Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

11 училища в Бургаска област стават иновативни

  Възможността, която предоставя новият Закон за образованието, учебните заведения да придобият  статут на иновативни, провокира десетки учителски колективи да участват в подаването на проекти. Едно от задължителните условия за кандидатстването бе родителите да са съгласни , а преподавателите да мотивират добре с какво обучението ще стане по-различно и качествено. Именно  това е  и отговорът на въпроса-  що е иновативно училище . То трябва да организира по нов начин управлението, обучението и образователната среда.

Проектите на 185 училища в страната бяха  одобрени. В Бургаска област това са 11 учебни заведения. 9 са в Бургас, от тях 6 са основни и 3 гимназии.

 Една от тях е Професионалната гимназия по механотехника. Нова паралелка в специалността мехатроника, която ще е конкурентна на езиковите гимназии, е иновацията ни, обясни  директорът Роза Желева.

"Това по-скоро ще бъде в паралелката  новата специалност , която разкриваме в професионалната гимназия – мехатроника, която е със засилено изучаване на руски, а в иновативната паралелка и английски език. Тоест ние се опитваме да представим на пазара на труда специалисти, които ще бъдат конкурентоспособни."

Чуйте звуковия файлСамо едно селско училище е одобрено за иновативно в Бургаска област.Това е "Христо Ботев" в Росен.Там учениците са предимно от малцинствата. Затова и директорът Стефана Черноглазова е приела като професионално предизвикателство идеята иновация. От септември там трябва да бъде въведено обучение за 6 и 7 клас  по професията сътрудник по опазване на обществения ред  и охрана на личността.

"Тази длъжност всъщност замества или служи като посредник между органите на реда и общността. Учениците, след като завършат образование, ще имат право да упражняват тази професия," каза Черноглазова.

Чуйте звуковия файлКарнобат е единствената община в региона, която ще има иновативно училище. Това е "Христо Смирненски". С нови кабинети ще бъдат обхванати ученици от началните класове. В тях ще има отделни кътове, обясни директорът Стефка Вълева

Там ще се работи по "Човекът и природата" ,"Човекът и обществото", български език и литература,  информационни технологии. Кабинетите  ще станат мултифункционални, ще се осъществяват междупредметните връзки"

Чуйте звуковия файл 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключи първият етап от изграждането на шумозаглушителна стена край Сарафово

Първият етап от изграждането на шумозаглушителна стена край бургаския квартал „Сарафово“ е приключил. 3 метра е висока стената, която е издигната по пътя за Сарафово, до пътния възел. Общата стойност на проекта ,който осъществява община Бургас съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура, е 2 млн и 700 хиляди лева и предвижда шумоизолиращата стена да бъде..

публикувано на 04.06.20 в 17:37

До 24 юли затварят "Демокрация" от "Кирил и Методий" до "Гурко"

Продължава поетапната реконструкция на бургаския булевард "Демокрация". Ремонтни дейности първо извършва ВиК. Там се сменят старите тръби. След това Общината обновява асфалтовата настилка.  В тази връзка се налага реорганизиране на движението в участъка от ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до ул. "Ген. Гурко" за периода от 5 юни до 24 юли 2020 г., като..

публикувано на 04.06.20 в 16:26
улица в

Над 100 нови улици в община Бургас ще получат имена

Над 100 нови улици в различни квартали на община Бургас ще бъдат именувани за първи път. Близо половината от тях са в кв. "Крайморие" - 48 броя. Останалите са в зона "Г" и "Д" на ж.к. "Меден рудник", Северна промишлена зона, кв. "Горно Езерово" и "Долно Езерово", "Победа", "Пети километър" и с. Маринка. Причините за именуването на улиците са влезли в..

публикувано на 04.06.20 в 16:12

"Булевард Демокрация" - на 4 юни

Мисля, че навремето правилно махнаха буквата „Д“ от Комисията за енергийно и водно регулиране. Даже вече и премиерът се съгласи с тази констатация. Борисов направи лека сметка, че на комисията сметките не ѝ излизат и след 42% намаление цената на газа, органът искал да вдигне цената на парното с 20%. Шефът Иванов обаче обяснил, че сметките не са..

публикувано на 04.06.20 в 15:01

Близо 560 родители в Бургаско са кандидатствали за еднократна помощ

556 заявления за еднократна помощ на семейства с деца до 14 години са подадени в Регионална дирекция „Социално подпомагане“ в Бургас. На 89 семейства вече са изплатени по 375 лева, съобщи директорът на ведомството Снежана Атанасова. Тя уточни, че интересът значително се е  увеличил, след разширението на програмата: „През месец април са..

публикувано на 04.06.20 в 14:39

Започна рекултивацията на старото сметище в Болярово

Цялостна рекултивация ще се извърши на старото сметище в Болярово Това става въможно по  проект на общината, финансиран от Предприятието за дейности по опазване на околната среда. Ва 7 май бе открита и строителната площадка там. В момента се извършват изкопни работи на депонирани отпадъци извън тялото на депото, предепониране на отпадъци в..

публикувано на 04.06.20 в 10:19

Започва ремонт на най-натоварения път в Ямболско

Започва ремонтът на част от второстепенния път между Сливен и Ямбол. Ще се ремонтира 8,6 километровия участък между Крушаре и Ямбол, съобщават от Пътната агенция. Строителните дейности ще се изпълняват поетапно на участъци от 50 метра, за да не се затруднява трафикът. Движението ще се осъществява двупосочно в една лента и с ограничение на..

обновено на 04.06.20 в 09:28