Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дават официален старт на жътвата край Карнобат

Официален старт на жътвената кампания ще бъде даден днес в землището на Карнобат. Това ще стане в стопанството на в стопанството на Теодор Тодоров, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на сдружение „Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“.

За трета по ред година Националната асоциация организира откриване на жътвената кампания в традиционен фолклорен стил, като тазгодишният домакин ще покаже народния обичай от Карнобатския регион.

Реколтата е по слаба тази година заради липсата на достатъчно валежи. Очакваните добиви при пшеницата са средно около 500 кг/дка , коментира Теодор Тодоров :

„За сметка на добива качеството ще бъде добро. То винаги е така, това са закони на природата – когато има по малко добиви има по – добри резултати“

Цените ще са като миналогодишните , 260 – 270 лева за килограм при пшеницата и 620 – 630 лева при рапицата и слънчогледа :

Тенденцията в по – дългосрочен план да се съхранят тези цени, защо н световен мащаб има свръхпроизводство и свръхзапасеност с пшеница и зърнени култури, общо взето за зърнопроизводителите предстоят тежки времена“, добави Тодоров..

На ритуала по зажънването край Карнобат днес ще присъства  Атанас Добрев- заместник- министър в Министерство на земеделието, храните и горите, Владимир Крумов - зам.областен управител на област Бургас, Лидия Станкова- директор на ОД „Земеделие“- Бургас, представители на зърнопроизводителите и др.

повече може да чуете в интервюто в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да помогнем на малкия Алекс в тежката му битка с рака

Малкият Алекс се нуждае от помощ, за да пребори раково заболяване. Детето е диагностицирано с тумор в мозъка. Майката е учител в бургаското училище СУ „Петко Росен“ и колегите й се обръщат към всеки, който има възможност да помогне в тежката битка, която им предстои. Алекс се нуждае от операция в Турция, а необходимите средства за нея са..

публикувано на 15.07.24 в 17:01

Обновиха местността „Краставото кладенче“ край Стефан Караджово

Община Болярово и кметство Стефан Караджово обновиха местността „Краставото кладенче“.  Там са поставени нови пейки и маси. Има обособен кът за децата. Чешмите, от които тече лечебната вода срещу кожни заболявания, са почистени.  Съществува легенда, че водите извират от античен нимфеум. Красивото кътче в боляровската община се посещава почти ежедневно,..

публикувано на 15.07.24 в 16:41
ГКПП Малко Търново

Възстановяват дезинфекцията на граничните пунктове с Турция

Заради влошаване на епизоотичната обстановка от днес Агенцията по храните (БАБХ) възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция.  Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната от Турция, беше спряна в началото на миналата година след поредица от скандали и след преценка, че няма риск от влизане на заразни..

публикувано на 15.07.24 в 16:37
Сухи треви горят до Твърдица

Сухи треви горят до Твърдица и широколистна гора край село Габър

В ранния следобед е получен сигнал за пожар малко преди село Твърдица, посочи старши комисар Николай Николаев, началник Областната служба Пожарна безопасност. Горят сухи треви и храсти, има опасност за селскостопанска постройка и конюшни, но не и за населеното място. Три екипа работят на място, очаква се и водоноска от Бургас. Горски пожар..

публикувано на 15.07.24 в 16:07
снимката е илюстративна

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово, който избухна на 12 юли. Засегнати от огъня са около 8 000 декара, от които 2500 широколистна гора.  Два противопожарни екипа са разположени до селата, като се следи за възпламеняване на загасени огнища. В целия регион рискът от възникване на пожари е екстремен-..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Бургас отбеляза 111 години от кончината на Коджакафалията

Бургас отбеляза 111 години от кончината на най-големия дарител на морския град Александър Георгиев – Коджакафалията. Той е роден в село Зидарово през 1830 година. В знак на признателност към делото му, граждани и представители на общината поднесоха цветя пред паметника му на ул. „Цар Симеон I”.  Сред гостите на събитието бе и родственицата..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Нужни са повече служители, които да следят камерите на "Бургасбус"

Видеоклип с подпийнали пътници и арогантно държание в автобус Б11 на "Бургасбус" предизвика негативни и възмутителни реакции у бургазлии в мрежата. Оказва се, че не е само един случай в последните няколко дни, въпреки това обаче от превозвача отчитат спад на подобни прояви.  Всички превозни средства са с камери, шофьорите имат паник бутони, а..

публикувано на 15.07.24 в 14:10