Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Закриват интерната в село Драгоданово

От 1 септември престава да функционира Специализирания педагогически интернат „Христо Ботев“ в село Драгоданово, реши Министерство на образованието. Това обяви в Сливен заместник министър Деница Сачева, по време на общо заседание в областна администрация, с националния омбудсман Мая Манолова и представители на неправителствени организации и държавни институции. Повод за това заседание стана искането на жителите на селото интернатът да бъде закрит, заради зачестилите криминални прояви на възпитаниците му.

16 от 37 деца, които се намират сега в Драгоданово ще бъдат преместени в дома във Варненци, обяви заместник министър Деница Сачева:

"Ще остане само едно момиче, за което ще потърсим  възможно най-доброто решение за нея в евентуална социална услуга. Ангажиментът ни е до края на месец юни всяко едно дете да има своята индивидуална оценка, която ще се направи от местни специалисти".

Националният обществен посредник Мая Манолова обяви ангажиментите на институцията, която представлява, в процеса на закриване на интернатите:

"Да направим образно казано един план, една стратегия за действия, която да включва ангажиментите на всички институции за закриване на не просто интернатът във Драгоданово, а и на всички подобни интернати".

Окончателното закриване на всички специализирани интернати в страната се очаква през учебната  2018-2019.

Чуйте звуковия файл:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Алекс от Бургас чува и говори благодарение на "Българската Коледа"

Кампанията „Българската Коледа“ ни отвежда при 15-годишния Алекс от Бургас. Той е с двустранна глухота установена, когато е бил бебе на 2 месеца. Оттогава до днес, семейството му извървява дълъг и труден път на операции и тежка рехабилитация.  Не е доказано дали двустранната глухота при Алекс е вродена или придобита, но за щастие на..

публикувано на 08.12.21 в 16:45

Темите в предаването "Булевард Демокрация"

Българското висше образование, има ли равнопоставеност между държавни и  частни университети-  коментира ректорът на БСУ Галя Христозова. С настъпването на декември идват и по-студените дни  хората, които нямат дом се насочват към Центъра за временно настаняване в кв.“ Акациите“  в Бургас. Първите потребители вече са настанени. Центърът е подготвен за..

обновено на 08.12.21 в 15:07

Областният управител на Бургас с нови мерки срещу разрушаването на плажовете

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова издаде заповед, с която се забранява извършването на действия, които нарушават повърхността и целостта на крайбрежната плажна ивица. Повод за това са сигнали от граждани за изграждане на пясъчни диги с тежка техника по Южното Черноморие. Възлага се на РИОСВ-Бургас, Басейнова дирекция..

публикувано на 08.12.21 в 15:04

Синдромът на родителско отчуждаване нанася тежки поражения на децата

Синдромът на родителското отчуждаване е вид тежък емоционален дефект и емоционално насилие над детето. Социалните служби не са добре обучени да го разпознават и да работят с него, коментират експерти. Синдромът се проявява при деца на разделени родители и при него се получава искрена омраза към родителя, който не го отглежда. Това..

публикувано на 08.12.21 в 13:57

15 души са подслонени в Центъра за временно настаняване на бездомни в Бургас

 Първите потребители на Центъра за временно настаняване на бездомни в Бургас вече са подслонени, каза управителят му Илиян Павлов. Това са 15 души, които са добре познати на работещите. Сградата  е била подготвена за новия зимен сезон още през лятото. Тогава са били боядисани помещенията и са извършени ремонтни дейности на електрически уреди и  на В и..

публикувано на 08.12.21 в 12:37
Снимката е илюстративна

Катастрофирал румънски ТИР затвори автомагистрала „Тракия“

Катастрофирал румънски ТИР  затвори автомагистрала „Тракия“ при километър 271 в района на Нова Загора в посока Бургас. Камионът се е обърнал в аварийната лента, а ремаркето е в изпреварващата, каза за БНР директорът на Областно пътно управление Митко Иванов. Няма пострадали.   Причината за катастрофата е вероятно заспиване от страна на водача..

публикувано на 08.12.21 в 12:30
Подкасти от БНР