Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврофинансиране до 2020 година по програми за бизнеса

Възможности за еврофинансиране по програми за бизнеса, експертни решения в маркетинга, рекламата, иновациите и пробив на нови международни пазари, представиха експерти по време на икономически форум в Бургас. "Cилни peгиoни зa cилнa иĸoнoмиĸa" такова е виждането за страната ни, но реално изглежда по друг начин. Регионите са различни, каза Велислав Русев – гл.редактор на бизнес списание и един от организаторите на форума:
"Причината е, че искаме регионите да се развиват равномерно. Да няма диспропорция. Бургас е супер развит регион, Пловдив е супер развит регион, но има региони в България, които изостават много и се създават тотални социални и работни диспропорции, включително и в липсата на работна ръка, включително и в липсата на образование. Бургас също има проблем с липсата на работна ръка. В момента в Бюрото по труда има 2100 работни места, свободни в сферата на туризма. Искаме да стимулираме местния бизнес, да търсят нови проекти, нови възможности през еврофинансиране, чрез национално финансиране"
Също и чрез регионални проекти и клъстери, както в туризма, така и в земеделието и в много други сфери, посочи още Велислав Русев. Много важно е и взаимодействиетомежду държавните и общински институции, и бъдещото развитие на местния бизнес, подчерта зам.кмета на община Бургас Красимир Стойчев:
"Това, което може форумът и Община Бургас да помогне е образованието. Ние работим по-тясно с училищата, с колежите да ги подкрепяме. Минахме една серия от срещи между училища, колежи и бизнеса. Стартираха стажантски програми и такива по привличане на специалисти в град Бургас, включително на високо квалифицираните специалисти , с осигуряване на жилища"

Цел на бизнес форума е да предостави различни финансови инструменти и реализиране на европроекти. До края на 2020 година, общата сума по тях, която трябва да е усвоена е близо 12 млрд евро., каза експертът Кремена Райкова, кято набеляза и най-важните акценти за проектите – предварително проучване и добро планиране:
"Теория има навсякъде и можете да си я прочетете. Преди да тръгнем да си говорим за конкретни процедури, бихме искали да направим нещо, което ние оценяваме като много съществено за вас и за фирмите, които представлявате, а именно на какво да обърнете внимание, ако искате да кандидатствате по проект. Всичките средства, които се отпускат са за 7 годишен период /2014-2020/, като всяка една година излиза един индикативен период, кои са приоритетите в нея и какви схеми ще тръгнат"

Много голяма част от собствениците на фирми в страната, не уемеят да управляват добре, твърди специалистът в общуването Тошко Савов:
"Тук бизнес дисциплината е повредена в България. Това е най-главния проблем, защото хората се оплакват, че нямат служители, а то почва от шефовете, защото те не са лидери, а са шефове.Налагат власт, демонстрация на власт, което не е продуктивно. Трябва да променят съзнанието си, оттук се започва".

"Бъди лидер, а не шеф!", каза още Тошко Савов и допълни, че само лидерът знае как да поведе своите служители, а това влияе и позитивно върху бизнеса.
Чуйте звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Затварят улица в кв. "Рудник" за един месец

Реконструкция и модернизация ще се извършват на участъци от водопроводната и битова канализация в бургаския квартал „Рудник“. Те ще започнат на 10 юли.  Във връзка с това се налага спиране на движението по ул. „Йорданка Николова“ – от входа на квартала до ул. „Искър“. Строителните дейности ще продължат до 10.09.2024 г. От "Бургасбус"..

публикувано на 09.07.24 в 15:34

Концерт „С обич за Делян“ събира средства за терапия в Москва

Благотворителен концерт "С обич за Делян" ще се състои днес от 19 часа в дома на НХК. Делян Иванов е диагностициран с множествена склероза през 2005 година . След години приемане на лекарства, които забавят заболяването, той се запознава с хора, преминали терапия, която, все пак, стопира прогресирането. За процедурата, която ще бъде..

обновено на 09.07.24 в 15:30

13 села в Поморие с ново улично осветление

Близо 3000 модерни светодиодни фотоволтаични лампи, с понижени загуби на електрическа енергия ще бъдат монтирани в 13 от селата на Поморие. Проектът се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Очаква се да бъде въведена и система за мониторинг на енергопотреблението и управление на осветителните системи чрез централна софтуерна..

публикувано на 09.07.24 в 14:30

Боляровската улица „Нико Пехливанов“ е с нов облик

На финал е изпълнението на етап едно от реконструкцията на улица "Нико Пехливанов" в Болярово, която включваше цялостна подмяна на пътната настилка, поставяне на бордюри и подновяване на тротоарната част. Кметът Христо Христов припомни, че улицата е една от най-дългите и натоварени улици в Болярово. Предстои през септември  да започнат планираните..

публикувано на 09.07.24 в 09:30

От днес въвеждат промяна на маршрута на автобус №6

Поради извършване на строително-ремонтни дейности на ул. “Йорданка Николова” в кв. "Рудник", се налага промяна в маршрута на линия № 6, уведомяват от "Бургасбус". В посока Бургас автобусите ще минават по ул. “Жечка Карамфилова” и спирка "Йорданка Николова" няма да се обслужва.  Промяната се въвежда от днес.

обновено на 09.07.24 в 07:25

Движението по част от улица "Д-р Нидер" се затваря за два месеца

От 11 часа днес ще бъде спряно движението на  автомобили по ул. „Д-р Нидер“ в участъка от ул. „Райна Княгиня“ до ул. „Антим I“. Временното ограничение ще бъде в сила до 9 септември.  Причината е ремонт след реконструкция на ВиК мрежа. 

публикувано на 09.07.24 в 07:14

Водата ще бъде спряна в квартал Рудник днес

Днес от 9 часа до 14 часа ще бъде спряно водоподаването в кв. Рудник  на карето между ул. "Лиляна Димитрова", "Кирил и Методий", "Пейо Яворов" и "Ахелой".

публикувано на 09.07.24 в 07:10