан Караджово

Община Болярово и кметство Стефан Караджово обновиха местността „Краставото кладенче“.  Там са поставени нови пейки и маси. Има обособен кът за децата. Чешмите, от които тече лечебната вода срещу кожни заболявания, са почистени.  Съществува легенда, че водите извират от античен нимфеум. Красивото кътче в боляровската община се посещава почти ежедневно,..

публикувано на 15.07.24 в 16:41
ГКПП Малко Търново

Възстановяват дезинфекцията на граничните пунктове с Турция

Заради влошаване на епизоотичната обстановка от днес Агенцията по храните (БАБХ) възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция.  Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната от Турция, беше спряна в началото на миналата година след поредица от скандали и след преценка, че няма риск от влизане на заразни..

публикувано на 15.07.24 в 16:37
Сухи треви горят до Твърдица

Сухи треви горят до Твърдица и широколистна гора край село Габър

В ранния следобед е получен сигнал за пожар малко преди село Твърдица, посочи старши комисар Николай Николаев, началник Областната служба Пожарна безопасност. Горят сухи треви и храсти, има опасност за селскостопанска постройка и конюшни, но не и за населеното място. Три екипа работят на място, очаква се и водоноска от Бургас. Горски пожар..

публикувано на 15.07.24 в 16:07
снимката е илюстративна

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово, който избухна на 12 юли. Засегнати от огъня са около 8 000 декара, от които 2500 широколистна гора.  Два противопожарни екипа са разположени до селата, като се следи за възпламеняване на загасени огнища. В целия регион рискът от възникване на пожари е екстремен-..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Бургас отбеляза 111 години от кончината на Коджакафалията

Бургас отбеляза 111 години от кончината на най-големия дарител на морския град Александър Георгиев – Коджакафалията. Той е роден в село Зидарово през 1830 година. В знак на признателност към делото му, граждани и представители на общината поднесоха цветя пред паметника му на ул. „Цар Симеон I”.  Сред гостите на събитието бе и родственицата..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Нужни са повече служители, които да следят камерите на "Бургасбус"

Видеоклип с подпийнали пътници и арогантно държание в автобус Б11 на "Бургасбус" предизвика негативни и възмутителни реакции у бургазлии в мрежата. Оказва се, че не е само един случай в последните няколко дни, въпреки това обаче от превозвача отчитат спад на подобни прояви.  Всички превозни средства са с камери, шофьорите имат паник бутони, а..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Изложба припомня европейските етнически карти за Македония

Изложба, която ще гостува на 15 юли, понеделник в Бургас, показва Македония в европейската етническа картография (средата на XIX в. – Балканските войни 1912 – 1913 г.). Тя е дело на проф. Иван Илчев, ръководител на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“. Експозицията включва табла с десетки етнографски карти, най-вече на..

публикувано на 15.07.24 в 10:30