Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50 000 нашумели играчки не отговарят на изискванията

51 хиляди спинери, които не отговарят на изискванията на Наредбата за съответствие на играчките, са били спрени от внос в страната от митнически инспектори. А от проверени 212 такива антистрес-продукта на пазара, инспекторите от Агенцията за метрологичен и технически надзор, са открили несъответствия в 167 от тях. Могат ли да бъдат опасни спинерите ?

Антистрес продуктите имат игрови функции, но трябва да отговарят и на други изисквания. Затова се взимат за проби продукти, които подлежат на допълнителни изпитвания, информира Теменужка Грънчарова от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор:

"Има и такива  с LED лампи, които се задействат с батерии тип бутон, а те, когато са достъпни, са рискови за децата от поглъщане. Не само за децата под 3 години, но това риск, който е относим и към децата над тази възраст". По време на проверката направихме пробовзимания, ще ги изпитаме, защото в информацията, която постъпи от европейски организации имаше данни, че в част от изпитаните от тях продукти, са намерили наднормено съдържание на олово и живак."

Резултатите от пробите в Агенцията ще станат ясни до десетина дни.

Чуйте в звуковия файл интервюто на Свобода Атанасова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир в помощ на приюта за кучета

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир. Средствата от продажбата на билети ще отидат за Общинския приют за безстопанствени кучета в града. Инициаторите са единадесетокласниците от Немската езикова гимназия "Гьоте", а в инициативата им ще се включат и ученици от английска "Гео Милев", природо-математическата "Акад. Никола..

обновено на 10.05.24 в 12:24

Книга за средновековния исихазъм, св. Григорий Синаит и легендарната Парория

Излезе от печат книгата „Исихастките монашески центрове в Парория и средновековната българска държава през XIV в.“. Научното издание е с автор д-р Милен Николов, директор на РИМ – Бургас. То е в обем от 292 стр. Структурно се състои от предговор, увод, пет глави, четири приложения и библиография. В книгата детайлно се отговаря на редица въпроси,..

публикувано на 10.05.24 в 11:29

Трудова борса за хора в неравностойно положение ще се проведе в Бургас

Над 10 работодатели и фирми ще участват в трудовата борса, която се организира от Кариерен център – Бургас на Фондация „Благотворителна католическа организация Каритас Витания“. В нея могат да се включат лица в неравностойно положение, които си търсят работа - безработни младежи до 29 г., хора с увреждания и социално-слаби лица,..

обновено на 10.05.24 в 10:16

Основното училище в Стефан Караджово отбелязва патронния си празник

Основното училище в боляровското село Стефан Караджово посреща в навечерието на патронния си празник - в изцяло обновена сграда. Стойността на осигуреното безвъзмездно финансиране е малко над 371 хиляди лева, допълнително община Болярово е осигурила още толкова средства. Проектът е финансиран по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020..

публикувано на 10.05.24 в 08:30

Вода няма да има в Поморие днес

В град Поморие ще бъде спряна водата от 8 до 18 часа поради авария на главния довеждащ водопровод. В поморийското село Козичено има обявен режим на водата - 15 часа - от 18 до 9 часа.  Водоподаването ще бъде спряно и в квартал "Крайморие" днес от 10 до 16 часа поради строително монтажни дейности. 

публикувано на 10.05.24 в 07:35
Мотоклуб The Riders

Рокерски събор се открива довечера в Ямбол

От днес до неделя в местността „Бакаджик” край Ямбол ще се проведе 24-то издание на националния рокерски събор, организиран от мотоклуб The Riders. Очакват се стотици рокери от клубовете в цялата страна, както и от съседни държави.  Съборът ще бъде открит тази вечер, уточни Димитър Пенчев от мотоклуб The Riders. От 18 часа горе на..

публикувано на 10.05.24 в 07:03

Областният управител на Бургас се срещна с генералният турски консул

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна днес с генералния консул на Турция в Бургас Толга Оркун. Проф. Нейкова подчерта традиционно добрите взаимоотношения между България и Турция в сферата на образованието, здравеопазването и икономиката. Анонсира съпричастността на мюсюлманското население при изграждането на храма в бургаското..

публикувано на 09.05.24 в 17:33