Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

11 училища в Бургаска област стават иновативни

  Възможността, която предоставя новият Закон за образованието, учебните заведения да придобият  статут на иновативни, провокира десетки учителски колективи да участват в подаването на проекти. Едно от задължителните условия за кандидатстването бе родителите да са съгласни , а преподавателите да мотивират добре с какво обучението ще стане по-различно и качествено. Именно  това е  и отговорът на въпроса-  що е иновативно училище . То трябва да организира по нов начин управлението, обучението и образователната среда.

Проектите на 185 училища в страната бяха  одобрени. В Бургаска област това са 11 учебни заведения. 9 са в Бургас, от тях 6 са основни и 3 гимназии.

 Една от тях е Професионалната гимназия по механотехника. Нова паралелка в специалността мехатроника, която ще е конкурентна на езиковите гимназии, е иновацията ни, обясни  директорът Роза Желева.

"Това по-скоро ще бъде в паралелката  новата специалност , която разкриваме в професионалната гимназия – мехатроника, която е със засилено изучаване на руски, а в иновативната паралелка и английски език. Тоест ние се опитваме да представим на пазара на труда специалисти, които ще бъдат конкурентоспособни."

Чуйте звуковия файлСамо едно селско училище е одобрено за иновативно в Бургаска област.Това е "Христо Ботев" в Росен.Там учениците са предимно от малцинствата. Затова и директорът Стефана Черноглазова е приела като професионално предизвикателство идеята иновация. От септември там трябва да бъде въведено обучение за 6 и 7 клас  по професията сътрудник по опазване на обществения ред  и охрана на личността.

"Тази длъжност всъщност замества или служи като посредник между органите на реда и общността. Учениците, след като завършат образование, ще имат право да упражняват тази професия," каза Черноглазова.

Чуйте звуковия файлКарнобат е единствената община в региона, която ще има иновативно училище. Това е "Христо Смирненски". С нови кабинети ще бъдат обхванати ученици от началните класове. В тях ще има отделни кътове, обясни директорът Стефка Вълева

Там ще се работи по "Човекът и природата" ,"Човекът и обществото", български език и литература,  информационни технологии. Кабинетите  ще станат мултифункционални, ще се осъществяват междупредметните връзки"

Чуйте звуковия файл 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 6000 фирми са поискали подкрепа с оборотен капитал за 89 млн. лв.

Над 6000 търговци са поискали подкрепа чрез оборотен капитал до момента чрез Националната агенция за приходите. По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването, могат да получат 20 %, респ. 10 % от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г. Крайният..

публикувано на 20.01.21 в 12:30

Дебат в комисия: Не е посочена сумата за еднократно финансово подпомагане в новия правилник

Родителите на малко над 3 800 деца родени и осиновени през миналата година на територията на Община Бургас могат да се възползват от Правилника за еднократно финансово стимулиране. Въпросът е, че в него не е посочена сумата, с която ще се подпомагат семействата. Това каза общинският съветник Владимир Павлов по време на дебата по докладната в..

публикувано на 20.01.21 в 12:18
Снимката е илюстративна

Връщат предложението за отваряне на аптека в Маринка на общината

Село Маринка засега остава без аптека. За откриването й настояват в подписка 289 местни жители. Предложението за изграждането й се връща за становище до общинската администрация в Бургас, реши здравната комисия на местния парламент. Причината е искането на Иринка Сарафова за обособяването на общинска аптека . Заместник кметът Йорданка..

публикувано на 20.01.21 в 11:26
Photo: Arthur Hidden (freepik.com)

Евродепутатите настояват за „право на откъсване от работната среда“

Евродепутатите  поставиха искане за „право на откъсване от работната среда“ в целия ЕС. Така ще се регламентира правото на цифрово откъсване от работа без последствия за работника. Какво означава това? Михаела Чобанова е майка на три деца и работи в спедиторска компания. Работата ѝ позволява да провежда служебните си задължения от своя дом...

публикувано на 20.01.21 в 10:52
Снимката е илюстративна

Предлагат еднократна помощ за раждане на дете в община Бургас

Родители на новородено или осиновено дето в Община Бургас да бъдат стимулирани с еднократна финансова помощ предлагат съветници. Целта е да се насърчи раждаемостта и отговорното родителство.  До сега в община Бургас липсва такава нормативна уредба, посочват вносителите на предложението Георги Дракалиев и Николай Стоянов. Сред условията са..

публикувано на 20.01.21 в 09:58

Авариен ремонт затруднява движението на входа на кв. "Долно Езерово"

Заради извършването на авариен ремонт на пътя от входа на кв. "Долно Езерово" до кръстовището към портал № 2 на "Лукойл", се въведе временна организация на движението.  Тя ще е в сила от днес, 19 януари, до 26 февруари.

публикувано на 19.01.21 в 17:39

Част от "Изгрев" остава без вода в сряда

Водоподаването ще бъде спряно в част от бургаския комплекс "Изгрев" на 20.01.2020 г. (сряда) от 9 часа до 11 часа. Това се налага поради строително - монтажни работи. Прекъсването ще засегне блокове 15, 15 А, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 60, 61.

публикувано на 19.01.21 в 16:46