Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Център за развитие на общността отвори врати в Средец

Центърът за развитие на общността в Средец се откри официално днес в кв. „Победа“. Сградата, която не бе ремонтирана повече от 25 години, вече ще предлага комплексни услуги, свързани с образованието и здравеопазването, на най-уязвимите групи от хора в общината. Това стана факт след финансовата помощ на Българо – швейцарската програма за сътрудничество, която финансира дейностите по „Интегрирания проект за социалното включване на ромите и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново“, част от програма ЗОВ – Здраве и образование за всички.

Лентата на Центъра бе прерязана от заместник – кмета на Община Средец Николина Дамбулова и ръководителя на програма ЗОВ Ирина Файон, а гостите бяха посрещнати от талантливите деца на Средец, които изпълниха български и ромски песни и стихове.

Сградата е построена през 1971г. с предназначение квартален клуб за културни мероприятия на жителите на квартала. Правени са само частични ремонти. Сега, освен обновения й вид, всички помещения са обзаведени и оборудвани със средства на проекта. Общината ще бъде изцяло отговорна за поддръжката на материалната база в ремонтираната сграда. Функционирането на Центъра ще бъде  финансирано от общинския бюджет“, посочи Николина Дамбулова.

Този Център е само част от нашата работа, добави ръководителят на програма ЗОВ Ирина Файон:

Това, което правите в Бургас, Средец и Малко Търново е част от една по-голяма стратегия и визия на Българо – швейцарската програма за интегриране на ромите чрез образоване и здраве и подобряване качеството на техния живот. Надяваме се, че ще можем по някакъв начин да стимулираме и по-силен отзвук от страна на нашата национална политика към ромите. Ние, освен че даваме пари, се занимаваме с това да се направят добри, качествени програми и за мен е важно да видя, че в този Център има екип от професионалисти, който е и част от общността“, допълни Файон.

Центърът за развитие на общността няма да е само ремонтирана сграда, а ще бъде изпълнена със съдържание, добави Магдалена Япаджиева, старши експерт в дирекция „Образование и демографски въпроси“ в Община Бургас и ръководител на проекта:

Това е проект, който е ориентиран към хората. И аз ще продължа думите на г-жа Файон – ние не само даваме пари, ние реализираме политики. Тази красива сграда, в която се намираме, е поредното доказателство за това успешно реализиране на политики, ориентирани към всички вас, които сте тук. Тук ще се обучават вашите деца, ще можете да получавате адекватна доболнична помощ, ще можете да провеждате вашите общностни мероприятия“, добави Магдалена Япаджиева.

Ромският етнос е втори по численост в Община Средец, по данни на Националния статистически институт. По експертни оценки, ромите би трябвало да са над 3500  души в Община Средец, а най-голям е относителният им дял в гр. Средец, основно съсредоточени са в кв. „Победа“, където се намира и Центърът.

Сградата е на два етажа – първи и полусутеренен, обясни координаторът на проекта за Средец, координатор „Образование и интеграционни дейности“ в Община Средец Зюмбюла Маринова.

На първия етаж са разположени три кабинета за работа на екипа, компютърна зала, зала за обучения и културни мероприятия. Те са обзаведени и оборудвани със средства на проекта.  На полусутеренния етаж са разположени две големи зали. Едната зала е за извънкласни занимания на клуб „Спорт”, другата ще се използва от новосъздадената танцова група“, поясни Маринова

За функционирането на новосъздадения Център, през декември 2016 г. е извършен подбор на екип за работа включващ – ръководител, педагог, двама образователни медиатори и хигиенист, които са назначени от 16.01.2017 г. Тогава и стартираха образователните дейности по проекта. През месец май 2016 г. е назначен здравен медиатор, а през септември – АГ – специалист. В Центъра се дава информация за медицински услуги, помага се на рискови семейства, извършват се консултации, обяснява се ползата от ваксинации и имунизации. До момента са проведени над 200 профилактични прегледи,

поставени са над 20 спирали на жени, а над 60 неосигурени жени са насочени към АГ – отделения.

В раздел „Образование“ ще бъде създаден клуб „Отговорен родител“, за развиване на родителски умения, ще бъдат подпомогнати 60 ученици с учебни помагала и пособия. Ще бъдат организирани занимания по български език, спорт, творчество, информационни технологии и други. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас гласуват допълнително до 1000 лв на дете в приемно семейство

Кметът Димитър Николов ще предложи на общинските съветници на заседанието утре да гласуват нов правилник за финансово подпомагане на приемните семейства в Бургас. Целта е актуализиране и подобряване на процедурите, свързани с отпускане на средствата. Те са отделно от финансирането на националната програма и се отпускат от общинския бюджет...

публикувано на 26.05.20 в 17:57

В детските градини в Община Карнобат се връщат от днес близо 80% от децата

Детските градини в Община Карнобат. ще отворят врати  на 1 юни, в Деня на детето. Ще работят при стриктно спазване на  противоепидемичните мерки и указанията на здравното министерство. Това каза за БНР Бургас кметът Георги Димитров: "Решихме да се възползваме от възможността да започнем на 1 юни. След едно голямо прекъсване се налага..

обновено на 26.05.20 в 17:52

Бургаски парти агенции искат ясни правила, за да работят

За ясни правила и условия на работа настояват парти агенции от Бургас.  Те искат да знаят кога ще могат да провеждат масови събития, за да ги планират. "Нашият бизнес е изцяло спрял вече повече от два месеца", казва  Теодора Дундьова, която се занимава с организиране на детски партита. „За целия период са ми се обадили само двама..

публикувано на 26.05.20 в 16:51

Градски автобус и лек автомобил ожулиха брони на булевард "Демокрация"

Автобус на градския транспорт и автомобил се удариха на кръстовището на булевард „Демокрация“ при завоя за улица „Гурко“. Инцидентът стана малко след 16 часа. На мястото има полиция. Няма пострадали. Мъж на средна възраст и шофьорът на градския автобус дават обяснения пред полицаите. Движението бе затруднено в рамките на половин час за завиващите..

публикувано на 26.05.20 в 16:32

Нови автори в кампанията „Чети във влака”

Много нови автори, издателства и асоциации се включиха към инициативата на БДЖ „Чети във влака“ , като предоставиха своите произведения за виртуалната библиотека на националния железопътен превозвач. За удобство на читателите платформата е изцяло подновена, като вече е добавена категория с аудио книги и категория с пътеписи от конкурса..

публикувано на 26.05.20 в 16:10

Пращат фалшиви съобщения

Фалшиви електронни съобщения от името и/или с логото на "Български пощи" се разпространяват, предупреждават от дружеството. Те са под формата на анкети или игри, в които се обявява, че получателят ще получи „награда“ – мобилен телефон, като за целта трябва да потвърди участие, предоставяйки лични данни - електронен адрес, данни от дебитна или..

публикувано на 26.05.20 в 14:44

"Булевард Демокрация" на 26 май

В рубриката ни „Тема на деня“ – детските градини отвориха врати в Бургас. 1 юни ще е стартовата дата в Айтос, Несебър и Созопол , както и в Карнобат. Как ще се планира организацията на заниманията-- един от кметовете на общини, Георги Димитров, ще информира. Разхлабване на мерките, но не достатъчно. Липса на планиране и ясни правила...

публикувано на 26.05.20 в 14:39