Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още няма яснота дали "Нефтохимик" ще получи нужното финансиране за Втора лига

Феновете на "Нефтохимик" са в очакване да се развърже възела и да стане ясна съдбата на отбора. Председателят на фен клуба Николай Стоянов е категоричен, че зелените трябва да продължат да играят, дори и да са във втора лига.

„Отпадането на "Нефтохимик" беше неочаквано, на фона на бюджета и спокосйтвието, които бяха осигурени на играчите. Това дойде изневиделица на всички фенове и отключи негативни емоции сред тези, които обичат и подкрепят отбора през годините“, каза още Стоянов. Той информира, че на 17-ти юни (събота) се готви и мирно шествие под надслов „Бургас най-лошият град за футбол“. Стоянов е категоричен, че в града условията за футбол са ужасни, като в това число влиза както мъжкия футбол, така и детско-юношеската школа.

Пред общинската комисия по "Младежки дейности и спорт" стои въпросът „Кога ще започне отново подготовката на "Нефтохимик"?", а не дали да продължи. Няколко пъти бе отбелязано, че ако се пропусне един сезон, шейховете ще трябва да започнат да се състезават с отбори от селската девизия. За да не се случи това, ръководството е свило максимално всички разходи и заплати до санитарния минимум. След дърпане на чартата става ясно, че за участие във втора лига, са необходими 1 милион и 300 хиляди лева. Като в тази сума се включва и издръжката на детско-юношеската школа. За сравнение бюджетът за миналия сезон е бил двойно по-голям.

Според изпълнителният директор на "Нефтохимик" Николай Тодоров и спортният директор Станимир Димитров подготовката на другите отбори започва след няколко дни, а зелените не знаят нито кой ще е треньор, нито кои ще са футболистите, нито къде ще се тренира. Причината за тези неясноти са с липсата на яснота дали отборът ще бъде финансиран.Те информираха, че има проблеми с терените за тренировка. В Българово и Долно Езерово игрищата ще се ремонтират, кампуса иска двойно по-голям наем.

Основният благодетел и миноритарен собственик на "Нефтохимик" през изминалия сезон, Павел Бошнаков коментира, че парите, които е предвидил за издръжката на отбора, са били надхвърлени три пъти. Според него сумата, която общината като мажоритарен собственик, трябва да отдели, би трябвало да бъде такава, каквато общините Созопол, Несебър и Поморие дават за своите отбори в Б група - 600-700 хиляди лева. Бошнаков е категоричен, че не трябва да има и наем за тренировъчната база. За сравнение "Нефтохимик" плаща на общинската фирма „Спортни имоти“ 40 000 лева на година за наем на терените, а други 30 000 влизат в бюджета под формата на данъци.

Общинските съветници обаче обясниха, че въпреки доброто си желание, каквато и сума да е, няма как тя да бъде извадена по средата на годината от бюджета на общината. Накрая комисията по "Младежки дейности и спорт" към община Бургас предложи две от игрищата в Изгрев да бъдат обединени, за да се получи терен с размери 45/90 метра, което е близко до реалното игрище за футбол. Нефтохимик ще подпомогне този ремонт с 50 000 лв.

Общинските съветници поеха ангажимент, за да водят лични разговори с големи фирми, които да станат спонсори на шейховете. Утре ще се състои и съвет на директорите с представители на общината.


Още в репортажа на Ивайло Пеев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортен празник в Бургас по случай откриването на Олимпиадата

Спортен празник по случай откриването на Олимпийските игри в Париж ще бъде проведен в Бургас на 26 юли. Събитието ще включва спортни клубове от Бургас, които ще демонстрират умения. Заместник-кметът по спорт в общината Манол Тодоров обясни: „Ще имаме представители на художествената гимнастика в лицето на „Черноморец“ и „Триумф“...

публикувано на 26.07.24 в 08:40

Даниел Стаматов се завърна в "Нефтохимик"

Футболистът на "Нефтохимик" от сезон 2017/2018 година Даниел Стаматов е поредното ново попълнение в състава на представителния отбор на клуба, съобщават от там. Роденият през 1995 година състезател е роден в Бургас и започва своите първи стъпки във футбола именно от "Нефтохимик". След което преминава в школата на Черноморец от където е забелязан и в..

публикувано на 26.07.24 в 08:38

Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по кудо през 2025 година

Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по кудо през 2025 година, съобщават от Общината. Морският град бе избран в конкуренция с градове от други държави, а престижното международно събитие ще се проведе на 4 и 5 октомври в Спортна зала „Арена Бургас“. Кметът Димитър Николов обсъди преди три седмици тази възможност със заместник-директора на..

публикувано на 23.07.24 в 13:16

Предстои международният плувен маратон "Порт Бургас"

Днес в акваторията на Морската гара в Бургас ще се проведе четвъртото издание на Международния плувен маратон „Порт Бургас“. Близо 200 участника до момента са регистрирани в двете дисциплини – на 1000 м. и на 3000 метра. Сред тях има представители на България, Русия, Сърбия, Турция, Северна Македония, Румъния, Унгария, Германия, Люксембург и Украйна...

обновено на 20.07.24 в 08:42

Близо 200 ще са участниците в международния плувен маратон „Порт Бургас"

За четвърта поредна година  ще се проведе в Бургас международният плувен маратон „Порт Бургас“. Досега участие са заявили близо 200 души. Има различни хора-деца, възрастни, любители, има и професионални плувци, обясни за БНР Бургас  организаторът Цанко Цанков от КПС “Победа“. Очакваме да се получи един прекрасен спортен празник за град Бургас,..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Стартира международният турнир по плажен тенис "Burgas Open"

Международният турнир по плажен тенис "Burgas Open" IFBT ще се проведе на морския бряг до неделя. Той е с ранкинг двойки: жени, мъже, мъже over, смесени и без ранкинг: начинаещи и среднонапреднали. Организатори на надпреварата са  Българска Асоциация по Плажен Тенис БАПТ, "Черноморски плажен спортен клуб Бургас" с подкрепата на Община Бургас. Днес от..

публикувано на 19.07.24 в 13:17

Бургаска лекоатлетка триумфира като двукратна шампионка за глухи

Бургаска лекоатлетка, ученичка в СУ "Юрий Гагарин", триумфира като двукратна световна шампионка за глухи. Състезателката на клуб "Бургас 98" Илияна Мичевска финишира с най-добро време в дисциплините 400 и 800 метра гладко бягане при девойките старша възраст. Първенството се проведе в Тайван, където българския химн прозвуча на два пъти при качването на..

публикувано на 18.07.24 в 14:47