Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „Солей“ дава началото на сезона в Созопол

Официалното откриване на туристическия сезон в Созопол ще бъде тази вечер от 20.30 ч. на амфитеатър „Аполония”.

По традиция стартът на сезона дава Международен Франкофонски Фестивал ,,Солей’’, който за седма поредна година превръща Созопол в сцена на френската култура и изкуство.

Тазгодишното му издание събира над 300 участници в Созопол.

Ще бъде представено творчеството на артисти от Румъния, Белгия, Ливан и Мароко. 11 изложби и 8 концерта са предвидени в партньорство с утвърдени културни институти, съобщава директорът на фестивала Александрина Исайлова:

„В Центъра за изкуства, местни занаяти и традиции в Созопол ще открием изложба „България – Швейцария“. Това е една изложба, която ние правимс МнВР, Държавната агенция „Архиви“, посолството на Швейцария и е посветена на дългогодишните дипломатически отношения между двете страни. Ще има и много джаз с френски привкус, защото и първата, и втората вечер сме поканили и джаз музиканти от висока класа, които ще интерпретират френски шансони. Едни концерти, които се ползват с изключително голямо уважение от публиката в града, особено – от чуждестранните гости“

Церемонията по откриването на сезона ще включи и връчване на престижните отличия на Замъка „Влюбен във вятъра”, Равадиново- Първа награда и Златен приз за Качество на Туристическите услуги от China outbound tourism research institute.

Откриването на сезона ще продължи с концерт от Седмия Международен Франкофонски Фестивал ,,Солей’’  с участието на Вера Шандел, Ангел Заберски, Емил Таслев, Стоян Янкулов  и Камен Воденичаров.

Официални гости на откриването на сезона ще бъдат министърът на туризма Николина Ангелкова, дипломати от посолствата на Китай, Ливан, Белгия, Мароко, Белгия, Грузия и Румъния.

Преди официалния старт на туристическия сезон и откриването на Седмия Международен Франкофонски Фестивал ,,Солей’’, същия ден ще бъдат открити четири изложби.

От 15.30 ч. в Художествената галерия ще бъде открита изложбата „Конекция – Свързване“ на съвременни македонски художници.

От 16.00 ч. в Художествената галерия ще бъде открита изложбата „Охридски филиграни“. Автор и куратор: Миряна Николоска.

От 17.30 ч. в Център за изкуства, месни занаяти и традиции, град Созопол ще бъде  открита изложбата,,България и Швейцария – заедно в историята“ и ще бъдат представени книгите ,,България и Швейцария – заедно в историята’’ и ,,Швейцария – демокрация на бъдещето’’,чийто автор е  проф.д-р Венелин Цачевски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди танцуваха под дъжда на SPICE Music Festival

Дъждът и силният вятър не уплашиха посетителите на SPICE Music Festival. Под чадъри и навеси, с торбички на главите и дъждобрани хората запазиха доброто  настроени и желанието да попеят с изпълнителите от втората фестивална вечер.Началото беше поставено от David Tavare, когато все още дъжд нямаше. Заваля преди изпълнението на аткрактивния Panjabi..

публикувано на 04.08.24 в 11:08

Концерт на "Фортисимо" и "Морски песъчинки" тази неделя в Летния театър

Две кръгли годишнини ще отбележи диригентът Милена Добрева с концерт в Летния театър на Бургас. Това са 20 години от създаването на вокална формация „Морски песъчинки“ и 10 години на вокален ансамбъл „Фортисимо". "Музиката в нас", ще се проведе на 4 август от 20.30 часа в Летния театър. "Излизаме всички на сцената. Дори включваме най-малките морски..

обновено на 04.08.24 в 08:55

Триметрови кукли откриват Международния куклен фестивал в Бургас

С парад на гигантски марионетки ще бъде открит Международният куклен фестивал „Дни на куклите“ в Бургас тази неделя. 11-то издание е посветено на 70-та годишнина на бургаския куклен театър, посочи директорът на културната институция Христина Арсенова. По този повод ще бъде открита и тематична изложба, която ще включва фотоси на най-голямото..

обновено на 04.08.24 в 08:54

E-Type за втори път на Spice music festival

Втората  вечер на Spice music festival предлага няколко изпълнители, които за първи път участват в бургаското събитие. Това са  Captain Hollywood Project,Italo Brothers,David Tavare, Panjabi MC и John Newman. E-Type е музикантът, който за втори път ще се качи на сцената на Spice music festival. За него организаторът Николай Тодоров заяви: "Той вече..

публикувано на 03.08.24 в 18:07

Sea of Black Festival започва в Бургас, входът е свободен

И тази година SEA OF BLACK FESTIVAL започва днес в Бургас.  На 12-ото издание на фестивала ще се изявят родните банди - HELLBOUND, FORM OF EXISTENCE, MENTAL DESTRUCTION, WRECKAGE, АЛКОФИЛИЯ, GOLIATH, SICKENING JOKE, L.S.D. и ATTAXIC. Специални гости са AKRAL NECROSIS от Румъния, които са познати на публиката от предишното си гостуване на същата сцена...

обновено на 03.08.24 в 13:24

Фенове се срещат с любимите изпълнители на SPICE Music Festival

Срещи с автографи с любимите изпълнители са осигурени тази година на шестия SPICE Music Festival.   Събитието превърна Морската гара на Бургас в огромна сцена. В специално обособена зона всеки, който иска може да се снима и да разговаря с певците.  В първата фестивална вечер се изявиха както музиканти, които вече са били на фестивала така и такива,..

публикувано на 03.08.24 в 09:58

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига в Бургас

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига за лятно турне в България.  Бургазлии и гости на града ще се насладят на световноизвестната танцова трупа на хореографа Мустафа Ердоган на 5 август в Летния театър. Огънят на Анадола” е сред трите най-големи танцови формации в света, в която участват 120 мъже и жени. Забележителните..

публикувано на 02.08.24 в 14:49