Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летящите грузинци в Летния театър на Бургас

Националният балет на Грузия "Сухишвили" ще представи заключителния концерт от българското си турне в Летния театър на Бургас от 21.00 часа. "Летящите грузинци", най- добрият народен ансамбъл в света /според The Washington Post/, ще покаже емблематични танци, създадени за последните 72 години от поколения “Сухишвили”. Съставът е от 70 танцьори. Специално за България  Илико Сухишвили композира  и прави хореография с елементи на българско хоро. Танците са на фона на  живата музика на Националния грузински оркестър. 

На сцената ще бъдат сменени 600 автентични грузински костюма, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Акробатичните танци  са със саби и ножове, изработени от стари грузински майстори. Оригиналността на мъжете танцьори е  известна - грузинците са единствени, които танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли, за жените са типични плавните движения, все едно се пързалят с кънки върху лед, и сцената се върти около тях.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Впечатляващ финал на „Солинария“ 2024

Завърши 4-ото издание на Младежкия арт фестивал “Солинария” в Созопол.  На сцената излязоха талантливите изпълнители от „Еврохор“ - уникален проект, който популяризира хоровата музика и насърчава културния обмен в Европа.  Под диригентската палка на Марко Амхерд и Донка Митева, 40 изпълнители от 19 държави впечатлиха публиката със своята програма...

публикувано на 14.07.24 в 09:02

Мариус Куркински играе днес "Нашенец" в Бургас

Мариус Куркински гостува днес в Бургас със спектакъла "Нашенец".  Това е моноспектакълът, с който през ноември миналата година актьорът отбеляза 30 години на театралната сцена, припомнят организаторите. На сцената Куркински пресъздава типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории...

публикувано на 14.07.24 в 08:41

"Еврохор" с концерт на "Солинария" в Созопол

Най-добрите хористи от Европа излизат на сцената на „Солинария“ в Созопол. Концертът на „Еврохор“ е тази събота на 13 юли от 21.00 ч. Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на..

публикувано на 12.07.24 в 10:57

Фестивалът "Арт поток" започва в Лозенец и Царево

За девета поредна година жителите и гостите на Лозенец и Царево ще станат свидетели на различни изложби, спектакли и премиери. Те ще бъдат част от превърналия се в традиция фестивал "Арт Поток", който ще се проведе от 12 до 22 юли. За първи път в него се включва и Приморско, където предстоят две музикални събития - на откритата сцена на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53

Д-р Иванка Делева: Бежанците носят нова енергия за изтерзаната ни държава след Първата световна война

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

публикувано на 11.07.24 в 14:25

Шедьовърът на Пучини „Тоска“ - на сцената на Летния театър на Бургас

Шедьовърът на Джакомо Пучини „Тоска“ ще се играе тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас.  Събитието е втората изява от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024. Трагичния сюжет на „Тоска“ ще бъде пресъздаден п од диригентството на Иван Кожухаров.  В ролята на красивата примадона Флория Тоска, публиката..

публикувано на 11.07.24 в 13:22