Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

11 училища в Бургаска област стават иновативни

  Възможността, която предоставя новият Закон за образованието, учебните заведения да придобият  статут на иновативни, провокира десетки учителски колективи да участват в подаването на проекти. Едно от задължителните условия за кандидатстването бе родителите да са съгласни , а преподавателите да мотивират добре с какво обучението ще стане по-различно и качествено. Именно  това е  и отговорът на въпроса-  що е иновативно училище . То трябва да организира по нов начин управлението, обучението и образователната среда.

Проектите на 185 училища в страната бяха  одобрени. В Бургаска област това са 11 учебни заведения. 9 са в Бургас, от тях 6 са основни и 3 гимназии.

 Една от тях е Професионалната гимназия по механотехника. Нова паралелка в специалността мехатроника, която ще е конкурентна на езиковите гимназии, е иновацията ни, обясни  директорът Роза Желева.

"Това по-скоро ще бъде в паралелката  новата специалност , която разкриваме в професионалната гимназия – мехатроника, която е със засилено изучаване на руски, а в иновативната паралелка и английски език. Тоест ние се опитваме да представим на пазара на труда специалисти, които ще бъдат конкурентоспособни."

Чуйте звуковия файлСамо едно селско училище е одобрено за иновативно в Бургаска област.Това е "Христо Ботев" в Росен.Там учениците са предимно от малцинствата. Затова и директорът Стефана Черноглазова е приела като професионално предизвикателство идеята иновация. От септември там трябва да бъде въведено обучение за 6 и 7 клас  по професията сътрудник по опазване на обществения ред  и охрана на личността.

"Тази длъжност всъщност замества или служи като посредник между органите на реда и общността. Учениците, след като завършат образование, ще имат право да упражняват тази професия," каза Черноглазова.

Чуйте звуковия файлКарнобат е единствената община в региона, която ще има иновативно училище. Това е "Христо Смирненски". С нови кабинети ще бъдат обхванати ученици от началните класове. В тях ще има отделни кътове, обясни директорът Стефка Вълева

Там ще се работи по "Човекът и природата" ,"Човекът и обществото", български език и литература,  информационни технологии. Кабинетите  ще станат мултифункционални, ще се осъществяват междупредметните връзки"

Чуйте звуковия файл 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Приморско помагат на пострадало семейство от Ясна Поляна

Хората в Приморско се обединяват в помощ на семейство, чиято къща изгоря в село Ясна Поляна. Въпреки навременната намеса на пожарната, кмета на селото и местните жители, пожарът е изпепелил  две от стаите, както и покрива с обща площ около 45 кв.м. Огънят е възникнал заради късо съединение от зарядно устройство, в което е била включена за зареждане..

публикувано на 06.04.20 в 08:57

Община Ямбол ще подпомогне жители, които са финансово затруднени

От общината в Ямбол ще подпомагат жители на града, изпаднали в затруднено финансово положение, заради наложените ограничителни мерки срещу разпространението на коронавирус. В кметството вече набират доброволци,  които да купуват хранителни продукти и медикаменти на възрастни, самотни и трудноподвижни граждани. Записалите се трябва изрично да посочат..

публикувано на 06.04.20 в 08:46

Част от „Транспортна“ е готова, ремонтите продължават и по „Булаир“, „Цариградска“

Преасфалтиран и с обновени тротоари е участъкът от "Транспортна", разположен от кръговото кръстовище при общежитията на държавния университет "Проф. д-р Асен Златаров" до кръстовището. Строителните дейности продължават по останалата дължина на улицата, като под земята има още стари тръби за подмяна от ВиК. От утре, 6 април, понеделник, ще бъде..

публикувано на 05.04.20 в 11:56

В Болярово създадоха необходимата организация за изплащане на пенсиите

В крайграничната община Болярово е създадена организация за изплащането на пенсиите в 20-те населени места. Взети са всички предпазни мерки срещу разпространение на коронавирус, уверяват от администрацията. На територията на общината има пощенски клонове само в град Болярово  и 6 села. В останалите кметските наместници са създали..

публикувано на 05.04.20 в 10:11

Седем сигнала за струпване на младежи и пенсионери в Сливен

Седем са сигналите за струпване на младежи на спортни площадки и на възрастни хора - пред магазини подадени на денонощния телефон на Община Сливен. Две обаждания са за неспазване на санитарно-хигиенните изисквания, а други две - за неспазване на наложена карантина. Кметът Стефан Радев коментира, че обстановката като цяло е спокойна, гражданите..

публикувано на 05.04.20 в 08:48

Валентин Димитров: Ресторантьорският бизнес можеше да помага в тази ситуация на държавата

Ресторантьорският бизнес можеше да помага в тази ситуация на държавата. Това коментира пред БНР-Бургас бизнесменът Валентин Димитров. Вместо да затворят заведенията и да ни предлагат неефективни мерки, можеше да си помогнем взаимно, посочи той. Трябваше да се подпомагат хората да стоят по някакъв начин на работа, ако искат да ги задържат. Да..

публикувано на 05.04.20 в 07:25

Само 6 процента от служителите в заведенията работят

Само 6 процента от служителите на заведенията за обществено хранене работят в Бургас. Това са счетоводители и друг административен персонал. Останалите 25 процента са в отпуска, 65 процента са съкратени. Подобна е ситуацията и в местата за настаняване . Това са хотели и апартаменти под наем. Кметът Димитър Николов уточни, че всеки ден получават актуална..

публикувано на 05.04.20 в 07:15